Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • GENERAL
  • "La repressió a la manifestació de l'1 de maig és un acte de càstig als moviments socials de la ciutat"

"La repressió a la manifestació de l'1 de maig és un acte de càstig als moviments socials de la ciutat"

Manifestació anticapitalista pels carrers de Manresa, Primer de Maig de 2017

BEGOÑA DOMÍNGUEZ 2/05/2017

Sota el lema de "La vostra riquesa, la nostra misèria. O nosaltres o ells. Organitza't i lluita!", unes dues-centes persones es van aplegar aquest 1 de maig en la manifestació de Manresa. Convocada per diverses organitzacions anticapitalistes i de base, com Acció Lila, ARRAN, la CGT, la CNT o Endavant, així com diverses persones a títol individual implicades amb el moviment llibertari, aquesta reivindicava l'organització i la unitat com a única manera de "posar fi al capitalisme patriarcal".

Des de bon començament, va destacar el desproporcionat desplegament policial que el cos de Mossos d'Esquadra va portar a terme durant la manifestació. Una quarantena d'agents antiavalots i sis furgons la rodejaven pels seus extrems. Les manifestants titllen de "brutal" i "vergonyós" aquest operatiu, organitzat contra una de les manifestacions més tranquil·les que es recorden darrerament a la ciutat, ja que no es va fer ús de l'acció directa. D'aquesta manera es va anar avançant fins que, en arribar a la seu dels sindicats CC OO i UGT, un grup de persones van voler desplegar una pancarta a cara descoberta. Els Mossos van intentar impedir-ho i es van produir les primeres empentes del dia, però les manifestants se sortiren finalment amb la seva. En la pancarta es podia llegir "CC OO i UGT no ens representen".

En declaracions a l'Apunt, un portaveu de la comissió 1 de Maig ha denunciat que «rodejar la manifestació durant tot el seu recorregut, quan no estava passant res, amb un cordó policial fortament armat, és una provocació i una manca de respecte espectacular al dret de manifestació». El jove afegeix que «constantment» s'ha volgut que les manifestants «estiguessin angoixades, que tinguessin por: el que es buscava era coartar el dret a manifestar-nos i que les manifestants se sentissin incòmodes».

Durant la manifestació es van llegir tres manifestos davant el Zara, Tous i l'entitat bancària BBVA, aquest últim fet per la PAHC. Alguns dels lemes més repetits eren «la policia tortura i assassina», «si ens toquen a una ens toquen a totes» o «qui sembra la misèria, recull la ràbia». La calma tensa que regnava es va trencar quan la multitud va endinsar-se pel carrer del Born, que no compta amb gran amplitud. En haver d'estretar-se, les fileres de Mossos d'Esquadra i les integrants de la manifestació es van ajuntar. Així van començar les primeres empentes i intercanvis verbals, fins que, de forma aleatòria, es va detenir a la primera persona. Se la va tombar a terra violentament i se la va mantenir immobilitzada una bona estona. Va ser llavors quan la confrontació va pujar de to: mentre les manifestants increpaven els Mossos i cridaven «deixeu-lo anar» en relació al seu company, ells, fent ostentació de les porres, propinaven puntades de peu a les manifestants. Així es va arribar a una confrontació física que va acabar amb càrregues, efectuades a la vegada des de diversos punts de la manifestació. Enmig d'aquesta situació, que les manifestants han descrit com «caòtica», es va efectuar la segona detenció. Es tractava d'un home de mitjana edat que va haver de ser, més tard, traslladat per la policia a l'hospital a causa de les rascades que li havien provocat arrossegant-lo per terra cap a un carreró de forma molt brusca. Una vintena de persones van resultar ferides de contusions i fissures als dits de la mà pels cops de porra, a més d'un manifestant al qual la policia li va obrir el cap sense motiu aparent. Han quedat fotos d'un Mosso amb l'armilla tacada de la seva sang.

