Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

Navàs homenatja les víctimes del nazisme

El municipi fa un pas més en la dignificació de la memòria històrica sent el primer de l'Estat que participa en el projecte de les "stolpersteine"

 

Navàs, ahir en l'homenatge als assassinats en camps d'extermini nazis / foto de JOSEP OBRADORS SUADES

ALBA FLETA 10/04/15

Ahir Navàs va ser el primer municipi de l'Estat espanyol en reconèixer públicament els deportats a camps d'extermini nazis col·locant 5 pedres 'stolpersteine' paraula que en alemany vol dir “pedra que fa ensopegar”, al municipi. L'acte va començar a les 12 del migdia quan es van posar 4 llambordes a la Plaça de l'Ajuntament on van participar familiars dels homenatjats i el dissenyador d'aquestes pedres, Günter Demning, que va ser l'encarregat de col·locar-les.
Durant l'acte els familiars de les víctimes van fer una ofrena floral sobre les llambordes mentre Martina Ruiz Nicolau interpretava el Cant dels ocells amb el violoncel. Més tard, a les 5 de la tarda es va posar una darrera pedra a Palà de Torroella en record a Esteve Soler Torrens.
Els 5 navassencs als quals recorden aquestes pedres i que van morir en camps d'extermini nazis són: Ramon Sala Besa (deportat a Mathausen el 1941 i assassinat a Güsen el 1942) exalcalde de Navàs, és un personatge poc conegut localment tot i el seu tràgic desenllaç i el càrrec que va ocupar, Esteve Flotats Caus (deportat a Mathausen el 1941 i assassinat a Güsen el mateix any), Antoni Barberà Pla (deportat a Mathausen el 1941 i alliberat el 1945), Jaume Obradors Grífols (deportat a Mathausen el 1941 i alliberat el 1945) i Esteve Soler Torrens (deportat a Mathausen el 1940 i assassinat el 1941), aquest últim era de Palà de Torroella.
Aquestes persones queden documentades al llibre “Silencis: República, Guerra Civil i repressió franquista a Navàs (1934-1945)” editat recentment per l'Ajuntament de Navàs. Cal recordar que les persones a qui es ret homenatge van ser deportades quan escapaven del règim franquista.

Aquest projecte està dedicat a recordar i homenatjar totes les víctimes del nazisme. La primera pedra va ser col·locada el 6 de desembre del 1992 a la Plaça de l'Ajuntament de Colònia (Alemanya), és un projecte molt ambiciós amb la intenció d'acabar instal·lant 6 milions de pedres per les 6 milions de persones assassinades a mans dels nazis. Són llambordes fetes a mà i es procura que siguin situades davant de l'últim edifici on es té constància que van viure voluntàriament les víctimes, però sempre prop de carrers i camins perquè les persones que passen hi “ensopeguin” i es parin a llegir-les.

A diversos països d'Europa fa uns 20 anys que s'estan col·locant aquestes pedres, i ja n'hi ha unes 40.000, en declaracions a TV3, l'alcalde de Navàs, Jaume "Tai" Casals, ha remarcat que és un dubtós honor pel municipi, ja que “és trist que no hi hagi hagut cap altre poble abans que ho hagi fet, estem parlant de fets que van passar fa 70 anys o més”.

Navàs, pedres col·locades a la Plaça de l'Ajuntament / foto de JOSEP OBRADORS SUADES

Etiquetes: notícia

Segueix-nos!

PORTAL DE COMUNICACIÓ DEL BAGES, BERGUEDÀ I SOLSONÈS

Escriu-nos

Mail apunt@apunt.info