Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • GENERAL
  • Sallent celebra avui la seva primera Assemblea Municipal Oberta

Sallent celebra avui la seva primera Assemblea Municipal Oberta

Dos anys després que la CUP portés aquesta proposta al Ple, l’Ajuntament ha convocat la primera Assemblea Municipal Oberta (AMO) per avui a les 20 h a la Sala Vilà i Valentí.


Foto: CUP Sallent

ALBA FLETA /29/01/16

Dos anys després que la CUP portés aquesta proposta al Ple, l’Ajuntament ha convocat la primera Assemblea Municipal Oberta (AMO) per avui a les 20 h a la Sala Vilà i Valentí.

Les AMO són una forma de participació ciutadana on les veïnes podran fer propostes sobre temes que afectin el municipi per debatre-les, ser aprovades i traslladar-les als grups municipals perquè les puguin elevar al ple de la corporació.  Poden participar-hi totes les sallentines majors de 16 anys i cal inscriure’s prèviament, presentant una instància, tràmit que es pot fer personalment o online. A l’AMO convocada per demà s’hi debatran de 5 a 7 propostes, depenent del temps, les que manquin per debatre es traslladaran a la propera Assemblea.

Aquesta no era exactament la fórmula proposada per la CUP, ja que, la idea era que les persones es poguessin inscriure el mateix dia i al mateix lloc de l’assemblea. Un altre dels aspectes que es van modificar del reglament és que, en un inici, les decisions preses a les assemblees havien de ser vinculants, finalment s’ha decidit que les decisions preses a les AMO han de passar pel Ple del consistori per ser aprovades definitivament. La mateixa CUP Sallent, impulsora de la iniciativa, va fer una crida als grups municipals demanant “el compromís de la resta de partits polítics d’acceptar i tirar endavant les propostes que els ciutadans aprovin”. A la vegada, han volgut transmetre “la importància de participar a les assemblees, per convertir-les entre totes en el veritable espai de debat i decisió del poble”. En preguntar perquè s’ha tardat dos anys a convocar la primera AMO, la CUP Sallent ha respost que “es va tardar un any perquè el reglament es portés al Ple, creiem que va ser perquè l’Ajuntament no s’ho acabava de creure, perquè només s’havia d’aprovar el Reglament”, a més expliquen que una vegada enllestit el Reglament i amb les modificacions i aportacions de la resta de grups, “l’Ajuntament va tardar un any a convocar la primera AMO”. També han mostrat la seva disconformitat amb el fet que la gent s’hagi d’inscriure prèviament però, a la vegada, han apuntat que “ja és molt que s’hagi convocat la primera assemblea”. Per concloure han explicat que “aquestes assemblees funcionaran si l’Ajuntament s’ho creu i posa les eines, si hi ha poca participació s’haurà d’apretar”.

Aquesta és una experiència que s’ha dut a terme també a Vilanova i la Geltrú on ja s’han celebrat dues AMO i se n’està preparant una tercera. En el cas de Vilanova també respon a una moció presentada per la CUP al Ple del Consistori l’any 2013, ja que, consideraven que les AMO “són una eina més per socialitzar les decisions i les polítiques públiques i trencar definitivament amb els límits de la democràcia representativa: com més participació, més legitimitat i garanties de presa de decisions compartides i democràtiques”. Tot i que el compromís adquirit pel ple municipal era convocar una Assemblea cada sis mesos, aquest compromís no s’ha complert, ja que, des de l’any 2013 només se n’han celebrat dues. A més, recentment hi ha hagut queixes respecte al desenvolupament d’aquestes assemblees ciutadanes, de fet, segons la mateixa CUP de Vilanova “s’han convocat dues AMO de cara a la galeria i no s’han complert la majoria dels seus acords. D’aquesta manera és impossible consolidar dinàmiques de participació i que la població les concebi com a eines útils i decisives”.

 

Etiquetes: Sallent, notícia

Segueix-nos!

PORTAL DE COMUNICACIÓ DEL BAGES, BERGUEDÀ I SOLSONÈS

Escriu-nos

Mail apunt@apunt.info