Mosso amb l'armilla tacada amb la sang d'un manifestant i mà d'una activista ferida durant les càrregues

Després d'uns minuts en què la manifestació va romandre aturada a Plana de l'Om exigint la immediata posada en llibertat sense càrrecs dels dos detinguts, es va decidir seguir caminant i acabar amb la mobilització segons el previst. Les activistes van enfilar cap a Plaça Major i, mentre els Mossos i els furgons es col·locaven en fileres sota les arcades de l'Ajuntament, encarant-se a les manifestants, aquestes es van col·locar en cercle. Aguantant la pancarta en alt, es va procedir a la lectura del manifest, que es va fer amb la veu trencada. «Ja n'estem fartes de tanta explotació», deia; «ara toca defensar-nos a nosaltres d'ells, i això ho aconseguirem unides. Anant totes juntes, totes les treballadores juntes. No ens hem de deixar trepitjar més per ells. No hem de tenir por, ens hem d'organitzar, i lluitar, lluitar i lluitar, no ens queda cap altra opció si volem dignificar les nostres feines».

En desconvocar-se la manifestació, la gent es va organitzar per pujar cap a la comissaria de la regió central dels Mossos d'Esquadra, on romanien els dos detinguts. Un cop més davant els antiavalots i els furgons, les manifestants van tallar la carretera i van anunciar la seva intenció de no marxar fins que no s'alliberés als seus dos companys. Les integrants de l'Escola Popular de Dones, una iniciativa sorgida de la PAHC per acompanyar a dones adultes que no han tingut accés a una bona escolarització en el seu procés d'alfabetització i aprenentatge, van pujar el dinar que havien cuinat per les manifestants cap al polígon. Més de cinc hores després, els dos represaliats van sortir entre alegria generalitzada, aplaudiments, abraçades i càntics de "els carrers seran sempre nostres". Ambdós estan acusats d'atemptat a l'autoritat.


Els detinguts reunint-se amb la multitud que els esperava fora

«Nosaltres creiem», manifesten a l'Apunt des de la comissió, «que la repressió que hi ha hagut avui ja s'havia estudiat i preparat de manera predeterminada». Asseveren que l'objectiu era «rebentar la mobilització», «coartar el dret a manifestació» i «detenir persones a la mínima que passés alguna cosa». Com que no ha passat, «han provocat que passés, per així tenir l'excusa perfecta per detenir a dues persones. La repressió d'avui és un acte de càstig als moviments socials de la ciutat».

«A Manresa», continuen, «els moviments socials estan creixent en força i capacitat de plantejar batalla al carrer i construir alternatives. La policia i la institució necessitaven demostrar qui té el poder en aquesta ciutat. Avui ens han picat per ser classe treballadora i per reivindicar-nos i organitzar-nos com a tal. Això constitueix un avís als moviments socials, un intent d'espantar-nos i desmobilitzar-nos amb la repressió; però només fan que demostrar que el conflicte és inevitable, que els nostres interessos són totalment contraposats. Volem deixar clar que respondrem a tots els atacs i tots els intents de coartar el dret a manifestació».

Polèmica al voltant del responsable de la Regió Policial Central

El comissari de la Regió Policial Central dels Mossos d'Esquadra és Sergi Pla, un antic Policia Nacional que es va incorporar als Mossos d'Esquadra en el marc dels acords de transferència de competències de seguretat, segons informa La Directa. La seva trajectòria professional ha estat esquitxada de polèmiques: l'any 2010, quan supervisava l'operatiu de prohibició de l'acte de benvinguda a la presa política Laura Riera, es va adreçar a les organitzadores dient: «nosaltres hem de quedar bé amb l'Audiència Nacional i amb els nostres companys de la Policia Nacional i l'Ertzaintza, que impedeixen aquesta mena d'homenatges; no serem menys». Poc més tard, després del desallotjament de l'acampada del 15-M a Plaça Catalunya, va assegurar que si Gandhi hi hagués sigut «també hagués rebut el cops de la policia». Però la seva destitució del capdavant de la Comissaria General de Recursos Operatius, és a dir dels antiavalots, no va arribar fins a la denúncia d'Esther Quintana i de què el conseller Puig es veiés obligat a rectificar fins a tres cops la versió oficial. Va ser aleshores quan va quedar relegat a responsable de la Regió Central. S'ha deixat veure en públic envoltat de membres d'organitzacions d'extrema dreta com PxC i Vox, i de participants de grups que exalten els legionaris de l'exèrcit espanyol o la División Azul que va ser enviada per Franco a lluitar per l'Alemanya Nazi.

Segueix-nos!

PORTAL DE COMUNICACIÓ DEL BAGES, BERGUEDÀ I SOLSONÈS

Escriu-nos

Mail apunt@apunt.info