Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Expressions
  • Tatiana Sibila ofereix un taller de sociocràcia a l'escola viva l'Arrel de Berga

Tatiana Sibila ofereix un taller de sociocràcia a l'escola viva l'Arrel de Berga

ALBERT LÓPEZ 19/02/2015

Amb l’alerta "nens en llibertat" t’acull de principi(s) la benvinguda, no dirigista, que condueix al territori l’Arrel. Al fons, una caseta de fusta. Entremig, un pati treballat que sembla completament integrat, no només en l’entorn, sinó també en el paisatge humà que hi fa vida els matins de dilluns a divendres i el sotabosc, també humà, que creix i ho fa créixer a deshores i a desdies perquè allò continuï integrant-se. Un paisatge de paisatges que s’autogestionen.

A deshores del divendres al vespre, a dins el refugi (aquella caseta ecosostenible que quedava al fons, i a les antípodes de centres convencionals) hi havia col·locades unes quinze mini-cadires en forma de cercle al mig de la sala. Com si allà persones petites haguessin acabat la setmana amb una gran i potent assemblea; relacionant(-se), explicant(-se), escoltant(-se), descobrint(-se), etc... Tot era agradablement inquietant, aquelles mini-cadires encerclaven l’espai d’un taller que seria el primer de les jornades de formació que organitzava l’escola viva l’Arrel.

Una dotzena de cossos adults sèiem en aquelles perfectes cadires expectant l’atenció cap a la Tatiana Sibilia, mestra de llarga trajectòria comunitària i en comunitat que actualment està treballant en el desenvolupament de les bases per a un projecte educatiu que incorpori la pedagogia Waldorf en l’Educació Lliure. Tatiana va escollir plantar-se a Catalunya el 2013 atreta per la intensa història anarquista present en la memòria del Principat i per l’extensa cultura cooperativista present i antecedent. Amb aquestes paraules, obria el torn de presentació a les persones que assistíem al taller de Sociocràcia. Entre elles, educadors, mares, pares i estudiants de l’educació.

La sociocràcia, segons Tatiana, és un sistema organitzatiu basat en la direcció assembleària dels canals i fluxos comunicatius. Un mètode estructural i funcional, de base horitzontal però amb relatives verticalitats puntuals, que permet democratitzar, enfortir i agilitzar l’operativitat de les organitzacions, grups, cooperatives o projectes.

El taller va permetre dotar d’eines a les persones que projecten l’Espai Educatiu l’Arrel per continuar construint la caseta amb cooperació, autodeterminació i respecte mutu. Va ser un punt de trobada que feia més il·lusionador i més sòlid el terreny on els nens aprenen a ser persones, a compartir i a no competir. On els nens i nenes aprenen el que necessiten i no el que la societat els imposa. On a través de relacionar-se, viure i experimentar aprenen a ser autònomes, a respectar-se i a respectar les altres. Allà on aprenen a prendre decisions. Allà on poden tenir curiositats i treballar-les. Allà on podran aprendre a tenir felicitats.

Gramsci deia: “Prenguin l’educació i la cultura, que la resta serà un afegitó”. Doncs aquesta és una petita esgarrapada al sistema, una experiència d’autogestió educativa que aposta per a unes polítiques organitzatives coherents amb la línia pedagògica que els ocupa. Quedant camí per córrer, que el camí sigui cap a una educació viva, lliure i popular.

Etiquetes: notícia