Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

III ruta històrica anarquista a Manresa

La Seu, una de les parades de la Ruta Anarquista / Ramona Berni

MIGUEL GÓMEZ 19/05/2015

Des de fa tres anys a Manresa, des de la Primavera Llibertària, s'està intentant recuperar, mica en mica el passat obrer i revolucionari de la ciutat. Les rutes són passejades per la ciutat aturant-se en llocs concrets que tenen alguna significació històrica o que serveix d'excusa per explicar alguna anècdota relacionada amb un passat llibertari que es remunta a casa nostra al 1844.

La idea de les rutes va sorgir fa més d'una dècada a Barcelona, amb el grup “Turisme tàctic” que explicava els llocs més importants de la lluita contra l'aixecament de l'exèrcit el 19 de juliol de 1936. A partir d'aleshores els grups llibertaris pel seu compte han organitzat altres rutes pels barris del Raval, Clot, Gràcia, Sants, Sant Antoni, Poble Sec i per Berga, el Prat de Llobregat... entre d'altres llocs.

Cada Primavera Llibertària del Bages s'organitza un acte com aquest, que contrasta amb la ruta de la Manresa Ignasiana que dona suport la classe dominant local. Aquesta ciutat no va ser mai un exemple de religiositat o de fe cristiana, sinó, al contrari, de lluita popular i d'organització de la classe obrera. Manresa va ser sempre un dels punts més importants de l'anarquisme del sud d'Europa d'entre 1890 i 1947. Recuperar aquesta memòria és el sentit de les rutes històriques anarquistes.

Enguany la Ruta es va centrar en remarcar la importància de l'organització de les Joventuts Llibertàries (JJLL) durant els anys 30 a la ciutat. Així es va sentir recordant l'Ateneu de Divulgació Social, creat el 1932 i que va donar peu a la formació del col·lectiu de joves obrers creat el 1934 per part de les JJLL. Es va visitar també la seu de les JJLL durant 1936, situada on ara hi ha la discoteca Cal Bisbe (Sielu). En el transcurs de la guerra les joventuts també van ocupar l'església de la plaça Valldaura. També es va recordar el nom que tenia un tram del Passeig de Pere III, Manuel Ruíz Cintas, el primer manresà mort a la Guerra Civil espanyola, membre de les JJLL i la CNT i responsable d'una unitat militar anomenada “Paso a la Idea”. Per últim, relacionat amb aquest tema vam recordar Josep Pinyol, un altre membre de les JJLL, aquest cop recordat per la seva detenció a la ciutat el 1950 amb la caiguda de diversos grups de suport a les guerrilles antifranquistes que operaven a la Catalunya central.

Altres fets remarcables de la ruta van ser: recordar els motius pels quals no es va tirar a terra la Seu, durant l'època revolucionària de 1936-37, o el paper que va jugar la ciutat de Manresa a la revolta d'Octubre de 1934 i un intent fracassat de sublevar del batalló dies després de la revolta. Finalment, vam recordar la Cooperativa Obrera Manresana, que va ser part d'un moviment diferent al sindicalisme però que també se sentia part integrant del moviment obrer, el cooperativisme.

Per a completar la informació:
III Ruta Històrica Anarquista 
II Ruta Històrica Anarquista 
I Ruta Històrica Anarquista 

 

 

 

Etiquetes: notícia