Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Economia
  • Resposta contundent i multitudinària a la repressió policial viscuda l'1 de maig a Manresa

Resposta contundent i multitudinària a la repressió policial viscuda l'1 de maig a Manresa

Més de 300 persones s'han manifestat pels carrers de Manresa en una marxa amb poca presència policial i sense incidents.


Manifestació al seu pas per la Plana de l'Om/ Jordi Bordes

 JORDI BORDES 06/05/2017

La tesi que les manifestants han estat defensant en diferents declaracions i comunicats durant la setmana ha quedat confirmada després de la multitudinària manifestació d'avui divendres, a més presència policial més incidents. La manifestació que ha recorregut els carrers més cèntrics de Manresa ha transcorregut sense cap incident i en aquesta ocasió la presència policial s'ha limitat a algunes patrulles de Policia Local i Mossos d'Esquadra seguint a peu la manifestació. Els agents antidisturbis, que van efectuar un desplegament sense precedents a la ciutat el passat 1 de maig , no s'han deixat veure en tot el recorregut.

En l'actitud de les participants i els càntics que s'han escoltat durant la manifestació es palpava la ràbia generada pel desplegament i l'actuació policial del passat dilluns. En l'ambient també es respirava la tensió i la incertesa de si els Mossos d'Esquadra tornarien a irrompre en la marxa. L'opinió que algunes manifestants han volgut transmetre, era de què la presència policial del passat dilluns només responia a una voluntat "d'intimidar i estigmatitzar" les persones que lluiten "per una vida digna".

La marxa s'ha aturat davant alguns bancs i multinacionals com el BBVA-CX, Tous o Oysho on s'ha tirat pintura als aparadors. Els moments més tensos de la manifestació però, s'han viscut quan l'ex-regidor d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Manresa Pere Culell, visiblement alterat, ha irromput la marxa i ha començat a increpar a les manifestants per anar encaputxades. L'incident no ha anat a més gràcies a la intervenció d'algunes manifestants que han intentat tranquil·litzar Culell i apartar-lo de la marxa perquè aquesta pogués seguir el seu recorregut.

La convocatòria ha acabat a la plaça Gispert on s'ha desplegat una pancarta contrària al cap d'interior a la Catalunya Central Eduard Freixedes, al cap de la regió policial central Sergi Pla i al conseller d'interior Jordi Jané. Un contundent "us farem fora" dirigit a aquests caps polítics i policials s'ha escoltat en la lectura final del manifest final, que els ha assenyalat com a màxims responsables dels fets que van acabar amb la detenció de dos manresans el dia de la classe treballadora. En relació a l'operatiu de l'1 de maig també hi ha hagut un missatge nítid "no volem cap encapsulament de manifestacions, ni a Manresa ni a enlloc".

Un dels moments més emotius de la vesprada s'ha viscut quan el cor reivindicatiu Incordis de Manresa han interpretat, a l'inici i al final de la manifestació, les populars cançons de protesta "Que volen aquesta gent", "Grandola Vila Morena" o "En la plaza de mi pueblo".