Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • GENERAL
  • Anul·lada la sentència que va absoldre el gendre dels Tous per un delicte d'homicidi

Anul·lada la sentència que va absoldre el gendre dels Tous per un delicte d'homicidi

Després de revisar el cas, el Tribunal Constitucional confirma la decisió de repetir el judici 

Lluís Corominas en un dels judicis / ccma.cat
Lluís Corominas en un dels judicis / ccma.cat

MERITXELL BRUN 18/06/2015

El gendre dels joiers Tous, Lluís Corominas, haurà de tornar a seure al banc dels acusats per un delicte d'homicidi, tal com havia ordenat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i el Tribunal Suprem (TS). Així ho ha confirmat el Tribunal Constitucional (TC) després de desestimar el recurs d'empara de la defensa i assegurar que la decisió de repetir del judici, amb un nou jurat popular, no és arbitrària ni vulnera els drets de tutela judicial efectiva i a la presumpció d'innocència de Corominas. Segons la doctrina del Constitucional, el TSJC pot anular una sentència penal absolutòria si durant el procés s'infringeix una “regla essencial” que “perjudica l'acusació”. El TC també ha afegit que el jurat popular que va absoldre Corominas no va motivar suficientment el veredicte. És així com el TSJC “va verificar un error” contingut en la sentència absolutòria per tal de “reparar un dany efectiu al dret a la tutela judicial de l'acusació”, ha assenyalat el TC.

El TC ha apuntat que en la sentència dictada per la jutge apareix la legítima defensa com a eximent total de la pena i, en canvi, “el jurat va rebutjar incloure a l'acta del veredicte la intencionalitat de l'acusat a l'hora de disparar” contra els ocupants desarmats del vehicle. El Constitucional ha considerat que la magistrada va completar “els termes del veredicte” i va “reformular”, així, “la intencionalitat de l'acusat” de forma incoherent amb els fets que el jurat va declarar provats. És per això que el TC ha manifestat que la sentència “no és coherent amb els fets declarats provats” i ha recordat que, davant d'aquesta situació, la jutge hauria d'haver retornat l'acta al jurat per tal que completés el veredicte, tal com estableix la llei. 

Els fets es remunten al novembre de l'any 2006 quan Lluís Corominas, responsable de seguretat de la casa de la família Tous, va disparar i causar la mort d'un presumpte lladre desarmat que es trobava a l'interior d'un vehicle estacionat a prop del xalet. Corominas va confessar que va sentir una “por insuperable” i va matar l'home “en legítima defensa”. Al juny del 2011 el jurat popular va dictaminar que el gendre dels Tous havia actuat de forma “irracional” i “inconscient”, víctima d'una “por insuperable” i en “legítima defensa”. I va ser així com el jurat va justificar la decisió de declarar-lo no culpable del delicte d'homicidi. 

Mesos més tard, però, el TSJC va admetre els recursos presentats per l'acusació particular -la família del difunt- i la Fiscalia de Barcelona. L'alt tribunal català va decidir anul·lar el veredicte perquè el va considerar “arbitrari” i “insuficient”, i va ordenar la repetició del judici. “Els pèrits van afirmar contundentment que un home atemorit no s'hauria dirigit voluntàriament al focus que li generava la por, ni hauria tingut temps de planificar la seva conducta amb la precisió que va demostrar” Corominas, va alertar el TSJC. I és que el tribunal ha defensat que el jurat no va justificar de forma racional la suposada por insuperable de l'acusat

El Tribunal Suprem va ratificar la decisió del TSJC al juny del 2013. Quan ja s'havien iniciat els tràmits per escollir un nou jurat popular que jutgés de nou el gendre dels Tous, la defensa de Corominas va presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional. El Constitucional va admetre a tràmit el recurs i va ordenar la suspensió cautelar del judici per no provocar, a Corominas, “cap perjudici que fos difícil o impossible de reparar”. Ara, arran del posicionament del TC d'avalar la decisió del TSJC i el TS, s'haurà de celebrar un nou judici. Corominas, però, només s'enfrontarà a l'acusació de la Fiscalia, ja que la família de la víctima va acceptar 300.000 euros a canvi de retirar l'acusació particular. 

Etiquetes: CasTous, notícia

Segueix-nos!

PORTAL DE COMUNICACIÓ DEL BAGES, BERGUEDÀ I SOLSONÈS

Escriu-nos

Mail apunt@apunt.info