Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Institucions
  • La CUP i Democràcia Municipal demanen que es declari nul·la la llista de PxC pel cas de les falsificacions de la llista electoral a Manresa

La CUP i Democràcia Municipal demanen que es declari nul·la la llista de PxC pel cas de les falsificacions de la llista electoral a Manresa

Almenys 5 persones van ser inscrites a la llista del partit racista sense el seu consentiment i a través de firmes falses. Dues d'elles ja han denunciat al partit per falsificació documental

Jutjats de Manresa / Mar Martí a Manresainfo
Jutjats de Manresa / Mar Martí a Manresainfo

REDACCIÓ BAGES 14/05/2015

La CUP de Manresa i Democràcia Municipal (Podem Manresa) han presentat aquest matí al·legacions contra PxC a la Junta Electoral de la zona de Manresa per la falsificació de firmes i documentació en l’elaboració de la llista del partit per les eleccions municipals. La reclamació de la nul·litat de la llista es basa en una denúncia penal interposada per dues noies de Bellcaire d'Urgell segons la qual el partit racista hauria falsificat la documentació de les dues noies per tal d'inscriure-les a la llista electoral. En aquest sentit, en l'escrit presentat per la CUP i Democràcia Municipal es demana que s'accepti el dret de les noies a "renunciar a formar part de la candidatura", fet que suposaria la nul·litat de la llista de Plataforma a menys de dues setmanes pels comicis.

“Aquests fets demostren quines són les dinàmiques de Plataforma”, afirma la CUP. La candidatura anticapitalista recorda que PxC “representa el racisme, la xenofòbia i el discurs d’odi” i valoren que, en facilitar la nul·litat de la seva llista, “han fet un favor a la democràcia”. Per la seva banda, Democràcia Municipal remarca que l’acció que ha protagonitzat PxC “desvirtua la participació de la resta de formacions” i manifesten que “no es pot permetre que qualsevol partit, sigui amb la ideologia que sigui, incorri en un frau d’aquestes dimensions”.

Segons informava Manresainfo dimarts passat, almenys 5 persones haurien estat víctimes de falsificació documental en ser inscrites a la llista electoral de PxC de Manresa. Els fets s'han donat a conèixer arran del cas de Carla Hinojosa i Gemma Domenjó, dues universitàries de Bellcaire d'Urgell que van descobrir, per casualitat, que formaven part de la llista electoral de PxC per Manresa en les posicions 12 i 25 respectivament. Davant la falta de reacció de la Junta Electoral respecte les reclamacions de les noies d'aparèixer com a candidates, les bellcairenques van decidir presentar una denúncia per falsificació documental dimarts passat als Mossos d'Esquadra. Per la seva part, el partit xenòfob ha acusat les noies de "mentir", mentre que, segons Manresainfo, almenys tres persones més haurien estat víctimes de la falsificació.

La falsificació es va dur a terme a partir de l'amistat amb la número 2 del partit

Carla Hinojosa i Gemma Domenjó relaten, en la denúncia interposada, que la número 2 del partit i amiga seva, Thais Vázquez, els hi havia demanat una còpia del seu DNI setmanes endarrere per tal "d'ajudar-la a entrar a la llista i a promocionar-se en ella". Les noies li haurien enviat una foto del seu document d'identitat per Whats App i el partit va aprofitar per inscriure-les a la llista. Tot i tenir el seu DNI, les universitàries denuncien que també va ser necessari que algú falsifiqués la seva signatura per tal de poder aparèixer a la llista.

Les noies no es van adonar dels fets fins que a principis de maig van trobar-se a les llistes buscant el seu nom a Google. Immediatament després van contactar diverses vegades amb el partit per tal de demanar que les retiressin de la candidatura i van formalitzar la reclamació a la Junta Electoral de Manresa a través d'un fax on s'informava que havien estat inscrites a la llista "sense haver firmat res, ni tenir-ne coneixement". Tanmateix, la institució només va resoldre que "tenint en compte que ja han estat confeccionades i distribuïdes les llistes, s'han d'entendre com a vàlides, si bé es tindran per no incloses les candidates esmentades". Per altra banda, Thais Vázquez i el cap de llista de PxC, Sebastià Llort, acusen les noies de "mentir" i justifiquen els fets dient que "s'han espantat en veure el seu nom escrit al BOE (sic.)". Segons relata Manresainfo, com a mínim tres persones més haurien estat víctimes de la mateixa jugada. Tanmateix, dues d'elles van ser a temps de denunciar els fets a la Junta Electoral poc després que sortissin publicades les llistes, de manera que van poder ser restituïts.

La denúncia podria comportar penes de 6 mesos 5 anys de presó

Veient la falta de reacció tant per part de la Junta com per part del partit xenòfob, les noies van decidir interposar una denúncia dimarts al vespre a la Comissaria dels Mossos d'Esquadra de Lleida per falsificació en document públic, que podria comportar penes de presó d'entre 6 mesos a 5 anys. S'espera que pròximament el cas passi a disposició dels Jutjats de Manresa, moment a partir del qual es podrien citar a declarar Sebastià Llort, com a representant de la candidatura, i Thais Vázquez com a presumpte responsable de la falsificació. Per la seva banda, en l’escrit d’al·legació presentat aquest matí per la CUP i Democràcia Municipal es demana que s'invalidin les declaracions d'acceptació de Carla Hinojosa i Gemma Domenjó perquè són “documents falsos”. La llista de PxC consta de només 25 candidats, sense suplents, de manera que aquest fet suposaria la suspensió de la candidatura de Plataforma i, conseqüentment, el partit no podria presentar-se a les eleccions, perdent els dos regidors que té actualment al consistori.

Etiquetes: antifeixisme, antiracisme, eleccions, manresa, notícia