Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Economia
  • "Ningú es pot dir sobiranista si manté una postura tèbia sobre els tractats de lliure comerç"

"Ningú es pot dir sobiranista si manté una postura tèbia sobre els tractats de lliure comerç"

Així es va pronunciar Isabel Vallet durant la presentació de la campanya contra el TTIP i el TISA de l'Esquerra Independentista

Isabel Vallet a l'acte de presentació de la campanya de l'EI contra el TTIP i el TISA / Meritxell Brun
Isabel Vallet a l'acte de presentació de la campanya de l'EI contra el TTIP i el TISA / Meritxell Brun

MERITXELL BRUN  30/06/2015

Amb el lema “TISA, TTIP, Unió Europea, OTAN: la dictadura de les multinacionals”, l'Esquerra Independentista -formada per Alerta Solidària, Arran, la COS, la CUP, Endavant i el SEPC- va presentar, el passat dissabte a Manresa, la campanya contra els dos tractats de lliure comerç que s'estan negociant actualment: el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre els Estats Units i la Unió Europea (TTIP per les seves sigles en anglès) i l'Acord sobre Comerç de Serveis entre els Estats Units, la Unió Europea i altres potències mundials (TISA per les seves sigles en anglès). 

Durant l'acte de presentació van intervenir Isabel Vallet, militant d'Endavant i diputada de la CUP; Jordi Iborra, activista del col·lectiu ecologista ProuSal!; i Valter Lorenzi, membre de l'organització comunista italiana 'Rete dei Comunisti'. 

Els tractats de lliure comerç i la pèrdua de sobirania dels pobles

Isabel Vallet va advertir que tractats com el TTIP i el TISA impediran “la possibilitat real de sobirania dels pobles”, ja que “condicionaran les normatives per tal d'assegurar la capacitat de les multinacionals de generar beneficis a partir de l'explotació de la classe treballadora”. Segons un documentat filtrat per l'Observatori Europeu de Corporacions, un dels instruments que contempla el TTIP -així com el TISA- per vetar qualsevol norma legislativa que pugui perjudicar les multinacionals és la cooperació reguladora. “Funcionaris de la Unió Europea i multinacionals decidiran quines normes són perjudicials i l'orientació de les noves normes per tal de beneficiar les multinacionals”, va explicar Vallet. La cooperació reguladora també permetrà harmonitzar la normativa dels Estats Units i la Unió Europea (UE) i, en aquest sentit, Vallet va recordar que “s'obligarà a igualar les nostres condicions salarials i laborals amb les dels Estats Unitats” i això “perjudicarà doblement les dones perquè en l'àmbit de les relacions laborals tindrem menys drets i serem encara més esclaves”.

Així mateix, “i si això no fos suficient” -va lamentar la diputada de la CUP i militant d'Endavant-, el TTIP i el TISA reconeixen la competència de tribunals privats per “dirimir els conflictes jurídics que puguin sorgir en l'aplicació d'aquests tractats”. En aquests tribunals (ISDS en anglès, Investor-State Dispute Settlement) només hi podran acudir les grans empreses per denunciar els Estats si consideren que una llei perjudica els seus beneficis o el seu futur. Es tracta “d'uns tribunals totalment antidemocràtics” que estaran formats “per tres jutges escollits per les multinacionals”, va afegir Vallet.  

