Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Expressions
  • "Recuperem les sobiranies", el crit de la 24a edició de la Festa Major Alternativa de Manresa

"Recuperem les sobiranies", el crit de la 24a edició de la Festa Major Alternativa de Manresa

Els organitzadors han destacat que es tracta de la Festa Major reivindicativa més antiga dels Països Catalans

Fotografia: Jordi Bordes
Fotografia: Jordi Bordes

JORDI BORDES 31/07/2015

Ahir a les 17h a la plaça Puigmercadal es va presentar la programació de la 24a Festa Major Alternativa(FMA) de Manresa. Membres de l'organització d'aquesta històrica Festa Major reivindicativa han explicat els diferents elements de la festa, com ara l'eix temàtic, que rodarà al voltant de la lluita per la recuperació de les sobiranies, la Festa Major infantil i altres esdeveniments com les mostres de cultura popular, les actuacions artístiques, els cercatasques o els concerts.

Eduard Palomas ha destacat dos novetats, per una banda que el tradicional sopar de dimecres es trasllada de la plaça Gispert a la plaça Puigmercadal i que el concurs del dimecres d'enguany, serà un concurs de Karaoke que comptarà amb una banda on participaran diversos músics del Bages i el Moianès. També ha informat de la programació musical que podeu trobar en aquest enllaç

La Núria Castañé ha explicat la Festa Major infantil, que es celebrarà divendres a la plaça de la Música i començarà a les 5 de la tarda amb un taller de manualitats, després una actuació teatral i tancarà amb una actuació infantil del grup Xirla. Tot acompanyat d'un berenar.

Marc Garcés ha parlat de l'eix temàtic, l'ha definit com "el fil conductor que tenyeix cada any la Festa Major Alternativa amb el component polític" i ha destacat que aquesta part era el "teló de fons" de la FMA. Ha volgut remarcar també que més enllà de la música, la FMA té un component polític "important i diferenciat". Garcés ha explicat que veurem l'eix temàtic en múltiples actes i amb la decoració de les barraques. L'eix d'enguany ha assenyalat que girarà entorn "la recuperació de les sobiranies que regeixen tots els àmbits de la nostra vida". Entres les sobiranies hi haurà: la lluita per l'habitatge, la sobirania laboral, energètica i alimentària, la sobirania nacional lligada amb la sobirania econòmica o la sobirania sobre el propi cos. La falla d'enguany, que serà cremada diumenge, serà un candau amb una clau que vol simbolitzar segons Garcés "que les diferents lluites i col·lectius que treballem les sobiranies des del moviment popular de Manresa tenim la clau per fer-nos amb el control de les nostres vides".
Entre els actes ha destacat una taula rodona amb la presència, a falta de confirmar la resta de participants, de l'activista pel dret a l'habitatge Pau Llonch i de l'economista Josep Manel Busqueta.
La manifestació inclosa dins la programació i organitzada per la Coordinadora per la Transformació Social(CTS) tindrà per lema "ni llei mordassa ni ordenança de civisme, recuperem l'espai comú". L'objectiu de la marxa serà recuperar la sobirania sobre l'espai públic en contra dels que volen "l'espai públic pel consum i no per la socialització".

Etiquetes: notícia