Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

[OPINIÓ] LA GUERRA SOCIAL NO S'HA ACABAT

CLEMEN RAMÍREZ 30/04/2016

Avui el Clemen Ramírez, sindicalista de Manresa, opina sobre la necessitat d'organitzar-se com a classe treballadora: "la lluita passa per l'organització dels treballadors. Ens hem d'autogestionar, hem de ser nosaltres mateixos els que decidim sobre els problemes que tenim, hem de ser solidaris i donar-nos suport els uns als altres i hem de ser capaços de fer una transformació radical de la societat, suprimint el treball assalariat amb una revolució social cercant un sistema socioeconòmic que faci de la llibertat i de la igualtat els seus valors fonamentals, acabant amb el capitalisme".

[OPINIÓ] Cal okupar

EMMA ROJAS 30/03/2016

Article d’opinió d’Emma Rojas, membre de l’Esquerra Independentista de Manresa: “no cal construir més per que ja hi ha construït fins i tot més del què és necessari, simplement cal okupar aquelles habitatges buits i omplir-los de vida”.

[OPINIÓ] Jo ho tinc clar

SARA MAS 08/03/16


Article d'opinió de l'activista feminista Sara Mas: "És gràcies a la lluita compartida amb diverses dones on veus que juntes som més fortes i que juntes donarem la volta a aquest sistema que ens vol dèbils."

La mentida i el negoci dels refugiats

MARINA FORT I ANIOL COMA 09/10/2015

Avui a la secció "Apunts del món" la Marina Fort i l'Aniol Coma dos joves de Moià que han pogut conèixer de primera mà una part del llarg i dur camí que han de fer els refugiats entre Macedònia i Sèrbia, ens expliquen la seva experiència i impressions.

[Opinió] Manresa, ciutat cínica: en què està quedant la vida al carrer?

OM SALA 6/08/2015

Avui l'activista manresà, membre de l'Ateneu Popular la Sèquia, la Xarxa d'Aliments i el moviment escolta i guia de la Catalunya Central, Om Sala, reflexiona sobre la proliferació de les terrasses als carrers de Manresa i el seu efecte sobre les relacions socials i les pautes de consum de les persones.

[Opinió]El que caldria i no es fa a Sallent: Nou cicle formatiu de Recuperació i Restauració del medi

JEP RIBERA 21/07/2015

Avui el membre de Prou Sal!, Jep Ribera, ens dóna la seva opinió crítica sobre el nou Cicle Formatiu de Grau Mig d'Electromecànica de Maquinària que es farà a Sallent a partir del setembre i que tindrà pràctiques remunerades a ICL-Iberpotash. Segons Ribera el que convindria realment és un Cicle Formatiu de Recuperació i Restauració del medi.

[Opinió]L’enfonsament de PxC o una victòria col·lectiva

NÚRIA BOSCH 17/06/2015

Opinió de l'activista antifeixista Núria Bosch: " Els espais plurals, la forma en xarxa, el treball en el territori i assenyalar i desemmascarar els grups racistes i feixistes han comportat un fort revés a PxC en les darreres eleccions municipals. Avui, però, els reptes de la lluita antifeixista segueixen sent múltiples amb un llarg camí per endavant"

[Opinió] Cap a la sobirania alimentària

PAU COLLADO 13/05/2015

Avui l'activista per la sobirania alimentària Pau Collado (Manresa, 1984) ens parla sobre les conseqüències del model agroindustrial actual, el qual afirma "comporta guany per a pocs, i empobirment i dependència per a molts". A la vegada planteja algunes alternatives com "l'agroecologia, els circuits curts de comercialització, la proximitat o el consum conscient".

[Opinió] Acció de suport al teti al ple de l'ajuntament de Berga

CLARA BERTRAN 9/05/2015

El passat dijous 7 de maig, el grup de suport al Teti va protagonitzar una acció amb l’objectiu de denunciar públicament, que l’Ajuntament de Berga, no va acceptar a tràmit una moció de suport al jove, acusat pel cas del calbot al regidor del PP durant el pasacarrers de Patum.

L'okupació: ara i sempre com a mètode per crear noves realitats

Il·lustració: Roser Vilaró

SUSANNA TRAPÉ 30/04/2015

L'okupació és una acció legitima de resposta a unes necessitats individuals i col·lectives; per trencar amb l'hegemonia cultural, per crear una alternativa sense tuteles i autogestionada d'organització política, per crear espais on les ciutadanes esdevinguem subjectes actius, per crear veus de denúncia de la gestió de la propietat privada, per enriquir-nos i formar-nos en la col·lectivitat i sobretot per fer trontollar els pilars del sistema i demostrar que hi ha alternatives.

[Opinió] Polítiques migratòries que maten i periodisme que deshumanitza

MARTA MUIXÍ   24/04/2015

Avui la Marta Muixí(Manresa 1985) ens dóna la seva opinió sobre la cobertura que han fet els mitjans de comunicació de les darreres tragèdies al mediterrani. Davant d'aquests fets afirma "Una tragèdia i sobretot una cruel conseqüència de les polítiques migratòries de la Unió Europea"


[Opinió]Els concerts educatius, un model inqüestionable?

