Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • GENERAL
  • Penes d'entre 16 i 19 anys de presó pel cas de l'agressió nazi a Manresa

Penes d'entre 16 i 19 anys de presó pel cas de l'agressió nazi a Manresa

El Tribunal Suprem ha ratificat la sentència de l'Audiència de Barcelona

Conclusions de la Fiscalia / Gràfica del Regió7, juny del 2012
Conclusions de la Fiscalia / Gràfica del Regió7, juny del 2012

MERITXELL BRUN 16/06/2015

El Tribunal Suprem ha confirmat que els deu nazis que fa tres anys van apallissar un grup de joves a Manresa hauran de complir penes d'entre 16 i 19 anys de presó. És així com l'alt tribunal ha rebutjat els recursos de la defensa i ha ratificat la sentència de l'Audiència de Barcelona que els considera culpables d'un doble intent d'assassinat i delicte de lesions amb l'agreujant d'odi per motius ideològics. El Suprem manté l'agreujant de motivació ideològica perquè considera que van cometre l'agressió amb la finalitat “de reivindicar la seva ideologia [nacionalsocialista]” i van seleccionar les persones agredides “per la seva simbologia o estètica exterior”.

El juliol del 2014 l'Audiència de Barcelona va condemnar a penes d'entre 16 i 19 anys de presó a deu dels setze acusats de l'agressió nazi que va tenir lloc a Manresa, davant les portes de la sala Stroika abans d'un concert antifeixista. L'Audiència va considerar provats els delictes de dos intents d'assassinat, lesions, incendi i, en el cas de tres dels processats, tinença d'armes prohibides. El tribunal va afegir els agreujants d'haver actuat per motius ideològics i de tapar-se el rostre per no ser reconeguts en el cas dels delictes d'intent d'assassinat i lesions amb instrument perillós.

El jutge, però, va descartar els delictes d'associació il·lícita, danys i desordres públics i va absoldre sis dels processats perquè va considerar que no es van reunir les proves suficients per acreditar la seva participació en els fets. No obstant això, la sentència afirma que 15 dels acusats són d'ideologia nacionalsocialista i justifiquen “l'ús de la violència contra altres persones o grups per ser d'ideologia contraria o per ser d'altres ètnies o opció sexual”. L'escrit del fiscal també va remarcar que la majoria dels acusats havien estat denunciats o detinguts per agressions, així com els seus vincles amb partits d'extrema dreta com Alianza Nacional, Movimiento Social Republicano o Plataforma per Catalunya. 

El jutge de l'Audiència va afirmar que Javier C.M hauria liderat l'agressió i reunit els acusats per anar a la sala de concerts “amb la finalitat d'atacar amb barres de ferro, pals i bengales a qualsevol persona que assistís al concert en considerar que els assistents serien d'ideologia contrària a la seva”. Segons la sentència, els acusats es van dirigir a Stroika “amb la intenció de colpejar amb les armes totes les persones que trobessin a la zona i que, pel seu aspecte, poguessin considerar-lo enemic i assumint que, fins i tot, li podien causar la mort”. I va ser així com el grup de nazis va “colpejar amb barres de ferro i altres objectes” a Albert M., a qui “li haguessin causat la mort si no hagués rebut assistència mèdica de forma immediata”. David M. també va ser agredit i, com Albert M., va requerir un tractament quirúrgic. Un altre grup de cinc nois van aconseguir refugiar-se en un cotxe però els agressors van forçar la seva sortida amb el llançament d'una bengala encesa dins del vehicle. Dos d'ells van sortir del cotxe i van ser agredits, un d'ells va rebre un cop al cap amb una barra de ferro i l'altre va rebre un cop de puny a la cara.  

Etiquetes: antifeixisme, notícia

Segueix-nos!

PORTAL DE COMUNICACIÓ DEL BAGES, BERGUEDÀ I SOLSONÈS

Escriu-nos

Mail apunt@apunt.info