Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Economia
  • La Fumera arriba a Sallent per reivindicar l'herència de les lluites populars

La Fumera arriba a Sallent per reivindicar l'herència de les lluites popularsCartell d'actes de la Fumera


REDACCIÓ BAGES
07/09/2016


Un any més, i ja en van tres, arriba la Fumera, la Festa Major Alternativa de Sallent. Partint des de l'autoorganització i l'autogestió del 7 al 12 de setembre Sallent s'omplirà d'activitats amb l'objectiu, com afirmen les organitzadores, de convertir la Fumera en "un espai de vida comunitària" per tal que aquesta sigui "la festa del poble". Si aquest és el seu objectiu, sembla que any a any s'hi acosten més, doncs enguany el programa bull d'activitats per a tots els gustos i edats. L'aposta per fer una festa intergeneracional es veu reflectida en la multitud i diversitat d'activitats que s'organitzen i que van des del teatre, els balls, la cultura popular, els concerts o els concursos.

Enguany la festa incorpora algunes novetats com ara una figura festiva per a cada colla per tal de "fer créixer la cultura sallentina i fer un poble més viu i més ric"; una zona infantil anomenada "La Carbonera" per tal de despertar entre les més joves "l'esperit crític, la creativitat, les ganes d'autoorganitzar-se i transformar el món"; un espai de relax amb la voluntat de "fer encara més una festa de tothom" i uns lavabos autoconstruits per "treballar per l'autogestió i mantenir espais confortables i nets".

La Fumera fa també una clara aposta per ser una "festa feminista" on no s'hi toleri "cap tipus d'agressió" i per això expliquen que no hi sonarà música "sexista, racista ni homòfoba". En aquest sentit conviden a "estimar com vulgueu i a qui vulgueu" i deixen clar que a La Fumera "la LTGBfòbia no hi té cabuda". La Fumera informa que s'ha dotat d'un protocol contra les agressions per tal de "donar una resposta col·lectiva a qualsevol tipus d'agressió sexista".

La festa porta com a lema "amb l'herència gravada a la pell" i organitza el poble en tres grans colles que realitzen activitats conjuntes, les colles volen representar "les nostres fàbriques" i "la història de les nostres àvies i avis". En el manifest de la festa expliquen que volen homenatjar "la tradició obrera" de la vila i recorden episodis com la proclamació del comunisme llibertari al gener de 1932, les tancades dels miners sota terra i les dones a l'església. Amb l'herència de les lluites del passat, la Fumera vol construir unes festes on compartir "inquietuds, tristeses i alegries" i on teixir "llaços de comunitat".

En el següent enllaç podreu trobar el programa complet.