Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Economia
  • Nou McDonald's a la zona universitària: més consumisme i explotació a Manresa

Nou McDonald's a la zona universitària: més consumisme i explotació a Manresa

 

OM SALA 30/09/2015

La multinacional va inaugurar el passat dimecres 23 de setembre el nou restaurant en uns terrenys propers a la zona universitària de Manresa que dos anys endarrere eren municipals.

Venda de terrenys municipals

El passat setembre de 2014, la cadena multinacional de menjar ràpid McDonald's, comprava uns terrenys de titularitat pública a l'Ajuntament de Manresa, oferts el maig del 2014. Els terrenys, situats a l'Avinguda Universitària van ser adquirits per un total de 730.000€. L'empresa també es va comprometre a gastar 250.000€ més en la urbanització de l'entorn de la finca.

El març de 2015 l'Ajuntament de Manresa va aprovar el projecte del restaurant amb 1706 m2 de superfície a l'Avinguda Universitària. L'empresa va anar per feina i al maig les màquines ja treballaven en la parcel·la amb la previsió d'obrir les portes del restaurant a finals de setembre. La inauguració, el passat 23 de setembre, no s'ha fet esperar.

L'Ajuntament de Manresa, va posar en venda terrenys municipals per a quadrar els pressupostos municipals, pressuposant que aquests es vendrien. Però el preu d'aquesta venda l’ha pagat car la ciutat, ja que es construeix a partir de les decisions de multinacionals de comprar i muntar els seus negocis en aquests terrenys, pensant en el seu benefici i no en les persones que habiten la ciutat.

Aposta de les multinacionals per la nova zona universitària

Empreses com McDonald's i Mercadona (inaugurat fa 3 anys a la zona universitària) hi han vist una gran potencialitat de mercat i han decidit fer grans inversions en aquesta zona de la ciutat.

Veient la situació del restaurant dins, a uns 100 metres de la FUB (Fundació Universitària del Bages), i a la sortida de Manresa, es pot intuir el perfil de públic que McDonald's vol apropar al seu restaurant. Actualment, només la FUB compta amb uns 1400 alumnes de graus universitaris, a les que hi hem de sumar unes 100 persones treballant-hi contractades i alumnes de formacions no universitàries contínues. La residència universitària, on hi viuen molt joves recent emancipats, es troba entre la universitat i el nou establiment de McDonald's. La zona és molt propera a l'institut Lacetània, on hi ha moltes estudiants de formació professional i amb la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) Manresa, el que fa que tingui molta potencialitat per a joves que vulguin consumir menjar barat.

Des de l'APUNT, hem preguntat a estudiants de la FUB què creuen que és beneficiós i perjudicial de l'obertura del McDonald's a la zona universitària, i ens han donat diverses opinions. Una estudiant de 2n d'infermeria opina que "només els beneficia a ells, a l'empresa", també ha afegit "molta FUB saludable però caminarem cap al McDonald's". Altres estudiants d'infermeria opinen que serà "el McDonald's de la gula de dia" afegint que "queda molt més aprop per la gent de la FUB, la residència universitària i Lacetània" i això farà que “molta gent hi vagi a dinar o menjar ràpid”. Davant la pregunta si serien consumidores de McDonald's, algunes estudiants del grup responien que "no, tot i que un gelat o una cervesa potser si perquè és a prop i barat". Un altre grup d'estudiants, opinen que és positiu "per la gent que hi treballarà". Davant la situació dins la ciutat han afegit que “han posat fàcil anar-hi”. Finalment han apuntat que 'McDonald's “és una merda, però si tens poc temps va bé”.

Oposició al model de consum i explotació a les treballadores de McDonald's

Col·lectius i persones ja s'han manifestat en contra de la construcció del restaurant i del model de ciutat i de consum que segueix potenciant l'Ajuntament de Manresa. El dia previ a la inauguració, Arran Manresa va dura a terme una acció contra el restaurant de menjar ràpid, acusant a l'empresa de ser "un dels abanderats de l'imperialisme econòmic" i una viva imatge del capitalisme "més salvatge" entre altres denúncies.

L'1 d'octubre de 2013, l'empresa anunciava un benefici net de 4.189 milions de dòlars durant els primers mesos de l'any a nivell mundial i una xifra de negoci de 951 milions de dòlars al tancament del 2012, amb un creixement del 2,5% sobre l'any anterior. Tot i aquests beneficis, la secció sindical McDonald's de la COS (Coordinadora Obrera Sindical) denuncia que l'empresa té les treballadores en situacions de "precarietat, acomiadaments arbitraris i repressió sindical". Treballadores de McDonalds a la Maquinista de Barcelona continuen un pols amb l'empresa.

En referència al model de consum fomentat per McDonalds, Bernat Marquilles, de la cooperativa de consum La Guixa, ha opinat que l’eficiència i la qualitat dels productes de la multinacional es lliguen “en clau del major benefici econòmic possible”, lluny de fer-ho des de “criteris de salut i ecologia per a consumidors ni pels territoris on actuen”. També ha denunciat que “per molts milions que dediqui a donar una imatge del producte de qualitat i sensibilitat” amaga no només “menjar xatarra sinó també precarietat laboral”. En Bernat ha afegit que el consum és “un acte intrínsecament polític i amb un fort poder transformador”, i per tant pot ser la clau de “la nostra salut i la transformació del lloc on vivim”.

En relació a la qualitat del menjar és Interessant destacar la demanda guanyada a l’empresa per part del cuiner anglès Jamie Oliver a McDonald's en demostrar com es preparaven les hamburgueses i els nuggets de pollastre dels seus restaurants. En referència a la qualitat dels productes, Bernat Marquilles ha reiterat que “tot i haver-ne reconegut els efectes adversos”, McDonald’s no informa als clients de la realitat dels seus productes “més perjudicials per la salut”, sinó que intenta “netejar la cara venent-los amb segell de qualitat”.

Etiquetes: reportatge