Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

[Opinió] Objecció Fiscal, això què és?

Il·lustració: Roser Vilaró
Il·lustració: Roser Vilaró

GABI PALOMERO  5/06/2015

L’objecció de consciència a la despesa militar o Objecció Fiscal és un acte de desobediència civil amb el que ens neguem a col·laborar amb l’Estat en la preparació de les guerres i en el manteniment de les estructures militars. És un moviment que va aparèixer a mitjans dels anys ’80 del segle passat per lluitar a favor de la Pau i en contra de que els conflictes entre pobles s’hagin de resoldre per mitjans violents com les guerres.


L’objector o objectora fiscal no paga menys impostos, sinó que deriva part dels seus impostos a un fi més social, útil i solidari. Qui fa Objecció Fiscal decideix on enviar els diners de la seva objecció convertint així una lluita per la pau en un acte solidari i de contribució al bé comú.


Actualment hi ha al món 15 guerres i 32 conflictes armats actius que l’any 2014 van produir més de 180.000 morts. La gran part d’aquestes guerres, prop del 80%,  tenen lloc al continent africà i al Pròxim Orient. Si això li sumem les morts per arma de foc en crims o en accidents la xifra es dispara. Només als EEUU es calculen 9.000 morts l’any i al Brasil més de 35.000.


Si no tens prou per ser objector el ser una persona pacifista i antimilitarista, també hi ha motius purament econòmics, ètics i de solidaritat.
Aquest any el pressupost del Ministeri de Defensa de l’estat espanyol creix per primer cop respecte a l’any anterior, “oficialment” un 1,1%, després de 6 anys consecutius de baixades. Perquè “oficialment”? Perquè la realitat és que als Pressupostos Generals de l’Estat, PGE, els ministres Montoro, d’Hisenda, i Morenés, de Defensa, fan trampes, igual que els seus antecessors al càrrec, i amaguen una gran part de la despesa militar en dues partides que són els Programes Especials d’Armament, PEAS, i la destinada al cost de les operacions militars a l’exterior. A més tots dos saben que a final d’any aquesta despesa pressupostada es veurà incrementada al voltant d’un 30% com ve essent habitual els darrers anys.


En el cas del PEAS per aquest 2015 hi ha pressupostat tan sols 6,8 milions d’euros, quan els darrers tres anys la despesa mitja ha estat al voltant dels 1.100 milions. Si es consulta la programació de pagaments del PEAS per al 2015 aquesta xifra s’apropa als 1.000 milions.


Per la seva banda, la despesa pressupostada per operacions militars a l’exterior d’aquest any és de 14,36 milions d’euros, quan la despesa real els darrers 5 anys ha estat entre els 700 i 800 milions. D’on surten tots aquests milions de més? D’una mena de calaix de sastre anomenat Fons de Contingències, que hauria de servir per fer front a despeses inesperades com en el cas d’una catàstrofe natural, terratrèmols, inundacions, etc.


A més hi ha la despesa lligada a la Investigació i el Desenvolupament de noves armes, que aquest any creix respecte l’any anterior un 43,5%, de 506,8 a 727 milions. Una altra trampa és que d’aquests 727 milions més de 560 corresponen a crèdits a interès zero per la indústria armamentista, partida inclosa al Ministeri d’Indústria que per tant tampoc sumen a la despesa del pressupost de Defensa. Aquests crèdits es concedeixen amb la garantia de que l’Estat comprarà allò que produeixin aquestes empreses, convertint-se així, convertint-nos de fet, en inversors de la companyia sense obtenir beneficis i amb el cost financer que suposa.
Si a tot això li afegim el cost financer del deute contret per l’adquisició de tancs, submarins, helicòpters i altre armament, les despeses de la Guàrdia Civil, el CNI i altres la despesa total d’aquest any s’apropa als 17.000 milions d’Euros, un 3,79% del total de despeses pressupostades als PGE d’aquest any.


Si a banda d’aquesta manca de transparència, o directament frau a la ciutadania, considerem el fet que any rere any s’estan retallant les partides pressupostàries de Sanitat, Educació o Cultura, entre d’altres, trobem un altre motiu més per fer-nos objectors fiscals.


A més, i això és per ser de la PAHC, sabem que alguns dels més grans inversors en la indústria armamentista són bancs com el BBVA i el Banco Santander, amb milers de milions d’euros entre fons d’inversions, compra de bons i crèdits mentre segueixen desnonant famílies de casa seva.


I per una propera ocasió deixo el fet de les inversions de l’administració en empreses com Indra, EADS i d’altres que, directa o indirectament, dediquen gran part de la seva activitat a sistemes de defensa i armament.


Si vols aprofundir en el tema podeu consultar l’Informe 25 del Centre Delàs d’Estudis per la Pau d’on he extret la major part de la informació sobre despesa militar.
I per conèixer més sobre l’Objecció Fiscal i com fer-la pots adreçar-te a la PAHC Bages al correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o consultar el Servei d’Informació de l’Objecció Fiscal (SIOF) a objecciofiscal.org