Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Expressions
  • [Opinió] Nosaltres no obrim ulls, però podem ensenyar-te les nostres ulleres

[Opinió] Nosaltres no obrim ulls, però podem ensenyar-te les nostres ulleres

 
Il·lustració; Roser Vilaró

IRENE ANGLADA 22/08/2016

En aquesta vida hi ha qui viu i qui pensa que viu. Viure és triar i no tots triem, seguim. No vull que soni alliçonador sinó animat, i que tal com us heu animat a llegir aquestes dues línies, un cop acabat el text us animi a alguna cosa més.
Començaré dient: Acció Lila mola. -i no us diré el per què fins al final -.

S’apropa la FMA, i tots sabem amb qui ve de bracet: amb la música, l’alcohol, les rialles, el descontrol…bé, amb això i un munt de coses més. Aquest més inclou tant coses positives com negatives. Vaig al gra: és un fet i més que un fet que en espais de festa les agressions masclistes tendeixen a passar més inadvertides o com a mínim són més acceptades que no pas si s’esdevinguessin de dia.

Sí. Et toquen el cul, t’insisteixen i et “piropejen”, entre d’altres. A plena llum del dia també passen aquestes coses però ara es pot dir: ¡Ai és que anava borratxo! Ai és que… excuses! Les excuses creen la fal·làcia d’una situació en format de conflicte, amb dos bàndols i dos opinions, i que per tant no té solució.
Però una agressió no és en cap cas un conflicte, és un problema.
Un problema que atempta contra les dones i totes aquelles persones que no tenen cabuda dins d’una societat heteropatriarcal per no encaixar en la normativa heterosexual.

Des d’Acció Lila a mitjans d’any vam començar llençant una campanya contra les agressions en l’oci nocturn en general, amb el lema de: “La nit és nostra, cap agressió sense resposta” i vam penjar uns cartells xulíssims a bars de Manresa amb frases per reflexionar. Vam crear un blog perquè tothom pogués explicar les seves  males experiències i veure que no són fets aïllats. També hem fet un protocol per la FMA- “Protocol d’actuació contra  les violències heteropatriarcals”- per fer de la festa un espai on totes ens sentim còmodes, un espai que realment sigui únicament per gaudir.

Tot això que he esmentat ara més les falques que sonaran de tant en tant, els diversos cartells i enganxines que veureu per la plaça… tot això no és perquè sí, radera hi ha una intenció, la de que siguem capaces de detectar agressions que abans ni les identificàvem. Nosaltres no obrim ulls, però podem ensenyar-te les nostres ulleres. Intentem fer front al problema. Intentem crear un ambient segur, on la persona agredida es senti forta i no qüestionada. És una manera de recolzar-la. I si sola no pot, juntes podem.

Aquesta Alternativa siguem crítiques, i sobretot: estiguem atentes, perquè si ho estem, algun dia potser ho podrem deixar d’estar.

Acció Lila mola, perquè com heu vist, fem, i som nosaltres qui triem.