Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Expressions
  • [Opinió] Ningú aconseguirà privatitzar el nostre futur. El 26-F totes al carrer

[Opinió] Ningú aconseguirà privatitzar el nostre futur. El 26-F totes al carrer

 Il·lustració: Roser Vilaró     
Il·lustració: Roser Vilaró

PAULA PLANAS  25/02/2015

Avui la Paula Planas, estudiant de primer de Batxillerat a l'institut Lluís de Peguera de Manresa, dóna la seva opinió sobre els motius per secundar la vaga d'estudiants convocada per demà dijous:

És conegut per la majoria de joves que actualment els estudis universitaris i superiors en general estan immersos en un seguit de processos de privatització que sota el fals pretext de cercar l'homogeneïtzació a nivell Europeu estan intentant imposar i implantar un model educatiu superior segregador i al servei dels interessos del capital. Aquests darrers anys moltes estudiants en veure augmentar les taxes universitàries i sense capacitat econòmica per fer-hi front han hagut d'abandonar la seva formació superior. Però sabem realment quines són aquestes reformes i com podem fer-hi front les estudiants?

Educació superior necessària

Dins l'actual context d'atur juvenil i especialització del mercat de treball les joves no tenim cap altra sortida que accedir a una educació superior professionalitzadora. És per això que actualment poder cursar estudis superiors universitaris no només és un dret sinó una necessitat per qualsevol persona que vulgui intentar accedir a un lloc de treball digne.

Tres anys de graus i dos de màster?

El consell de ministres va aprovar un decret amb la intenció d'implantar l'anomenat model 3+2 que a diferència del 4+1 actual suposaria l'escurçament d'un any dels graus i l'increment del màster que passaria d'un a dos anys. L'aprovació unilateral del decret i la pretensió del ministre Wert de fer entrar en vigor la mesura quan abans millor a les universitats ha topat de moment no només amb la oposició del moviment estudiantil en general (que sempre s'ha mostrat contrari a la devaluació dels graus en benefici dels màsters -molts d'ells privats o semiprivats-)  sinó que a més ha topat amb la oposició dels rectors de les universitats que en una reunió el dilluns 2 de Febrer van aprovar reclamar una moratòria d'un mínim de dos anys (fins el curs 2017-18) per poder debatre i valorar la mesura. Aquesta pressa del ministre per implementar i imposar un model que no serviria als interessos de les estudiants només s'explica sota la lògica de beneficiar certs sectors amb potencialitat per fer negoci a les universitats.
En un país teòricament democràtic no hauria de ser possible que mesures d'aquest tipus s'apliquessin sense debat previ. Abans haurien de ser aprovades i consensuades per les persones que s'hi troben involucrades, les estudiants i el professorat, i haurien de garantir els drets bàsics dels ciutadans. Les estudiants de classes populars i treballadores tornarem a ser excloses del estudis superiors si finalment s'aplica el 3+2 i els preus dels màsters continuen sent els actuals. Estem tornant enrere a ritme vertiginós pel que fa a l'accessibilitat al dret a una educació digne. Tinc la sensació que es pretén deixar-nos a les mans un món on deixi d'haver-hi persones, i sols hi hagi fonts d'explotació econòmica; un món on manqui gent amb esperit crític, on siguin perpetuades les diferències de classe social.

Ara toca mobilitzar-nos

Davant la situació actual ja no ens calen més números, més estadístiques que mostrin cap a on estem anant. Ja hem vist prou vegades la llista inacabable i inacceptable del que ens vol privar la reforma educativa. Ara el que necessitem és soroll als carrers, lluita i revolució. Aquest dijous les estudiants sortirem al carrer perquè no ens podem rendir ni conformar davant la situació de regressió en els drets col·lectius que ens volen imposar. El 26-F buidarem les aules i omplirem les places i carrers de dignitat desobedient! No podran aplicar el 3+2 ni l'EU2015!


Etiquetes: opinió