Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Expressions
  • Manresa, capital durant un dia dels cors socials i reivindicatius

Manresa, capital durant un dia dels cors socials i reivindicatius

 

Els cors cantant a la plaça Anselm Clavé/ Jordi Bordes
Els cors cantant a la plaça Anselm Clavé/ Jordi Bordes

JORDI BORDES
01/06/2015

Manresa va ser durant un dia la capital del cant coral social i reivindicatiu, el passat dissabte l'Ateneu Popular La Sèquia i els carrers i places de la ciutat van acollir la 1a trobada de cors socials de Catalunya. La jornada va ser organitzada pel cor manresà vinculat a l'Ateneu Popular La Sèquia "inCORdis" i el cor gracienc vinculat a l'Ateneu Rosa de Foc "desaCORd".

Recollint el llegat dels cors Clavé de finals del segle XIX, dels Orfeons de principis del XX i de les corals als anys 60', els cors socials han agafat força en els darrers anys a Catalunya.
En una nota de premsa enviada als mitjans aquests cors socials es defineixen com a cors amb "persones d'edats, procedències, trajectòries i idees diferents" que tenen com l'objectiu promoure el "canvi social a través de la pràctica del cant coral" a través d'un repertori integrat principalment pel "cant revolucionari i les cançons de protesta". Com en el cas dels cors organitzadors de la trobada, una de les característiques d'aquests cors és que el seu naixement ha estat vinculat a ateneus. L'objectiu de la trobada ha estat "enfortir el sentit de pertinença a una tipologia de cor que comença a fer-se present a Catalunya".

A la trobada hi van participar els següents cors: Corcó d'Alps de l'Ateneu Llibertari del Poble Sec, Cor Aureal, Cor de Sabadell i el Cor dels iaioflautes.
Després d'un matí de coneixença, cohesió i compartició de recursos a l'Ateneu Popular La Sèquia, a la tarda els cors van caminar pels carrers del Barri Antic de Manresa actuant en diferents places com la Plaça Major, Plana de l'Om, Sant Domènec, Anselm Clavé o Gispert.

Entre el repartori es van poder escoltar clàssics del cant revolucionari i de protesta com "Ai Carmela", "A las barricadas", "A la huelga", "La mala reputación", "Gallo rojo, gallo negro", "El pueblo unido" o "l'Estaca". Una de les curiositats de la tarda va arribar quan a la plaça Anselm Clavé, un dels grups va interpretar "A las barricadas" en esperanto.

Etiquetes: notícia