Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Expressions
  • "Israel no té fronteres, és l'exèrcit qui les pinta allà on vol"

"Israel no té fronteres, és l'exèrcit qui les pinta allà on vol"

La llibreria Papasseit ha acollit la presentació de "Nablus en flames" la segona part de la trilogia a "A l'oest del Jordà"

Presentació a la Llibreria Papasseit/ Jordi Bordes
Presentació a la Llibreria Papasseit / Jordi Bordes

JORDI BORDES 13/04/2015

"Una novel·la trepidant que ens endinsarà per les places i els carrerons de les ciutats palestines de Nablus i Ramala [...] en plena segona intifada, a començaments del segle XXI. A través dels seus personatges coneixerem com viu la població palestina la contraposició de la modernitat i les velles costums, la integritat i la corrupció política, la religió i el paper de la dona. I tot, enmig de la brutal, impecable i despietada ocupació militar israeliana".
Aquesta és una breu ressenya del llibre "Nablus en flames" un llibre de Musa Abdel-Muti Issa, un periodista palestí, doctor en Ciències de la Informació per la Universitat Complutense de Madrid. L'autor va treballar com a corresponsal de l'agència EFE a l'Orient Mitjà, i va participar en la Conferència de Pau sobre Orient Mitjà celebrada a Madrid el 1991.

El llibre és la segona part d'una trilogia anomenada "A l'oest del Jordà" que l'editorial manresana Tigre de Paper ha editat i traduït al català. La primera part de la trilogia que portava per nom "Kafer Enas" va tenir molt bona acollida entre les lectores i no s'espera menys d'aquesta segona part.

Musa Abdel-Muti Issa que es troba a Catalunya fent presentacions del segon llibre de la seva trilogia, l’ha presentat a la llibreria Papasseit de Manresa. En la introducció, Arnau Carné, membre de Tigre de Paper, ha explicat que l'objectiu de la presentació no era només presentar el llibre si no també aprofundir en temes com ara "la situació a Palestina actualment, l'efecte de la presència de l'Estat Islàmic sobre el conflicte, les conseqüències de les eleccions israelianes o les negociacions pel pacte anti-nuclear amb l'Iran". L'autor ha començat la seva exposició, dividida en tres grans blocs, agraint la tasca que ha fet Tigre de Paper amb l'edició i la traducció del llibre, ja que ha permès "conèixer la realitat sobre el que passa a Palestina, una realitat que no expliquen els mitjans de comunicació de masses". També ha destacat la bona feina de traducció que s'ha realitzat malgrat la dificultat que suposava.

El llibre

L'autor, que s’ha emocionat al parlar del primer llibre, ha afirmat que "per mi Kafer Enas és un conte de fades, perquè relata una revolució espontània" i ha fet valdre que la primera intifada va tenir un fort element "d'autoorganització del poble" en la lluita contra l'ocupació israeliana. Ha confessat també que en el primer llibre hi ha un cert "romanticisme revolucionari".
Del segon llibre, centrat en la segona intifada, ha comentat que a diferència de la primera intifada, en la segona es va perdre l'autoorganització popular i que a més "es va passar a utilitzar les armes i això va ser un greu error". Segons Musa el fet de lluitar amb pedres i no amb armes els afavoria, ja que amb pedres "teníem la simpatia del món".
A diferència del primer llibre, el segon "és menys innocent i té menys romanticisme" però el ritme és més "vertiginós", ha destacat que hi tracta tres temes tabú "el sexe, la religió i la política". En els llibres ha estat crític amb la classe política palestina i amb el nacionalisme palestí, per aquest fet ha confessat que ha rebut moltes crítiques a Palestina.

Situació palestina

Sobre la situació actual a Palestina ha afirmat que es troba "estancada", ja que avui en dia "Israel no rep cap pressió". Una de les problemàtiques que ha remarcat és que "els àrabs estem dividits i en un període de decadència" i això provoca que "Israel mossegui cada dia un tros més del territori palestí". En aquest sentit, ha fet una rotunda afirmació: "Israel no té fronteres, és l'exèrcit qui les pinta allà on vol"

Sobre una possible solució al conflicte, Musa ha defensat que la solució dels dos estats "és ja impossible" i que l'única via és la creació "d'un sol Estat on convisquin en pau i democràcia jueus i palestins".
Finalment ha afirmat que els palestins saben que "la lluita del poble palestí, no és una lluita curta", i que actualment "el sol fet de viure a Palestina, ja és una forma de resistència".

L'Estat Islàmic

Una part de la xerrada l'ha dedicat a parlar de l'Estat Islàmic, afirmant contundentment que la classe política d'Occident s'aprofita de "la sensació d'amenaça que suposa aquest grup per treure'n rèdits electorals". Segons Musa, "l'Estat Islàmic ha fet molt mal a Palestina i a tots els musulmans del món" ja que amb les seves accions mediàtiques "ens han mostrat com a assassins i criminals". I ha conclòs que l'Islam "no és el que diu l'Estat Islàmic".

S'ha mostrat convençut que la causa palestina ha sortit perdent amb l'aparició de l'Estat Islàmic ja que "ara ningú ja no parla dels drets del poble palestí si no del boom de l'Estat Islàmic".
Ha acusat el Mossad i la CIA d'haver "entrenat grups de l'Estat Islàmic" perquè en cap cas "nosaltres (els àrabs) ens en beneficiem".

Post-eleccions

Musa també ha parlat de l'escenari post-eleccions israelianes del passat mes de març. Sobre el resultat ha afirmat que "la societat israeliana ha fet un gir a la dreta", i que Netanyahu ha sortit vencedor gràcies a què va atiar "el discurs de la por entre els colons". Per demostrar l'evolució de la política israeliana ha manifestat que Netanyahu era considerat "d'extrema dreta" fa uns anys i que actualment "han sorgit un munt de nous partits a la dreta del Likud de Netanyahu".

Etiquetes: notícia