Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Institucions
  • La PAHC qualifica de 'miserables' les multes que l'Ajuntament de Manresa imposarà als bancs amb pisos buits

La PAHC qualifica de 'miserables' les multes que l'Ajuntament de Manresa imposarà als bancs amb pisos buits


Bloc recuperat per la PAHC Bages / Jordi Bordes

JORDI BORDES 15/12/2016

El passat més de novembre l'Ajuntament de Manresa va anunciar la imposició de les primeres multes als bancs per tenir "habitatges desocupats en situació anòmala" a la ciutat. Aquesta resolució afecta a 18 habitatges del Banc de Sabadell i les sancions van de 378 als 1.300 euros per cada habitatge.

Les multes vénen motivades pel fet que un cop finalitzat el termini i els corresponents períodes d'al·legacions previstos en el programa d'inspecció i intervenció als habitatges desocupats en situació anòmala, aquests no han estat regularitzats. A partir de la imposició de la multa, el banc té un segon termini de regularització: no complir-lo pot comportar-li la imposició de dues multes més i la sanció definitiva que fixa el programa. El consistori també va informar que cinc grups bancaris més tenen expedients en tràmit i podrien ser també multats.

L'Ajuntament informa que el nombre d'habitatges sobre els quals es van fer requeriments es reparteix de la següent manera: Grup Bankia: 49 habitatges; Grup Banc Sabadell: 52 habitatges; CaixaBank: 58 habitatges; BBVA: 105 habitatges; Banco Popular Español: 123 habitatges; Sareb: 159 habitatges. Un total de 546 procediments oberts a aquells habitatges amb més de dos anys de desocupació sense causa justificada.

La valoració de la PAHC

En declaracions a l'Apunt la PAHC Bages recorda que la moció que va aprovar l'Ajuntament per tal de multar els pisos buits és del 16 de gener de 2014, i que per tant, han passat gairebé 3 anys entre l'aprovació i les primeres sancions.

Sobre els 15000 euros a què ascendeixen les 18 multes al Banc Sabadell, la plataforma afirma que "no són res comparats amb els 2.351.239 euros que l'Ajuntament paga aquest any al mateix Banc Sabadell en concepte d'interessos més amortització dels préstecs que ha concedit a l'Ajuntament de Manresa". En relació al deute afirmen que per culpa d'aquest "els governs municipals o nacionals estan en mans dels bancs".

Creuen que els 15000 euros de multa és una quantitat miserable comparada amb la suma dels desnonaments que ha efectuat el Banc Sabadell, el deute que ha cobrat a les famílies o el patiment que ha causat sobre moltes famílies.

Preguntats pels gairebé 3 anys que ha tardat el consistori a aplicar les sancions, destaquen que sense la pressió de la PAHC "no ho haurien fet". A més, posen sobre la taula el fet que l'Ajuntament podria multar als bancs perquè "bona part dels pisos estan en males condicions", i recorden que les multes per "no complir el deure de conservació dels habitatges" són més importants que les que acaba d'imposar.

9 milions d'euros: aquesta és la xifra que la PAHC ha aconseguit condonar a les famílies hipotecades al llarg de seva recent però intensa trajectòria, i defensen que la pressió que ells han exercit sí que tingut un impacte positiu, ja que a banda de la condonació "ha permès aconseguir lloguers socials a pisos dels bancs". Insten a l'Ajuntament a "incrementar la pressió amb tots els instruments que té a la seva disposició" i alhora a "fer públic el xantatge que li fan els bancs a causa del deute municipal". Més transparència, aquesta és una altra de les reivindicacions que la Plataforma fa al consistori, ja que, afirmen, "la ciutat té dret a saber com ens extorsionen les entitats financeres i quina mena de decisions de govern del municipi ens han posat en mans dels bancs."