Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

Berga homenatja els tres de 1949

El motiu de l'assassinat fou la col·laboració amb els maquis.

REDACCIÓ BERGUEDÀ 19-11-2014

Joan Vilella, Josep Puertas i Josep Bertobillo, van ser homenatjats el passat 15 de novembre a la Plaça de les Fonts de Berga en el marc del 65è aniversari del seu assassinat. El 10 de novembre de 1949, la Guàrdia Civil va detenir prop d’una vintena de persones a Berga, acusades de col·laborar amb la guerrilla anarquista. El dia 14 del mateix mes, prèvia tortura, va executar-ne tres sota la tristament coneguda llei de fugues: Joan Vilella (el Moreno), pagès de Santa Eugínia; Josep Puertas, treballador de Fígols; i, per últim, Josep Bertobillo, miner també de Fígols. El motiu de l’assassinat fou la col·laboració amb els maquis; concretament, amb els grups de Marcel·lí Massana, l’única resistència al franquisme que hi havia en aquella època a la comarca.

Aquesta cruesa més del franquisme va comptar amb el silenci còmplice de gran part de la societat berguedana. De fet, va esdevenir una qüestió tabú durant molts anys. És per això que, en el marc del 65è aniversari del seu assassinat, l’Ateneu Columna Terra i Llibertat (ACTLL), de Berga, va aprofitar l’efemèride per retre un homenatge a les víctimes amb l’objectiu de fer justícia o, almenys, recordar la ignomínia que va cometre el règim.

L’acte, concorregut per més d’un centenar de persones, va consistir en una ofrena floral, parlaments i actuacions musicals a la Plaça de les Fonts, davant la placa commemorativa que es va penjar prop de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, escenari dels fets. Les intervencions vingueren a càrrec del Centre d’Estudis Josep Ester Borràs (CEJEB); la Marxa-homenatge als maquis; Josep M. Reguant, biògraf de Marcel·lí Massana; Joan Busquets, ex-membre del grup de Massana i company de les víctimes; Lucio Urtubia, company i amic de diversos maquis i reconeguts antifranquistes; Txema Bofill, ex-militant dels Grups d’Acció Revolucionària Internacionalista (GARI); i, per últim, un membre de l’ACTLL. Enric Casasses, Manolito Díaz i Moi Rojo, per la seva banda, s’encarregaren de la vessant poètica i musical de l’acte. Posteriorment, la progamació va continuar amb un dinar popular, a més de música i poesia de la mà dels mateixos artistes i Gerard Vilardaga.

En relació, la nit anterior una trentena de persones va participar d’un sopar-tertúlia amb els històrics Lucio Urtubia i Joan Busquets a la seu de l’ACTLL. El primer, nascut a Navarra i resident a París, és conegut per la seva trajectòria: per exemple, durant els anys 70, Urtubia va posar en joc la poderosa entitat bancària City Bank. També va discutir estratègies amb Ernesto Guevara i va col·laborar amb activistes com Eldridge Cleaver, líder dels Panteres Negres als Estats Units, entre d’altres. Lucio va conviure un temps amb el conegut maqui català Quico Sabater, que considera la influència més important en la seva vida. D’aquest bagatge, se'n va fer un documental l’any 2010 que duu el nom de Lucio.

Al seu torn, Joan Busquets Verges (el Senzill), nascut a Barcelona, va formar part dels grups d'acció de guerrillers anarquistes i va actuar al si del grup de Marcel·lí Massana a finals de la dècada de 1940. Va ser detingut i condemnat a mort l’any 1949, tot i que li commutaren la pena per acabar passant 20 anys a la presó. Un cop alliberat, es va exiliar a França, on viu actualment. A dia d’avui, es tracta d’un dels últims maquis en vida.

Etiquetes: notícia