Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

Rotary Club i la filantropia empresarial

El club d'empresaris i professionals té més d'1 milió de socis arreu del món, així com presència a més de 200 països.

 

 JORDI BORDES  19/02/2015

Angela Merkel, Augusto Pinochet, Bill Gates, Nicolas Sarkozy, Walt Disney o Margaret Thatcher són noms que aparentment tenen poc en comú més enllà de la seva popularitat. Ara bé, i si algú ens digués que aquests personatges formen part d'un mateix club? Les ments més conspiranoiques pensarien ràpidament en el famós Club Bildenberg, però no: tots ells formen o van formar part del Rotary Club.

És molt probable que la majoria de la població es mostri indiferent davant del nom d'aquesta associació. Però no es tracta d'una associació menor, té presència en més de 200 països i disposa de delegacions tan al Bages, com al Berguedà i al Solsonès.
Són una espècie de grup maçó? Una associació cristiana? Un club d'elit? Per començar de maçons res, la creença de què tenen alguna relació amb la maçoneria prové del franquisme, que va prohibir aquestes organitzacions etiquetant-les de grups maçons. Lògicament tampoc són una associació vinculada al cristianisme.

Nascuda l'any 1905 als Estats Units de la mà de l'advocat Paul Harris, segons expliquen a la seva web, aquesta associació proposa reunir persones influents en els negocis, les professions liberals o el servei públic per tal de recolzar tasques com: la promoció de la pau, la lluita contra les malalties, l'abastiment d'aigua pura, l'assistència a mares i fills, el suport a l'educació i el desenvolupament de les economies locals. Des de la seva creació l’associació va créixer ràpidament, el 1910 ja existien 16 clubs arreu dels Estats Units, dos anys més tard el 1912 els clubs ja s'estenien per diversos països, fins a l'actualitat que està format per més de 32.000 clubs arreu del món i agrupa més d'un milió de persones.

No va ser fins a l'any 1989 que l'entrada a l'associació va ser oberta a les dones, i en l'actualitat afirmen que està oberta a persones de totes les “races, religions, ideologies i gèneres”.
El modus operandi d'aquests clubs sol constar en una trobada setmanal en un restaurant o hotel, ja que l'organització internacional els aconsella no tenir propietats. En aquest sentit el club bagenc indica en la seva web que el seu lloc de reunions és el restaurant "Cal Aligué". L'associació té les seves pròpies normes, l'any del Rotary comença l'1 de juliol i acaba el 30 de juny de l'any següent, els càrrecs tenen una durada d'un any i són escollits per votació, ningú pot repetir en un càrrec si algun membre del club no ha ocupat aquell càrrec. El club funciona mitjançant assemblees anuals i altres d'extraordinàries, està format per una Junta Directiva, amb President, Secretari, Mestre de cerimònies rotàries (Macer) i tresorer, a més de diferents comitès de servei que han d'estar integrats per tots els socis.
Els clubs solen estar formats per uns 30 membres, amb la intenció de representar tota la societat civil a través de la presència del màxim nombre d'oficis , i si és possible que aquests oficis no es repeteixin. Afirmen que el club Rotary intenta agrupar empresaris i professionals de diferents sectors per afrontar la seva activitat des d'una perspectiva multidisciplinar. Les qualitats que busquen en un "líder de Rotary" són la integritat, la preparació, l'experiència i l'esperit de servei; intentant aprofitar el seu lideratge i competències per trobar noves solucions als problemes.

Per entrar a formar part del club cal rebre una invitació d'algun membre, que haurà observat en l'aspirant l'ètica, les aptituds i l'èxit professional que requereixen els criteris del club. Una de les característiques principals de l'associació és la seva condició “apolítica i aconfessional”, i remarquen que aquest fet facilita la “tolerància i el desenvolupament dels projectes”.

L’ombra del dubte plana sobre aquest tipus de clubs que practiquen la filantropia empresarial, són titllats de practicar-la com un instrument per fer un rentat de cara a la seva acció empresarial, per promocionar els seus negocis privats o per evadir impostos. La relació complexa i polèmica, a ulls de molts contradictòria, entre l'èxit empresarial i el "servei a la comunitat" sobrevola aquesta associació. En una de les definicions sobre el club que es poden trobar a les webs dels diferents clubs rotarys s'afirma que pertànyer al club Rotary significa "comptar entre els nostres amics als millors professionals multisectorials, amb els que, compartir experiències, coneixements i explorar oportunitats per donar més nivell als nostres oficis en benefici de la millora professional i al servei de les actuals i futures generacions". Un cas paradigmàtic el podem trobar en l'empresari d'èxit Peter Iwen soci de "Rotary Club Barcelona Europa" que combina l'acció humanitària amb una dilatada carrera en el sector immobiliari. Per altra banda trobem el cas de l’empresari indi Kalyan Banerjee, President del Rotary Club Internacional l’any 2011-2012, que va ocupar el càrrec director a United Phosphorus Limited d’una de les majors multinacionals del món de llavors i fertilitzants per l’agricultura, denunciada per nombrosos grups ecologistes pel seu foment dels transgènics.

Etiquetes: reportatge