La implicació directa que tot plegat té amb la sobirania econòmica és un altre dels aspectes polèmics que ha rebutjat l'Esquerra Independentista. I és que la clàusula trinquet (ratchet clause) del TISA establirà la irretroactivitat de les mesures de desregulació, externalització o privatització d'un servei públic. És així com en l'àmbit municipal es podrà impedir qualsevol política orientada a remunicipalitzar un servei prèviament liberalitzat, com podria ser la gestió de l'aigua. Però “no només se solidificaran els actuals nivells de privatització dels serveis públics, sinó que també s'obligarà que els nous serveis surtin al mercat”, va apuntar la diputada. Segons Vallet, a la pèrdua de sobirania econòmica cal afegir “la impossibilitat de ser sobirans en l'àmbit institucional i polític i, per tant, la impossibilitat de plantejar cap procés independentista dins dels marcs dels tractats de lliure comerç”. “Ningú es pot dir sobiranista si manté una postura tèbia sobre els tractats de lliure comerç perquè amb aquests tractats no hi ha sobirania possible: ni nacional, ni econòmica ni de gènere”, va subratllar En aquest sentit, l'Esquerra Independentista sosté que cal plantejar “processos realment sobirans que no explotin les persones” i, per això, vincula la lluita contra el TTIP, el TISA i la UE amb la lluita per la sobirania, entesa com la lluita per la independència, el feminisme i el socialisme. 

TTIP i TISA al Bages: blindar la impunitat d'Iberpotash

Per la seva banda, Jordi Iborra, membre de ProuSal!, va explicar que el col·lectiu ecologista vol ser “l'altaveu d'un territori cansat de les agressions i el maltractament” que pateix per part d'ICL-Iberpotash, l'empresa que explota les mines de potassa del Bages i que, a més, “participa directament” en l'apartheid del poble palestí a través de l'explotació de les aigües del mar Mort i el suport a l'exèrcit israelià. 

Iborra va criticar “les promeses i bones intencions” de l'empresa, ja que “acumula un bon grapat de denúncies i sentències que haurien de fer aturar l'abocament de més residus salins a les muntanyes artificials”, les quals generen lixiviats que provoquen la “contaminació de les nostres aigües i els nostres rius”. “Però Iberpotash, gràcies a l'empara de la Generalitat i el govern central, esquiva les sentències i allarga amb bones intencions i paraules el moment de deixar d'abocar sal impunement”, va lamentar l'activista, i va afegir que l'empresa “és tan poderosa que fa que l'administració creï estudis i plans industrials a la Catalunya central per tal que pugui desenvolupar-se a mida i ampliar la seva activitat”. 

Aquesta situació d'impunitat, segons ProuSal!, serà “gairebé impossible” de canviar amb l'aplicació del TTIP i el TISA, ja que Iberpotash podria denunciar davant d'un tribunal privat qualsevol govern que decidís “plantar-li cara”. El col·lectiu ecologista també considera que no es pot permetre que aquests tractats “incloguin clàusules antiboicot a Israel”. 

Jordi Iborra a l'acte de presentació de la campanya de l'EI contra el TTIP i el TISA / Meritxell Brun
Jordi Iborra a l'acte de presentació de la campanya de l'EI contra el TTIP i el TISA / Meritxell Brun

Avançar cap a la ruptura amb la UE a través de la unitat anticapitalista dels pobles del sud d'Europa

Valter Lorenzi, membre de Rete dei Comunisti, va definir el TTIP com “una de les formes de guerra econòmica” i va explicar que la lluita contra aquest tractat de lliure comerç mobilitza més de 350 organitzacions europees. 

Lorenzi va complementar la dimensió local i nacional de l'acte de presentació amb la visió internacionalista. L'activista forma part d'una de les organitzacions que ha impulsat la campanya EuroStop, la qual planteja una unitat antiimperialista i anticapitalista entre els pobles del sud d'Europa per tal de trencar amb la Unió Europea. Segons la campanya, aquests pobles -que són els que més pateixen les conseqüències de les polítiques neoliberals- han d'unir les seves lluites i actuar conjuntament per tal d'abandonar la zona euro, la Unió Europea i l'OTAN, i per impedir l'aplicació del TTIP. 

Valter Lorenzi a l'acte de presentació de la campanya de l'EI contra el TTIP i el TISA / Meritxell Brun
Valter Lorenzi a l'acte de presentació de la campanya de l'EI contra el TTIP i el TISA / Meritxell Brun

Etiquetes: defensa territori, drets socials, notícia