Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • GENERAL
  • Santpedor recupera la memòria de les víctimes i supervivents dels camps d’extermini nazi

Santpedor recupera la memòria de les víctimes i supervivents dels camps d’extermini nazi

Jordi Vila, historiador local, recupera la biografia de dos santpedorencs deportats a Mauthausen

Foto de la conferència del passat divendres 8 de maig
Foto de la conferència del passat divendres 8 de maig

ANNA PERARNAU 12/05/2015

Divendres passat, Santpedor aplegava una seixantena de persones a la Capella de Sant Andreu on l’historiador local, Jordi Vila, va oferir una conferència per recordar i commemorar les víctimes i supervivents dels camps de concentració nazi locals en el marc del setantè aniversari del seu alliberament.

Vila va exposar que la conferència pretenia recuperar la memòria històrica local de les víctimes de l'Alemanya Nazi, a través d’explicar les biografies de Josep Bailina i Eugeni Prat, dos supervivents santpedorencs del camp de concentració de Mauthausen. També va esmentar el nom de Ramon Pelay Jordán que va ser assassinat a Mauthausen-Gusen l’any 1941, als 29 anys.

Jordi Vila també va explicar que actualment està treballant en la recuperació i construcció de la biografia  de Josep Bailina que, segons apunta l'historiador, va tenir un paper destacable política i socialment durant la seva trajectòria vital, fortament marcada pel context històric d'aquella època.

Vila descobreix a Josep Bailina a través de lectures de l’escriptor manresà Joaquim Amat-Piniella, on deixa entreveure la complicitat i amistat entre ambdós personatges. D’altra banda l’historiador “es centra en la biografia de Bailina perquè és una biografia diferent”. Explica com Josep Bailina va ser deportat al camp de concentració de Mauthausen i un cop allí el van relegar a les “oficines polítiques de Mauthausen” on s’encarregaven de rebre i enviar documentació, traduir-la i classificar dades dels internats. En aquestes oficines hi solien enviar a gent representant de diferents llengües, i es considerava que qui hi era enviat era un privilegiat, ja que les possibilitats de sobreviure eren molt majors que, per exemple, a les pedreres.

Treballar a les oficines va esdevenir cabdal, ja que la seva posició de privilegi li va permetre recopilar dades de les recloses als camps de concentració i extermini nazi jugant-se així, si el descobrien, la seua vida. Un cop acabada la guerra va instal·lar-se a França on va treballar amb constància per la difusió de les dades i la informació que havia anat recollint els anys que va estar reclòs a Mauthausen.

 

 

Etiquetes: notícia

Segueix-nos!

PORTAL DE COMUNICACIÓ DEL BAGES, BERGUEDÀ I SOLSONÈS

Escriu-nos

Mail apunt@apunt.info