Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

Els judicis populars una resposta social a la impunitat

JORDI BORDES 6/11/2015

Manresa viurà demà el judici popular a l'empresa israeliana ICL-Iberpotash. Tot i el sorprenent format d'aquest acte de denúncia social, al llarg de la història i en diferents indrets del món ja s'han celebrat altres judicis populars. Normalment el seu objectiu ha estat la denúncia de la impunitat amb què actuen els Estats i les empreses multinacionals i la conscienciació social.

Semblances i diferències entre cau, esplai i mijac

ALBA FLETA 04/11/15

L'educació en el lleure ja sigui en caus, esplais o mijacs és el moviment juvenil més estès a Catalunya i en concret a les comarques centrals, però quines són les diferències entre les principals associacions dedicades al lleure? Intentem respondre a aquesta pregunta tot desgranant els diferents aspectes a tenir en compte.

Manresa diu ‘no’ al TTIP, al TISA i al CETA

MERITXELL BRUN 26/10/2015

La moció presentada conjuntament pels grups municipals de la CUP, DM i ERC va rebre el suport de CIU. El PSC es va abstenir i C’s va votar-hi en contra.

El director de l'Escola Llissach de Santpedor és membre del moviment ultracatòlic Comunión y Liberación

JORDI BORDES  16/10/2015

L'escola Llissach de Santpedor, centre concertat per la Generalitat de Catalunya, va esdevenir un focus d'atenció quan el curs passat 7 famílies van treure de l'escola, a mig curs, els seus fills i filles per discrepàncies amb la direcció i la línia educativa de l'escola.  Qui hi ha darrera d'aquesta escola i quines idees tenen?

El pes del deute i els interessos bancaris sobre els pressupostos municipals de Manresa

JORDI BORDES  13/03/2015

Quant paga l'Ajuntament de Manresa en concepte de deute i interessos? Quin pes suposa aquest pagament sobre els pressupostos i per tant sobre la capacitat de donar resposta a l'emergència social? A qui se li paga aquest deute, als bancs o a l'Estat? Aquestes són algunes de les preguntes que el següent article intenta respondre.

Rotary Club i la filantropia empresarial

JORDI BORDES  19/02/2015

És molt probable que la majoria de la població es mostri indiferent davant del nom d'aquesta associació. Però no es tracta d'una associació menor, té presència en més de 200 països i disposa de delegacions tant al Bages, com al Berguedà i al Solsonès. Són una espècie de grup maçó? Una associació cristiana? Un club d'elit? Per començar de maçons res, la creença de què tenen alguna relació amb la maçoneria prové del franquisme, que va prohibir aquestes organitzacions etiquetant-les de grups maçons. Lògicament tampoc són una associació vinculada al cristianisme.

Pam a pam, mapejant les alternatives de consum

MARTA MUIXÍ  17/02/2015

Podem expressar la nostra opinió política i social de moltes maneres, però si n’hi ha una que té un impacte directe en el nostre entorn són les nostres decisions de consum. Les nostres decisions de consum ens defineixen i són una important eina de transformació social. Comprar roba lliure d’explotació, menjar productes de proximitat o dipositar els nostres estalvis en entitats financeres ètiques

 

Què voten els rics del Bages?

JORDI BORDES  23/12/2014

La classe social determina en moltes ocasions el sentit del vot de les persones, així com també, el seu grau de participació en les conteses electorals. Davant la manca d'estudis sobre aquesta realitat al Bages, aquest article pretén posar llum sobre si aquesta tendència es dóna també entre les persones més adinerades de la comarca.

La superfície forestal en mans de la gran propietat privada

JORDI BORDES 06-12-2014

L’any 2012, segons el Cadastre de Catalunya, la superfície forestal total era de 2.033.160 hectàrees, respecte a les 3.210.827 d'hectàrees que té el territori català. Aquesta superfície forestal representa un 64% de la superfície total. En aquest reportatge es desmembra l'estructura i la concentració de la propietat al Bages, Berguedà i Solsonès.

‘Projecte Castor’ al Bages: ombres, silencis i interessos

MERITXELL BRUN 27-11-2014

Gas Natural Fenosa, en col·laboració amb ICL-Iberpotash, projecta un magatzem de gas subterrani, en cavitats salines, entre els municipis bagencs de Balsareny i Navàs. El projecte, avalat pel Govern català, es troba en fase de tramitació administrativa des del 2012, pendent de l'autorització del Ministeri espanyol d'Indústria.

Educació en el lleure com a transformació social

ANNA PERARNAU 24-11-2014

 Les entitats de lleure, han tingut un paper rellevant en l'educació dels infants i joves durant la seva trajectòria on, tot i tenir orígens diferents i algunes idees divergents, tots tres moviments es caracteritzen per l'afany d'educar en el lleure. A través d'activitats de dissabtes, sortides, campaments i colònies, aquestes associacions de monitors i monitores voluntàries, fan que els i les infants aprenguin a desenvolupar-se i adoptar una visió crítica del seu entorn de forma lliure i teixint relacions entre companyes i companys.

Radiografia electoral de l’extrema dreta al Bages

REDACCIÓ BAGES 19-11-2014

A novembre de 2014 qualsevol persona de la comarca del Bages a qui se li preguntés sobre el paper o la presència de l’extrema dreta a la comarca, respondria molt probablement que aquest corrent polític no té una presència important i que, com a molt, la seva presència pública es basa en alguna pintada esporàdica amb missatge racistes o espanyolistes i en la presència de les seves butlletes en diverses conteses electorals.

Segueix-nos!

PORTAL DE COMUNICACIÓ DEL BAGES, BERGUEDÀ I SOLSONÈS

Escriu-nos

Mail apunt@apunt.info