ESTER PLANS  16/04/2015

Ester Plans mestra i delegada sindical d'USTEC-STECs a la Catalunya Central reflexiona sobre els concerts educatius. Aquests concerts permeten que centres privats funcionin amb diners públics, un fenomen gairebé inexistent als països del nostre entorn però que a casa nostra afirma és "normal i inqüestionable".

[Opinió]Els perills de la institucionalització de les lluites socials davant d'un any electoral

MIKE GÓMEZ   7/04/2015

Avui l'activista social Mike Gómez parla de la perillositat de la institucionalització de les lluites socials davant del nou cicle electoral. Fent referència a experiències històriques i geogràfiques diferents valora els riscos pel que fa aspectes com la rebaixa del discurs, la desmobilització o la fragmentació que poden patir els moviments socials.

[Opinió] El teu "piropo" és violència

FRANCINA PLANAS 30/03/2015

Avui la Francina Planas (Sallent, 1993) parla sobre els "piropos", un mecanisme que converteix "el cos de les dones en un espai comunitari que es pot tocar, maltractar i sobre el que es pot opinar lliurement, perpetuant així una situació de desigualtat social", a la vegada afirma que aquests comentaris fan de les dones  "contenidors on el món masculí pot bolcar les seves perversions sense cap tipus de mania". L'article respon algunes preguntes: Com afecta a les dones rebre aquests comentaris? Quina càrrega masclista amaguen? Per què molts homes els banalitzen? Com s'hauria de reaccionar davant d'ells?

 

[Opinió] El Mercat Municipal. Molèstia o espai vital?

ALBERT COLS 24/03/2015

Amb impotència he vist com l’Ajuntament, any rere any, ha deixat perdre el mercat. Veig com l’Ajuntament el deixa morir lentament i, en lloc de cuidar-se’n, l’ignora, com si fos un malalt que fa nosa i val més la pena treure’l del mig. 

[Opinió] Passatemps o política

SARA REIG   18/03/2015

En aquest article l'estudiant d'arts i activista Sara Reig (Solsona, 1985) ens parla de la utilització i la instrumentalització que han fet les administracions públiques de la cultura, a la vegada que ens descriu la potencialitat de la cultura com a eina per transformar la societat, sent-ne un exponent el projecte de la nova Sala Ciutat.

"Una imatge val més que mil paraules diuen,... jo m’ho crec. Les imatges tenen el poder de sortir del paper o de la pantalla per parlar-nos i portar-nos a altres llocs, a altres maneres, a altres temps, a altres olors. Tenen el poder de crear imaginaris"

[Opinió] Presentació a Berga de la ILP d'educació

ÀNGELS CARBONELL TORT  27/02/2015

El passat dimarts 24 de febrer a la sala polivalent del Teatre Municipal de Berga es va presentar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) d’Educació sota el títol: Perquè un altre món sigui possible una altra educació és necessària, amb Rosa Cañadell, ex-portaveu del sindicat USTEC-STEs i Jordi Plans, mestre i membre de Procés Constituent

[Opinió] Ningú aconseguirà privatitzar el nostre futur. El 26-F totes al carrer

PAULA PLANAS  25/02/2015

Avui la Paula Planas, estudiant de primer de batxillerat a l'institut Lluís de Peguera de Manresa, dóna la seva opinió sobre els motius per secundar la vaga d'estudiants convocada per demà dijous: "És conegut per la majoria de joves que actualment els estudis universitaris i superiors en general estan immersos en un seguit de processos de privatització que sota el fals pretext..."

[Opinió] Sabies que… Repsol mata? Doncs ja ho saps

ARNAU CARNÉ 18/02/2015

Avui l'Arnau Carné militant d'Endavant Bages ens dóna la seva opinió sobre la presència del tràiler de la multinacional Repsol a la plaça Sant Domènec de Manresa: "Sabíeu que aquests dies una organització criminal, denunciada pels seus vincles amb el terrorisme d’estat, paramilitarisme, danys mediambientals i paradisos fiscals, s’ha instal·lat al centre de Manresa i ha estat fent propaganda corporativa impunement?"

 

[Opinió] El cas Tous: Manresa també és Ciutat Morta

JORDI GARCÉS   12/02/2015

En el pensament col·lectiu, fa temps que ha quallat la idea que la justícia no és igual per a tothom. La nostra realitat quotidiana s’omple dia rere dia de notícies a la televisió i portades als diaris de casos de corrupció política, fraus i evasions fiscals amb final feliç per a aquells que han saquejat el bé comú. Dia a dia ens indignem amb aquestes situacions i acabem per assumir que qui controla el poder acaba controlant també la justícia o, en altres paraules, que la justícia és en mans dels poderosos.


