Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Expressions
  • Crònica del passi de documental ‘Economia Col·lectiva’ a Berga

Crònica del passi de documental ‘Economia Col·lectiva’ a Berga
JOAN OSUNA
12/11/2015


El passat divendres 6 de novembre es va fer el passi del documental Economia Col·lectiva. L'última revolució d'Europa  a l'Ateneu Columna Terra i Llibertat de Berga.
A les 20:30h es va convocar a les assistents per a fer un sopar de tapes vegetarianes. A les 21:30h es va passar el documental amb la presència de la directora, Eulàlia Comas, que va fer-ne la introducció.

Es tracta d’un documental que mentre explica què eren i com van funcionar les col·lectivitzacions industrials a Catalunya durant els anys 1936-1939, va mostrant pedaços de la història recent. Per a les persones que estan formades en història o anarquisme no aporta noves informacions, però s’ha valorat com un documental de gran qualitat amb una gran capacitat divulgativa i formativa per a tots els públics.

Està dividit en diferents parts. Per una banda explica com es va iniciar el moviment de col·lectivitzacions, el gran paper que van tenir els anarquistes en els fets i com de preparats estaven. També relata les grans millores que van suposar per als i les treballadores aquests fets, tal com són les millores d’horaris, de salubritat, de seguretat social o  de suport mutu entre persones, assemblees i fàbriques.
Per altra banda explica el procés  que van patir les col·lectivitzacions en la contrarevolució comunista del PSUC i pseudo-nacionalista d’ERC i La Lliga Regionalista d’aleshores. De com es van perdre els grans avenços i de com s’han amagat aquests fets en la difusió de la història. També es poden comparar les demandes aconseguides llavors i les situacions laborals actuals.

Un cop acabat el documental, els assistents van realitzar un debat que s’allargà fins més enllà de les 12 de la nit, on es van debatre multitud de temes, des del projecte del documental des d’un punt de vista personal, sobre els fets que s’hi relaten o  la situació actual en què es troben els  anarquistes, tant a nivell social, com a nivell repressiu.
La directora va informar dels projectes que està duent a terme i de les negatives que ha rebut per passar el documental per televisions de mitjans de comunicació de masses. Va afirmar que “TV3 no el vol”.
Amb tot això es va acomiadar la directora, agraint  la seva presència i tancant l’acte.

Etiquetes: notícia