Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

L’oci sexista també és violència de gènere

 GEMMA FRANCH    29/12/14  

           Il·lustració: Roser Vilaró
         Il·lustració: Roser Vilaró

La cosificació del cos de les dones i la comercialització de la seva sexualitat és un recurs molt utilitzat per les empreses que es dediquen a l’oci, sobretot per les discoteques. Deixant de banda la crítica a l’oci consumista que reprodueix un tipus de relacions socials basades en la festa, l’alcohol, els locals privats, etc., sovint ens trobem que quan sortim de festa hi ha locals on les noies entrem gratuïtament, utilitzant-nos com a reclam per als nois. O inclús, i més descarat, només entren gratis un tipus de noies: “guapes”, pintades, amb talons, amb els pits grans, etc. I normalment darrere les barres, fins i tot dels locals considerats més alternatius o «del rotllo», ens serveixen la cervesa o el combinat noies que segueixen aquest perfil, basat en un cànon de bellesa heteropatriarcal que determina un únic tipus de cos com a vàlid i bonic. Aquest cànon de bellesa genera frustració i insatisfacció per a les dones que no el poden assolir, que són la majoria, ja que segueix uns patrons molt irreals i manipulats. A més, situa les dones en una posició d’objecte sexual dedicada al plaer dels homes.

Acostumem a tenir tan naturalitzats aquests cànons de bellesa i aquesta sexualització de les dones, que sovint ens passa desapercebut. Tot i així, quotidianament no deixen d’aparèixer noves mostres clares de sexisme que em segueixen posant els pèls de punta i em tornen a treure la ràbia feminista que porto dins. El cartell que anunciava la festa del Menfis del dissabte passat n’és un exemple: “Porky’s party. Una noche de puro desmadre. Nosotros somos salvajes. Al límite de lo prohibido…” Aquestes són algunes de les frases que conformaven el cartell, acompanyat dels dibuixos d’unes noies mig “en boles”, amb molt pit, amb una actitud “provocativa”, una cintura esquelètica… i un home “lleig” i “tonto”, amb una actitud de bavós que segurament genera moltes simpaties entre el públic masculí que l’observa. Segur que molts dels homes que veuen el cartell desitgen ser ell o s’hi identifiquen. A més a més, apareixen unes ruletes que ofereixen jocs on et pot tocar fer alguna postura del kamasutra, un petó, un “frotar pechos” o un “quitar prenda”. És un anunci totalment destinat als homes, heterosexuals i, evidentment, amb un nivell de vida que es pugui permetre gastar-se els diners en aquests tipus de festa que, des del meu punt de vista, definiria com a patètica. Evidentment que cadascú és lliure de fer el que vulgui, però la llibertat passa pel respecte i aquest tipus d’anuncis no respecten la llibertat de les dones. Aquest tipus d’anuncis generen violència cap a les dones, cap a les lesbianes, cap a totes aquelles persones amb cossos que no s’inscriuen dins els paràmetres establerts per la normalitat imposada pel sistema capitalista i heteropatriarcal: trans, gais, persones amb diversitat funcional, persones grasses, negres, i un llarg etcètera. En fi, per desgràcia aquest cartell no és un exemple aïllat, sinó que és una mostra més del sistema heteropatriarcal en el que vivim i que travessa els nostres cossos. 

L’oci és una part molt important de les nostres vides. És un temps d’esbarjo, per compartir amb les amistats, per teixir relacions i, en definitiva, per passar-nos-ho bé. Així doncs, el temps que dediquem a l’oci influeix i repercuteix en la construcció de la nostra identitat. Crec que és important trobar i crear altres formes d’oci molt més sanes, menys sexistes i menys consumistes. Però mentrestant, cal seguir responent a tots els atacs heteropatriarcals que rebem, ja siguin més subtils o més directes. Així doncs, davant de qualsevol agressió sexista, autodefensa feminista!

 

Etiquetes: feminisme, opinió