Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Economia
  • [Opinió] Banca ètica: Una alternativa possible

[Opinió] Banca ètica: Una alternativa possible

Alguna vegada t’has preguntat què fa el banc amb els teus diners?

 MÍRIAM RAVENTÓS i MARTÍ GASOL  29/01/2015

El que és ben conegut són bona part de les pràctiques que duu a terme la banca convencional: sous milionaris de directius, poder excessiu del sector financer, rescat a la banca amb diners públics, beneficis any rere any malgrat la crisi, especulació financera, bombolla immobiliària, desnonaments, finançament de projectes gens ètics (fabricació d’armes, especulació alimentària...), etc. Aquests són tan sols alguns dels exemples més latents, però... saps que hi ha alternatives a tot això? Què puc fer jo amb els meus diners? L'alternativa actual és la banca ètica.

La banca ètica neix del convenciment que cal articular un sistema financer alternatiu que treballi per construir una banca amb uns valors ètics i al servei d'una societat justa i solidària. Per aconseguir-ho, és imprescindible la transparència perquè les persones puguin saber on van els seus estalvis i quines activitats financen, és a dir, quina societat estan construint.

Actualment existeixen vàries possibilitats per tal d'estalviar i invertir en la banca ètica, entre les quals destaquem Fiare, Coop57 i Triodos Bank.

Fiare és una entitat formada per una xarxa de persones i organitzacions. És un projecte que va néixer l'any 2003 a Bilbao i que actualment està totalment implantat a Catalunya i té presència a la majoria de Comunitats Autònomes de l'Estat Espanyol.

Té un ampli suport popular, ja que està format per una base de més de 1.800 socis a Catalunya (entre particulars, associacions, cooperatives...), organitzats territorialment per grups locals de persones que s'impliquen amb el projecte i prenen part dels processos de decisió.
Actualment, Fiare ofereix opcions d'estalvi a particulars i entitats que serveixen per finançar únicament projectes de l'àmbit de l'economia social i solidària. A més a més, durant aquest 2015, començarà a oferir l'operativa bancària (compte corrent i targetes) operant com agent de la Banca Popolare Etica, S.Coop.
Al Bages, Fiare ha finançat el projecte, avui ja fet realitat, de Cal Cases, que és una cooperativa d'habitatge en cessió d'ús situada a Santa Maria d'Oló. També ha finançat altres projectes d'àmbit català, com la cooperativa Arç, entitat que ofereix assegurances ètiques i solidàries i Minyons i Escoltes de Catalunya.


Coop 57 és una cooperativa de serveis financers que va ser creada el 1996. Es va crear gràcies a la lluita dels treballadors de l’Editorial Bruguera per mantenir els seus llocs de treball. Amb les indemnitzacions que van rebre pel seu acomiadament, van crear la cooperativa per promoure projectes econòmics que ajudessin a crear llocs de treball de qualitat, especialment, via models cooperatius. Actualment té una xarxa territorial estatal que ha facilitat el seu creixement i té presència a Catalunya, Andalusia, Aragó, Galícia i Madrid.

Una persona o entitat pot esdevenir sòcia col·laboradora de Coop57 fent aportacions d’estalvis. Aquests es destinen a finançar projectes amb un valor de contingut social. En aportar diners, la sòcia esdevé un agent actiu a la cooperativa, on podrà participar i responsabilitzar-se de l’ús dels propis estalvis.
Tant a Fiare com a Coop57, la sòcia té dret a participar a l’Assemblea de la secció territorial a què pertanyi, i a l’Assemblea General, amb dret a veu i vot, independentment de la quantitat aportada.
Durant el 2014 Coop57 ha finançat projectes del Bages i del Berguedà. Al Bages, la cooperativa manresana Propaganda Pel Fet, que és una discogràfica que treballa amb bandes compromeses socialment. I al Berguedà, la cooperativa Cal Roio, una explotació ramadera de l’Alt Berguedà que treballa amb criteris agroecològics i es dedica a la criança de vedella i pollastre d’engreix ecològics. Si voleu veure altres exemples de projectes finançats ho podreu trobar al seu butlletí informatiu.

Triodos Bank és un banc ètic independent europeu. Opera a Catalunya des del 2006 i posa en pràctica una inversió responsable. Es declara com una entitat que vol contribuir al canvi  positiu i sostenible de la societat des del sistema financer. Les inversions del banc són a entitats socials, projectes culturals i iniciatives ecològiques. També dóna finançament a  organitzacions que treballen per la cooperació al desenvolupament.

Actualment Triodos és l’únic banc ètic que disposa de tots els productes financers de la banca convencional: targetes de dèbit i de crèdit, comptes corrents, comptes d’estalvi, préstecs, dipòsits i hipoteques.
S’ha de tenir en compte que, tot i ser una alternativa a la banca convencional, creiem que és una opció menys transformadora que Fiare i Coop57, ja que no es tracta d’un projecte que potencia únicament l’economia social i solidària. A més, el funcionament és totalment piramidal i la clientela no pot participar en les decisions de finançament.

No creiem que sigui la solució definitiva però sí una solució a curt termini, ja que val més tenir els diners a Triodos que a La Caixa, CatalunyaCaixa o BBVA.
Pels que creiem que els nostres diners han de finançar projectes únicament en coherència als nostres principis ètics i socials no només s'ha de tenir en compte la rendibilitat econòmica, sinó també la rendibilitat social.

Etiquetes: opinió