Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Economia
  • El comitè Vaga de Totes Bages-Moianès escalfa motors pel 19 de maig

El comitè Vaga de Totes Bages-Moianès escalfa motors pel 19 de maig

La denúncia de la desigualtat en la repartició de les tasques domèstiques va centrar l'activitat realitzada a la Plaça de Crist Rei

 Activitat a la plaça de Crist Rei/ Marc Baylina
  Activitat a la plaça de Crist Rei/ Marc Baylina

JORDINA ROTCHER  11/05/2015

“Quantes hores a la setmana dediques a...” així arrencava la primera acció que va organitzar dissabte, 9 de maig, el comitè de Vaga de Totes a la ciutat de Manresa. Amb aquesta acció es pretenia visibilitzar i sensibilitzar a la ciutadania de la desigualtat existent en la repartició de les tasques domèstiques.

Sota l’expectació i la curiositat de la gent, les membres del comitè convidaven a tothom a participar en l’activitat que consistia a omplir un gràfic circular, tot indicant-hi qui fa les tasques domèstiques a casa. Entre aquestes tasques hi havia des de treballs de cures fins a bricolatge, passant per la gestió econòmica de la casa, planxar, cuinar, netejar, llençar les escombraries...

Es van utilitzar indicadors de colors per assenyalar qui (dones o homes) fa les tasques. També hi havia un tercer indicador pel treball conjunt, és a dir, que tant la dona com l’home fan les feines de la llar de forma equitativa. Les participants de l’activitat van ser d’edats molt diferents i a l’hora d’omplir el gràfic, tant es feia de forma individual com simultània amb la persona acompanyant.                                                                                                                    

En acabar, algunes participants es dirigien a les components del comitè per expressar què els havia semblat l’activitat i es generaven petits debats entorn  les assignacions de les feines domèstiques, com aconseguir una major participació masculina en aquestes o com evitar la perpetuació i reproducció d’aquestes assignacions socialment establertes.

Un cop finalitzada l’activitat els resultats van ser evidents. Totes les tasques del gràfic, inequívocament, són assumides per dones a excepció d’una: les tasques de bricolatge. En aquest cas era fàcilment visible que,majoritàriament, era duta a terme per homes.

“Les dones movem el món i el 19 de maig l’aturarem” amb aquest crit i juntament amb el de “visca la lluita feminista” el comitè, satisfactòriament, va posar punt i final a la primera acció. Van recordar i animar, juntament amb les octavetes que al llarg de la tarda es van anar repartint, que les dones de Manresa estan convidades a participar en’aquesta vaga amb les properes accions que s’organitzaran. El pròxim: 18 de maig a les 22:00h, cassolada i apagada de llums. El mateix 19 de maig, al matí, a les 10:30h, davant l’Escola la Font de Manresa, porta el teu davantal. I posteriorment la manifestació a Barcelona a les 18:00h, que s’iniciarà a la Plaça de la Catedral.   

Etiquetes: feminisme, notícia