Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Economia
  • Casa Ametller lluny del seu eslògan "Sense Intermediaris"

Casa Ametller lluny del seu eslògan "Sense Intermediaris"

L'empresa, amb 6 botigues al Bages, reconeix que el seu eslògan no respon a la realitat


Casa ametller / Aitor Palacios
Casa ametller / Aitor Palacios


JORDI BORDES  14/05/2015

Algunes persones ho fan per salut, d'altres ho fan per consciència social i ecològica, però sens dubte els hàbits de consum al llarg dels últims anys d'una part important de la societat han canviat. Moltes persones a l'hora de fer la compra aposten, sobretot en el camp de l'alimentació, per comprar productes de proximitat i així afavorir els interessos del petit productor local. Així doncs, paraules o conceptes com "proximitat", "local" o "sense intermediaris" han passat a ser habituals en l'imaginari col·lectiu. L'augment de la consciència social i ecològica, en gran part nascut ja durant principis dels 2000 per l'alarma provocada pel fenomen del canvi climàtic, provoca un cert rebuig als productes vinguts d'indrets llunyans del planeta o també pels que han estat pagats a un preu molt baix a l'agricultor.

Una de les empreses que s'ha erigit com a estàndard d'aquesta filosofia, és l'empresa "Casa Ametller", la qual en totes les seves botigues hi presideix l'eslògan "Sense Intermediaris". Les persones que acudeixin a una de les 80 botigues que tenen arreu del territori, 6 d'elles al Bages, estaran convençudes que estan comprant productes de proximitat. Però els grans eslògans poden, a vegades, girar-se en contra d'un mateix i en aquest cas l'eslògan de Casa Ametller ha estat reiteradament posat en dubte per ser considerat publicitat enganyosa. En una entrevista als informatius de Catalunya Ràdio feta al mes d'abril, el gerent i cofundador de Casa Ametller, Josep Ametller, reconeixia davant les preguntes de la periodista que el lema "Sense Intermediaris" no s'ajustava ben bé a la realitat. Segons Josep Ametller "el concepte sense intermediaris el que pretén comunicar és que nosaltres pretenem eliminar tots els costos que no aporten valor afegit, bàsicament quan parlem de la categoria de fruites i verdures". En aquest sentit reconeix que "no tenim cap problema per reconèixer que tenim molts partners que ens ajuden a que cada dia a les nostres botigues puguem donar el màxim servei".

Quan la periodista va preguntar a Ametller sobre quin percentatge dels seus productes són produïts a Catalunya, fent referència a què molts consumidors acudeixen a les seves botigues perquè pensen què estan comprant productes de proximitat, el cofundador de l'empresa responia de forma evasiva amb un "depèn de la temporada", i reconeixia que per exemple fora de temporada els tomàquets venen d'Almeria o que productes com els plàtans, les pinyes i els mangos són importats d'altres indrets del món.
En l'entrevista Ametller també va admetre que l'empresa està duent a terme un canvi en l'estratègia comunicativa, substituint el lema "Sense Intermediaris" per "Ametller Orígens". Amb aquest canvi afirma "volem reforçar l'origen més enllà que hi hagi intermediaris o no". Ara per ara les prioritats de l'empresa passen per "la transparència i que el client conegui d'on prové el producte i com s'ha produït", va explicar el gerent.

La revista “Opcions, consums i estils de vida transformadors" reflexionava ja al setembre de 2014 sobre la mateixa qüestió en un article. En l’article s'afirma que alguns dels productes de Casa Ametller són comprats a Mercabarna. Alhora denuncien que si bé la web de l'empresa es proclama que "el 85% de la verdura que es comercialitza als punts de venda de Casa es produeix a les finques del Maresme" periodistes de la revista es van trobar que fent un estudi de camp en una de les seves botigues, només provenien del Maresme els alls tendres i un tipus de ceba.

Etiquetes: notícia