Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Institucions
  • La Junta Electoral decideix no suspendre la llista de PxC Manresa

La Junta Electoral decideix no suspendre la llista de PxC Manresa

Manté que l'exclusió de les candidates no ha d'implicar la nul·litat de la candidatura, malgrat no tenir suplents

Fragment de l'escrit de la JEZ adreçat a la CUP i Democràcia Municipal
Fragment de l'escrit de la JEZ adreçat a la CUP i Democràcia Municipal

MERITXELL BRUN 15/05/2015

La Junta ha comunicat a la CUP i Democràcia Municipal que Carla Hinojosa i Gemma Domenjó van presentar un escrit de renúncia en el qual també es demanava que el seu nom fos eliminat de la llista de PxC abans de les eleccions. La Junta va acceptar la renúncia però va considerar que l'exclusió dels seus noms de les llistes no era possible: “atès el moment en què es troba el procés electoral i tenint en compte que [les llistes] ja han estat confeccionades i distribuïdes, s'han d'entendre com a vàlides”.

Pel que fa la nul·litat de la candidatura de PxC, la Junta pren com a referència l'acord de la Junta Electoral Central de 25 de maig del 2007, referent a les denuncies interposades per candidats inclosos a la llista sense el seu consentiment. En base aquest acord, la Junta Electoral de Zona defensa que, transcorregut el termini per impugnar les candidatures, la renúncia dels candidats ha d'implicar la seva exclusió sense que aquest fet “impliqui necessàriament la nul·litat de la candidatura”. L'única condició que esmenta l'escrit de la Junta per tal de mantenir la candidatura és que “subsisteixin candidats no afectats per la suposada irregularitat denunciada”. La Junta manifesta que la invalidació de la llista, feta “sense temps” per “obtenir les garanties jurisdiccionals”, podria vulnerar el dret a la participació política de “la resta de candidats no afectats per la irregularitat”.

La CUP i Democràcia Municipal també demanaven que el Jutge de la Junta Electoral de Zona lliurés testimoni al Ministeri Fiscal per investigar el presumpte delicte de falsificació de document públic. Aquesta demanda també ha estat desestimada, ja que la Junta manté que serà el Jutjat d'Instrucció, amb la intervenció del Ministeri Fiscal, qui investigarà els fets denunciats per les dues joves davant la Comissaria dels Mossos d'Esquadra de Lleida.

La reclamació de la CUP i Democràcia Municipal

Ahir la CUP i Democràcia Municipal (Podem Manresa) van presentar un escrit d'al·legació davant la Junta Electoral de Zona (JEZ) de Manresa per demanar la nul·litat de la llista de PxC Manresa. La reclamació de les dues formacions es basava en el presumpte cas de falsificació documental destapat per Manresainfo que ha afectat, almenys, cinc persones. El nom de tres d'aquests joves continuen apareixent a la llista. Dues d'elles van presentar la seva renúncia a formar part de la llista davant la JEZ i, posteriorment, una denúncia a la Comissaria dels Mossos d'Esquadra de Lleida. En aquest sentit, la CUP i Democràcia Municipal exposaven que “quan hi ha baixes han de ser cobertes pels candidats successius” i, en aquest cas, el fet de tractar-se d'una llista sense suplents s'impedeix que hi hagi altres persones que puguin ocupar el lloc de les dues noies que han renunciat: “pel fet que es tracta d'una llista formada només per 25 persones aquesta haurà de ser declarada nul·la”. 

Etiquetes: eleccions, notícia