Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Expressions
  • [Opinió] Polítiques migratòries que maten i periodisme que deshumanitza

[Opinió] Polítiques migratòries que maten i periodisme que deshumanitza


Il·lustració: Roser Vilaró


Il·lustració: Roser Vilaró

MARTA MUIXÍ
   24/04/2015


En tan sols una setmana més de mil persones han perdut la vida al Mediterrani quan intentaven arribar a Europa. Majoritàriament originaris de Síria i Eritrea i per tant, probablement refugiats. Una tragèdia i sobretot una cruel conseqüència de les polítiques migratòries de la Unió Europea. Una Unió Europea avesada a parlar altivament dels seus valors mentre posa murs a drets fonamentals com és el dret a l’asil. Una Unió Europea que inverteix en la protecció de les fronteres més que en la protecció de les persones. I com més impermeables són les nostres fronteres, més perillosos i mortals són els camins de la immigració.

Malauradament hem llegit altres vegades la notícia de centenars d’immigrants ofegats al Mediterrani. Ja hem escoltat un cop més les opinions dels tertulians, experts de res però pontífexs de tot. Un cop més s’han convocat reunions urgents entre caps de govern de la Unió Europea per resoldre el “problema de la immigració”. Però com cada vegada que hi ha una tragèdia en què el nombre de les víctimes és prou alarmant com per a captar l’atenció de líders polítics i mitjans de comunicació trobem els mateixos tics.

El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, ja ha tingut la indecència d’alertar de l’efecte crida que pot provocar el rescat “d’aquestes persones”. L’“Allau d’immigrants” torna a ser la metàfora preferida als titulars. Sento com la nostra televisió pública demana a l’audiència de bon matí: “quines mesures poden frenar l’allau d’immigració?” i em sento insultada. Com a periodista, com a ciutadana, com a persona. El focus d’atenció, nosaltres, clar. Europa. La protecció del nostre benestar. Què hi ha de la responsabilitat en la tragèdia? Què hi ha del dret d’asil? Què hi ha del respecte de cada una de les persones que ha intentat sobreviure a una de les rutes migratòries més perilloses?

Utilitzar termes acurats, evitar metàfores deshumanitzadores, contextualitzar són algunes de les recomanacions que s’han fet reiteradament des de nombrosos manuals i estudis sobre el tractament mediàtic del fet migratori i la diversitat cultural. La Guia de llenguatge inclusiu, la Guia sobre el tractament de la diversitat cultural als mitjans de comunicació o les Eines per a la diversitat, totes elles a l’abast de periodistes i tertulians, en són alguns exemples. Feu-ne ús, si us plau. I tinguem la mínima decència d’avergonyir-nos d’aquest drama humà sense peròs i denunciar les decisions polítiques que el provoquen.

Etiquetes: opinió