Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • GENERAL
  • Un pacte amb la Fiscalia evitarà el nou judici al gendre dels Tous

Un pacte amb la Fiscalia evitarà el nou judici al gendre dels Tous

L'acord es contradiu amb els arguments que havia aportat la defensa de Corominas per aconseguir l'absolució

Lluís Corominas en un dels judicis / ccma.cat
Lluís Corominas en un dels judicis / ccma.cat

MERITXELL BRUN 04/09/2015

La defensa del gendre dels joiers Tous, Lluís Corominas, i la Fiscalia han arribat a un acord per evitar que se celebri un nou judici per un delicte d'homicidi, tal com havia ordenat el Tribunal Constitucional (TC) després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i el Tribunal Suprem (TS) anul·lessin la sentència absolutòria. El pròxim 10 de setembre el pacte haurà de ser ratificat davant d'un jutge i serà aleshores quan el cas quedarà tancat definitivament, després de nou anys.

Arran d'aquest pacte, la Fiscalia ha modificat l'escrit de conclusions i ha canviat la qualificació d'homicidi dolós a homicidi imprudent. És així com el ministeri fiscal ha afirmat que la intenció de Corominas no era matar el presumpte lladre desarmat que es trobava a l'interior d'un cotxe estacionat a prop del xalet de la família Tous, a Pineda de Bages. Segons la Fiscalia, encara que Corominas era conscient del risc que podia suposar disparar, “confiava que la seva acció no produiria cap lesió en la integritat física” dels ocupants del vehicle. Aquesta modificació implica que la pena de set anys i mig de presó que la Fiscalia va demanar durant el primer judici es redueix a dos anys. Una pena que Corominas ha acceptat, ja que no l'haurà de complir perquè no té antecedents penals i ha cobert la totalitat de la responsabilitat civil.

Un pacte que es contradiu amb la “por insuperable” i la “legítima defensa”

L'acord entre la Fiscalia i els advocats del gendre dels Tous entra en contradicció amb els arguments que havia aportat Corominas per aconseguir la seva absolució. I és que amb aquest pacte la defensa assumeix que Corominas no va ser pres per una “por insuperable” que el va fer actuar, per error, “en legítima defensa” contra un presumpte lladre desarmat.

Els fets es remunten al novembre de l'any 2006 quan Lluís Corominas, responsable de seguretat de la casa de la família Tous, va disparar i causar la mort d'un presumpte lladre desarmat que es trobava a l'interior d'un vehicle estacionat a prop del xalet. Corominas va confessar que va sentir una “por insuperable” i que va matar l'home “en legítima defensa”. Al juny del 2011 el jurat popular va dictaminar que el gendre dels Tous havia actuat de forma “irracional” i “inconscient”, víctima d'una “por insuperable” i en “legítima defensa”. I va ser així com el jurat va justificar la decisió de declarar-lo no culpable del delicte d'homicidi.

Mesos més tard, però, el TSJC va admetre els recursos presentats per l'acusació particular -la família del difunt- i la Fiscalia de Barcelona. L'alt tribunal català va decidir anul·lar el veredicte perquè el va considerar “arbitrari” i “insuficient”, i va ordenar la repetició del judici. “Els pèrits van afirmar contundentment que un home atemorit no s'hauria dirigit voluntàriament al focus que li generava la por, ni hauria tingut temps de planificar la seva conducta amb la precisió que va demostrar” Corominas, va alertar el TSJC. I és que el tribunal ha defensat que el jurat no va justificar de forma racional la suposada por insuperable de l'acusat.

El Tribunal Suprem va ratificar la decisió del TSJC al juny del 2013. Quan ja s'havien iniciat els tràmits per escollir un nou jurat popular que jutgés de nou el gendre dels Tous, la defensa de Corominas va presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional. El Constitucional va admetre a tràmit el recurs i va ordenar la suspensió cautelar del judici. Al juny, però, el TC va avalar la decisió de repetir el judici en considerar que el jurat popular que va absoldre Corominas no va motivar suficientment el veredicte. És així com el TSJC “va verificar un error” contingut en la sentència absolutòria per tal de “reparar un dany efectiu al dret a la tutela judicial de l'acusació”, va assenyalar el TC.

Etiquetes: CasTous, notícia

Segueix-nos!

PORTAL DE COMUNICACIÓ DEL BAGES, BERGUEDÀ I SOLSONÈS

Escriu-nos

Mail apunt@apunt.info