[Opinió] La Granera, un apropament al consum ecològic i de proximitat

Logotip de la cooperativa de Consum La Granera

ENCARNA PARDO 09/02/2015

La nostra intenció no és ser un grup tancat centrat només en el consum de productes ecològics, volem formar part del nostre entorn i incidir dins de les nostres capacitats fomentant una consciència de consum responsable.

Què està passant a Mèxic

CLARA AGUILERA   05/02/2015

Avui a la secció "Apunts del món" la Clara Aguilera (Sallent, 1985) ens parla de la situació política i social a Mèxic, país en que va viure durant un any entre el 2006 i el 2007 i al qual ha viatjat de nou els darrers mesos. En l'article ens parla del "narco", dels grups d'autodefensa popular que s'han generat en diferents municipis i de les perspectives de futur del país.

[Opinió] Recuperem la Sala Ciutat

CLARA F. ALTARRIBA  29/01/2015

Reflexions entorn el conflicte de la "Sala Ciutat" de l'activista social Clara F.Altarriba

[Opinió] Banca ètica: Una alternativa possible

MÍRIAM RAVENTÓS i MARTÍ GASOL  29/01/2015

La Míriam Raventós (Manresa, 1987) i el Martí Gasol (Santpedor, 1989), dues persones vinculades a l'economia social, reflexionen sobre les implicacions de tenir els diners a la banca convencional. En aquest article plantegen l'existència d'alternatives a aquesta banca i ens presenten alguns exemples de banca ètica.

Manresa, solidària?

ÀLEX WINFIELD   26/01/2015

El passat 18 de desembre la Fundació Rosa Oriol va signar un conveni amb l'Ajuntament de Manresa pel qual havia de rebre la suma de 45.000 euros públics per finançar la seva activitat. Des del respecte a les persones voluntàries, cal plantejar una crítica frontal al paper de la fundació. El combat de la pobresa ha de dependre d'aquells que la generen?

Buscant alternatives i creant nous formats en les nostres relacions

MARTA I LAURA 16/01/2015

En la nostra societat, allò “normal” és prioritzar la relació sexo-afectiva i posar-la al centre de les nostres vides, desplaçant a la perifèria altres relacions o activitats que podrien posar en perill l’hegemonia de la relació principal.
Quin és el preu a pagar per mantenir aquesta relació eternament?

La fal·làcia del feixisme

ROBERT GUIXARÓ 08/01/2015

Avui a la secció "Apunts del món" ens fem ressò dels atemptats que ahir van colpejar la revista satírica francesa Charlie Hebdo. Ho fem a través de l'opinió del Robert Guixaró, un estudiant bagenc que es troba a París cursant la llicenciatura de Dret.

L’oci sexista també és violència de gènere

GEMMA FRANCH   29/12/14

Acostumem a tenir tan naturalitzats aquests cànons de bellesa i aquesta sexualització de les dones, que sovint ens passa desapercebut. Tot i així, quotidianament no deixen d’aparèixer noves mostres clares de sexisme que em segueixen posant els pèls de punta i em tornen a treure la ràbia feminista que porto dins. El cartell que anunciava la festa del Menfis del dissabte passat n’és un exemple.

I tu, només menges per Nadal?

ALEIX LLADÓ 11-12-2014

És nadal, i la "solidaritat" impregna les persones, supermercats i empreses, organitzant grans recollides d'aliments per aquestes dates. Però és realment la solució fer donacions puntuals? 

Comerç manresà: la bugaderia dels draps bruts

RICARD VIDOSA 03-12-2014

Diverses associacions de comerciants de la nostra ciutat, erigint-se com a protectores de les pobres i en un exercici de paternalisme i cinisme que remou l'estómac a les que treballem amb persones excloses d'un sistema pervers i explotador, han arribat a un acord amb La Caixa per donar un 2% de les compres pagades amb targetes d'aquest banc, a diferents entitats de caràcter assistencial que treballen a la ciutat.

La lluita indígena a Xile

ANIOL VILA 28-11-14

Avui estrenem "Apunts del món" una secció on persones del Bages, del Berguedà i del Solsonès que viuen a diferents països ens explicaran realitats, conflictes o projectes socials que succeeixen al que és ara casa seva. Avui l'Aniol Vila (Santpedor, 1992) estudiant de Dret en una universitat de Santiago de Xile ens parlarà de la lluita indígena en aquest país.

La violència del sistema patriarcal

CRISTINA RAMON 25-11-2014

En ple segle XXI la violència de gènere segueix sent una de les causes de mort de moltes dones. És violència de gènere perquè la pateixen les persones que han estat socialitzades amb el gènere femení, per part de persones que han estat socialitzades amb el gènere masculí, i amb l’especial importància de les relacions que es generen entre ambdues socialitzacions.

Segueix-nos!

PORTAL DE COMUNICACIÓ DEL BAGES, BERGUEDÀ I SOLSONÈS

Escriu-nos

Mail apunt@apunt.info