Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

I tu, només menges per Nadal?

ALEIX LLADÓ 11-12-2014 

                       Il·lustració: Roser Vilaró
                        Il·lustració: Roser Vilaró
                                                                                                                                       

 Un altre cop arriba el fred de l’hivern i moltes persones segueixen vivint sense llum, gas ni aigua. Però és nadal, i la “solidaritat” impregna totes les persones, supermercats i empreses, organitzant grans recollides d’aliments per aquestes dates.

La fam existeix, tenim gana cada dia. La solidaritat nadalenca ens pot permetre tenir la consciència tranquil·la i passar les festes en pau, però és realment la solució fer donacions puntuals? Quin és el problema de fons?

Les grans empreses que col·laboren amb recollides d’aliments per nadal són les mateixes que dia a dia estant creant i perpetuant la inaccessibilitat al menjar, preferint llençar-lo a donar-lo a qui el necessita. Especulant amb els aliments, sempre prioritzant allò que els generi més beneficis econòmics. Només cal posar un exemple: A les empreses que fan donacions al Banc d’Aliments, gràcies a un certificat que el mateix Banc d’Aliments els proporciona, se’ls desgrava un 35% del total de l’Impost de Societats. A les grans empreses els surt molt a compte la solidaritat.

Brindis entre membres de la Fundació Rosa Oriols i empresaris de la Joviat / Pere Fontanals - Manresainfo.cat

Un exemple més són aquestes recollides d’aliments, incentivant el consum de les persones amb més recursos perquè comprin més menjar i el donin per “ajudar” les que no poden fer-ho. Així, les empreses i els grans supermercats utilitzen els teus diners per augmentar les seves vendes i fer-se a la vegada un rentat d’imatge.

Fem un crit a totes les persones a empoderar-se, organitzar-se i crear alternatives a aquest sistema especulador. Hi ha prou menjar per a tothom, el problema recau en el gran negoci del consum, on uns quants acumulen beneficis a costa de que moltes persones es morin de gana. La intencionalitat empresarial i capitalista queda més que clara. Amb la caritat només aconseguirem perpetuar aquest sistema injust.

Si vols lluitar contra la fam, pots començar per NO comprar a establiments i empreses que llencen el menjar.

L'Aleix Lladó participa a la Xarxa d'Aliments de Manresa

Etiquetes: opinió