Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Expressions
  • Documental Zintzilik Irratia. Herri baten historia. (Ràdio Zintzilik. Història d'un poble)

Documental Zintzilik Irratia. Herri baten historia. (Ràdio Zintzilik. Història d'un poble)

Ressenya del documental que narra la història de la ràdio lliure Zintzilik i de la lluita social i política del poble d'Orereta des dels anys 70 fins l'actualitat. 

Projecció del documental a l'Ateneu Popular La Sèquia / Sara Reig
Projecció del documental a l'Ateneu Popular La Sèquia / Sara Reig

CLARA FOZ 23-11-2014

Ràdio Bala, la ràdio lliure de Manresa (106.4FM) va organitzar, el passat 22 de novembre, la projecció del documental sobre la història de la ràdio lliure d'Orereta, Zintzilik Irratia, que compleix enguany 30 anys d'existència. La idea de la projecció del documental es va gestar en l'última trobada de ràdios lliures, que va tenir lloc el setembre passat a Girona, on hi van participar diferents ràdios lliures d'arreu de la península i on, a més de tallers i debats sobre temes tècnics i metodològics de les ràdios, es van establir una sèrie de contactes i es van compartir unes inquietuds comunes, que van servir per apropar més les emissores participants i tenir ganes de fer actes conjunts.

El documental  narra la història d'una ràdio assembleària i autogestionada que ha hagut d'anar lluitant per sobreviure i que s'ha anat fent un lloc en la vida del poble i convertint-se en un agent indispensable de contrainformació al País Basc. 
La història de Zintzilik Irratia segueix un camí paral·lel i absolutament vinculat als moviments socials d'Orereta i és per aquest motiu que el documental ens transporta fins l'any 1977, en plena transició i en ple auge de les assemblees veïnals. Les manifestacions multitudinàries, les lluites populars i l'efervescència política del moment, així com la dura repressió provinent de l'estat, van esdevenir el caldo de cultiu necessari per que arrenqués, l'any 1983, Zintzilik Irratia. 

La ràdio, en tant que ràdio lliure, ha estat des del principi un mitjà per a donar veu als col·lectius i individualitats que eren silenciats sistemàticament en altres mitjans. Així, col·lectius feministes, de gays i lesbianes, antimilitaristes, col·lectius de defensa de l'eusquera, ecologistes, etc. han tingut el seu altaveu en les ones de Zintzilik Irratia. Des dels micròfons de Zintzilik s'han retransmès okupacions, desallotjaments, manifestacions, jornades de lluita, concerts,... sempre amb els mitjans que en el seu moment eren disponibles, al principi força rudimentaris com motxilles amb una antena portàtil, usant les cabines telefòniques per a les “enviades especials”, trucades d'oients que informaven de la situació i, ja més recentment, amb la utilització de les noves tecnologies per a poder informar i emetre ja no només per Orereta sinó també, a través de la transmissió per internet, arreu del món.

Però, tal i com relata el documental, l'autogestió també té el seu preu. 
Per una banda al llarg de la vida de Zintzilik s'han produït canvis freqüents de localització, degut als desallotjaments i enderrocs dels CSO's des d'on s'emetia la ràdio, per acabar finalment en un espai ocupat i, posteriorment, cedit gràcies a la pressió popular, on la ràdio fa més de 8 anys que s'hi ha establert. 
I per altra banda, la gestió d'un col·lectiu assembleari, que actualment engloba fins a 12 programes en antena, tampoc era senzilla. La falta d'implicació i de participació han dut a profunds replantejaments del funcionament de la ràdio, fins al punt que Zintzilik va deixar d'emetre durant un any i mig per a poder-se reorganitzar i tornar a engegar amb la mateixa energia i filosofia que anteriorment. Són les veus de les persones que van començar i continuar el projecte, que van participar-hi en un moment donat de les seves vides, les que ens parlen amb emoció i certa nostàlgia del que va ser el seu pas per la ràdio. Una ràdio que continua emetent, al 100.0 de la FM al poble d'Orereta. Porten 30 anys i el projecte continua ja que, com dirien elles mateixes: 30 anys, no són res!

El títol del documental és Zintzilik Irratia. Herri baten historia. (Ràdio Zintzilik. Història d'un poble) i podreu podreu veure el trailer en el següent enllaç

 

 

Etiquetes: notícia