Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Institucions
  • Berga es declara ciutat contra el TTIP, s’agermanarà amb Kobane i demana l’indult pel Sergi

Berga es declara ciutat contra el TTIP, s’agermanarà amb Kobane i demana l’indult pel Sergi

El Procés Constiuent, l’Ateneu Llibertari del Berguedà i la Candidatura d’Unitat Popular van ser els encarregats de presentar les mocions respectivament

 CLARA BERTRAN 9/11/2015

"La Unió Europea i els Estats Units d'Amèrica estan negociant, d'esquena a la ciutadania i els seus representants polítics, un acord ampli de liberalització del comerç i inversions: l'Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió, TTIP per les seves sigles en anglès”. Així comença la moció presentada en l'últim ple de l'Ajuntament de Berga en rebuig al TTIP.

Aquesta denúncia que el tractat “tindrà un impacte ampli i irreversible en molts aspectes de la nostra vida quotidiana”, i alhora “la falta de transparència que està caracteritzant les negociacions”.
També assenyala les parts més fosques d'aquest tractat com: la reducció de les normes de la UE a partir de l'aplicació de conceptes com el reconeixement mutu, el debilitament del poder legislatiu democràtic o el debilitament de les normes europees establertes per als serveis d'interès públic.

La moció ha sigut presentada pel Procés Constituent, tot i que han exposat que haguessin volgut entrar-la com a Plataforma anti TTIP al Berguedà.
Aquesta Plataforma es va presentar dimecres passat al Centre Cívic de Berga i en formen part: ICV, ERC, CUP, Podem, Procés Constituent i l’associació de veïns de Sta. Eulàlia.
La seva intenció és la de promoure el debat sobre el TTIP, a més de fer una recollida de signatures i una campanya de difusió que acabarà el dia 20 de desembre. En la campanya també s’hi inclouria una consulta popular sobre el TTIP on berguedans i berguedanes poguessin posicionar-se sobre aquest acord.

La moció ha sigut aprovada amb els vots de la CUP, ERC, ICV i PSC i els vots en contra de Convergència.
CdC va argumentar el seu vot en contra dient que “és cert que la gestió del tractat és opaca, i que això crea un cert alarmisme” però que “confiem en la feina del Parlament Europeu i les seves negociacions”. El representant de la Plataforma Jordi Plans li ha contestat que ”no és el Parlament Europeu, votat pels ciutadans, el que està en negociacions, sinó la Comissió Europa, que ningú ha votat”. En aquest sentit la resta de grups polítics han remarcat que ”si hi ha poca transparència, deu ser per alguna cosa”.

Agermanament amb Kobane

Aquesta no ha sigut l’única moció amb caire reivindicatiu del ple, s'ha presentat també una moció demanant l'agermanament amb Kobane, una ciutat de la regió de Rojava, al Kurdistan sirià.
Aquesta moció l’havia d’entrar l’Ateneu Llibertari del Berguedà però per un error d’inscripció en el registre no ha estat possible i l’ha entrat l’equip de govern directament, cosa que ha fet que l’Ateneu pogués exposar la moció però sense dret a rèplica.
A part de l’Ateneu Llibertari la moció era sotasignada pel Casal Panxo, Arran Berguedà, Grup de joves de Santa Eulàlia i grup excursionista Piolet Negre.

La moció fa un breu resum de la història del poble kurd, del qual afirma «és la nació sense estat més gran del món».
Es remunta a la descolonització del primer terç del segle XX, en la qual el Kurdistan “fou esquarterat artificialment” entre l'Iran, l'Iraq, Síria i principalment Turquia. En la majoria d'estats on es troben són “negats absolutament” i “s'ha practicat una substitució ètnica”. Només a Iraq, arran de la revolta kurda durant la primera guerra del golf, mantenen una zona autònoma amb govern propi sota protecció internacional.
En aquest context Kobane “s'ha convertit en un símbol de resistència kurda, i de la construcció d'un model polític i social alliberador i integrador”.
És per això que es demana en els acords: “Iniciar els contactes i els tràmits per l'agermanament de Berga amb el municipi de Kobane, així com la predisposició a col·laborar i contribuir, de manera solidària i internacionalista”

Fora ja del debat de la moció la portaveu de l'Ateneu va afirmar que “entenen aquest agermanament com un acte simbòlic de reconeixement polític, a un poble oprimit que lluita per la seva llibertat, entenem també, que és des de la base social des d'on promourem la solidaritat i el suport mutu amb el poble kurd"

Tot i que Convergència i PSC han mostrat els seus dubtes davant l’agermanament s’ha aprovat per unanimitat en tant que la moció demanava “començar els tràmits per al posterior agermanament amb el poble de Kobane” i segons ells això “dóna marge per analitzar i estudiar les diferents possibilitats”.

Solidaritat antifeixista

També s'ha presentat una moció d'indult per a Sergi Hernández, un jove antifeixista condemnat a tres anys de presó.
La moció comença exposant els fets, ocorreguts durant el dia 12 d’octubre de 2011. Aquell dia el Sergi va manifestar-se “per rebutjar un concert organitzat per la formació neonazi Democràcia Nacional”. La manifestació va acabar amb aldarulls, i “Alejandro Fernández, militant de PxC i del Casal Tramuntana va patir diverses lesions”.
El Sergi està condemnat per lesions amb l'agreujant de “motivació ideològica”. La moció qualifica aquest fet com a “paradoxal”, ja que aquest agreujant “va ser introduït al nostre ordenament jurídic precisament davant la proliferació i el ressorgiment a Europa de grups d'ideologia neonazi”.
La moció, que en els seus acords demanava de manera clara “la petició d'indult”, va ser aprovada amb els vots favorables de la CUP, el PSC i ICV, i amb les abstencions d'ERC i Convergència.

Etiquetes: notícia