Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • GENERAL
  • Les treballadores de Bo de Debò, en lluita per condicions laborals dignes

Les treballadores de Bo de Debò, en lluita per condicions laborals dignes


Pancarta contra l'empresa Bo de Debò / CNT

REDACCIÓ BAGES 18/01/2017

La Secció Sindical de la CNT a Bo de Debò manté, des de fa dos mesos, un enfrontament amb l'empresa de plats precuinats. Les treballadores reivindiquen la readmissió de dues sindicalistes acomiadades, així com el compliment de diversos drets laborals. Amb aquesta finalitat duen a terme una campanya dirigida a, segons expliquen, "informar els clients finals dels productes Bo de Debò de les condicions laborals i de vida que hi ha darrere de la marca, demanant que no es comprin els seus productes fins que el conflicte quedi solucionat". És per això que, entre d'altres accions, fa dos mesos que es concentren piquets informatius a les portes de superfícies com Carrefour, Caprabo o Bon Preu.

Entre les denúncies de les treballadores s'hi compten el fet de no saber amb antelació a quina hora sortiran de la feina, sinó que en són informades cada dia a l'entrada, i de no tenir calendari laboral; que l'empresa, malgrat el seu creixement, es negui a realitzar un Pla de Prevenció de Riscos Laborals; que tot i estar formada majoritàriament per dones, no hi hagi cap protocol contra l'assetjament; que no es cobrin plusos de nocturnitat ni les hores extres; o l'exclusió de la representació sindical de les reunions del comitè d'empresa. Recullen totes les seves reivindicacions en una Taula de la qual exigeixen el seu compliment íntegre per acabar amb el conflicte laboral. Afirmen que era "fàcil de complir per a l'empresa", però que aquesta ha preferit "negar-se a asseure's amb la Secció i ignorar les nostres peticions, donant pas a la campanya que la CNT de Manresa ha plantejat contra Bo de Debò S.L.".

Des del sindicat expliquen que, a causa de l'expansió de l'empresa i la constant entrada de personal, van coincidir a l'empresa diverses persones afiliades al Sindicat d'Oficis Varis de Manresa. Aquestes van iniciar una feina "clandestina" de recopilació d'informació i cerca de suports dins de la plantilla. Quan la direcció es va assabentar d'aquestes activitats, va acomiadar dues de les persones implicades. És llavors quan es comunica a l'empresa la creació d'una Secció Sindical i el recurs a l'acomiadament d'una de les treballadores. La CNT denúncia "coaccions i amenaces directes", que tanmateix diu que no han sortit efecte, ja que s'han donat més afiliacions al sindicat. També afirma que han acomiadat l'últim delegat sindical reconegut per l'empresa, ja que a la persona que l'ha substituït no li reconeixen aquesta qualitat.

Asseguren que el conflicte "no ha fet més que començar i s'estendrà tant com vulgui l'empresa", fins al punt que "potser es compliqui la seva expansió a altres territoris". Afirmen que no cessaran en la lluita fins que es doni solució a les causes que la motiven i que altres sindicats de la CNT ja s'hi han sumat, "fent efectiva la solidaritat de classe".

Segueix-nos!

PORTAL DE COMUNICACIÓ DEL BAGES, BERGUEDÀ I SOLSONÈS

Escriu-nos

Mail apunt@apunt.info