Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Expressions
  • Cicles de cine polític i de documental a Navàs i a Solsona

Cicles de cine polític i de documental a Navàs i a Solsona

Aquests dies s'han dut a terme dues iniciatives semblants al Bages i al Solsonès, l'una a Navàs, un cicle de cine polític amb pel·lícules exclusivament de Ken Loach, organitzat per Arran Navàs, a Solsona, en canvi, Arran Solsonès ha triat dos documentals de cinema social, avui es projectarà el segon i últim, anomenat "El fals orgasme".

REDACCIÓ BAGES 20/08/2015

Dissabte passat es va fer a Navàs la primera de les tres projeccions que el col·lectiu Arran Navàs en col·laboració amb Fotofilm Navàs ha programat per als següents caps de setmana, es tracta de tres pel·lícules del director Ken Loach, tal com va explicar Miquel Coll en la presentació de la primera pel·lícula, el col·lectiu ha escollit tres pel·lícules que són relativament recents, tenint en compte el conjunt de la filmografia de Ken Loach, ja que la seva primera pel·lícula és de 1969. Ken Loach és un director atípic, treballa al marge de les grans productores, per això té la seva pròpia productora “Parallax Pictures”, un projecte sense ànim de lucre, ja que, tot el que guanya es reinverteix en noves produccions. L’obra de Ken Loach ha estat definida com a cine de denúncia social i independent, una obra que posa el focus en les classes baixes i en diferents problemàtiques socials i polítiques de l’últim segle.

La pel·lícula projectada dissabte va ser “El viento que agita la cebada”, aquest drama força conegut ens trasllada a la Irlanda del 1920 explicant la història de dos germans que combaten amb l’IRA contra l’exèrcit d’Anglaterra, després dels horrors de la guerra el Govern britànic decideix pactar amb els rebels, aquest pacte portarà divisions dins de l’IRA que desemboquen en una nova guerra fratricida.

Seguint amb el cartell, es té previst que el 29 d’agost es projecti la pel·lícula “Pan y rosas”, que relata la història de la lluita laboral de les treballadores de la neteja d’un edifici de Los Ángeles, la lluita per la millora de les seves condicions laborals i pel dret a sindicar-se, aquesta pel·lícula posa l’accent en la desprotecció que moltes treballadores pateixen en el seu lloc de treball, provocada en gran part per la manca de seguretat social, i en les desigualtats creixents en els últims temps, aquest film va ser gravat l’any 2000.

L’última projecció es té prevista pel dia 5 de setembre i la pel·lícula en qüestió és “la Canción de Carla”, gravada al 96, aquest film explica la història de la Carla, una jove de Nicaragua refugiada a Glasgow. Al seu país natal, la Contra (nicaragüencs comandats per la CIA) està a punt de donar el cop definitiu contra la guerrilla sandinista que lluita contra el poder del General Somoza. Carla s’enamora d’un llibertari amb qui té una relació i que la convenç per tornar a Nicaragua, un cop allà, la pel·lícula ens mostra la cruesa de la realitat del lloc i de la guerra. Loach no dubta en acusar a qui creu responsable de la situació, l’imperialisme i el capitalisme dels EUA.

Per altra banda, a Solsona es fa un minicicle de documentals organitzat per Arran Solsonès i el Casal Popular la Fura. Dijous passat a 2/4 de 8 del vespre es va iniciar el cicle amb el documental “Represión, una arma de doble filo”, un documental realitzat per “Resistencia Films” i que és un recull de testimonis de víctimes de la repressió a l’Estat Espanyol des de l’any 1939, la majoria activistes compromesos amb la lluita anticapitalista i amb testimonis d’actualitat com Pablo Hasél o Alfon, recentment condemnat a 4 anys de presó per tinència d’explosius durant la vaga general del 14N.

El segon i últim documental d’aquest cicle és “El Falso Orgasmo” que es projectarà el proper dijous a la Fura, aquest film comença com una divertida reflexió sobre les mentides en la vida sexual de les persones, en especial les dones, però s’acaba convertint en un punyent discurs sobre la teoria de gènere i la permanent evolució de la nostra identitat. “The Fake Orgasm” obliga a un canvi dràstic de plantejament respecte alguns aspectes amb els quals hem crescut i que ens han educat.

 

 

Etiquetes: notícia