Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Institucions
  • Navàs vota aquests dies els seus primers pressupostos participatius

Navàs vota aquests dies els seus primers pressupostos participatius

L’Ajuntament ha reservat una partida de 50.000 euros per a realitzar la proposta o propostes més votades per la gent del poble. A hores d'ara han votat unes 300 persones

ALBA FLETA 22-11-2014

Els pressupostos participatius són una forma de participació ciutadana que vol servir perquè la gent d’un municipi pugui triar directament en què vol que l’Ajuntament inverteixi una part del pressupost municipal per a l’any següent. És quelcom que ja s’ha fet en d'altres pobles del Bages com Navarcles o Callús. Aquest any és el primer que es fa res semblant al municipi de Navàs, i en certa manera seran una prova pilot per a veure si funciona bé, si hi ha participació i propostes i, en general, si la gent del poble s’implica i se sent partícip. S’han presentat 31 propostes, provinents d’associacions, d’entitats i del veïnat. 

Aquesta forma de participació s’està duent a terme de manera força senzilla. L’Ajuntament de Navàs ha reservat una partida de 50.000 euros en el pressupost municipal del 2015 per a la proposta o propostes més votades. A partir d’aquí, cada veí i veïna que ho ha volgut ha presentat una proposta que tant podia ser una actuació municipal, com una inversió nova, etc. Ho ha fet omplint una fitxa que es podia descarregar des de la web del consistori, o bé anar a buscar-la a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) i enviant-la per correu o entregant-la a la mateixa Oficina.

La proposta havia de poder-se realitzar amb un cost d’entre 1.000 i 40.000 euros, i el municipi ha posat a disposició de la ciutadania els seus serveis tècnics per a fer el pressupost de les propostes rebudes, per tal de facilitar-ne el procés de presentació. Es va donar una data límit per presentar les inversions i es va aprofitar La Fira de Tardor, que se celebra cada any en aquest municipi, per exposar-les. 

Ara el procés de presentació de propostes ja ha conclòs i el passat 13 de novembre es va fer una xerrada informativa a la biblioteca perquè els promotors i promotores poguessin exposar les seves propostes, respondre preguntes i aclarir dubtes. La idea és que la ciutadania i les entitats facin campanya al poble o al seu entorn més immediat per a la seva pròpia proposta. En els propers dies, fins al 28 de novembre uns 5.000 navassencs i navassenques majors de 16 anys, estan cridats a les urnes per a votar la proposta que creguin més convenient, i de moment ja han votat més de 300 persones.

Per a poder participar en aquest procés s’ha creat una moneda anomenada navacèntim. Cada persona disposa de 5 bitllets de 2 navacèntims. A cada bitllet de 2 navacèntims s’hi anotarà el número de la proposta que es vulgui votar, de manera que es podrà votar més d’una proposta, i es podran fer les combinacions que es vulguin.

L’Ajuntament ha enviat a cada casa un número de “La placeta”, el butlletí municipal oficial, que conté les 31 propostes i 12 bitllets de 2 navacèntims.
El vot es dipositarà en una urna situada a l'OAC on també hi ha un plafó que exposa les inversions presentades. L’horari i els requisits de les votacions, així com el Reglament es poden trobar fàcilment a la web del consistori.

Algunes de les propostes presentades

La proposta núm. 10 dels Geganters de Navàs reivindica la necessitat d'una nova porta d'alumini per substituir l'actual del magatzem de gegants, situat a l'edifici del Club d'Avis, ja que entenen que la porta actual “presenta deteriorament en la part baixa per on entra pols, humitat, insectes i rosegadors que poden malmetre els gegants”. Aquesta proposta costaria uns 1.534 euros.

La proposta núm. 23 consisteix en insonoritzar l'aula de percussió de l'Escola de Música, ja que, com es va explicar a la darrera reunió informativa, la manca d'insonorització els “limita molt els horaris i la disponibilitat de les aules”. Aquesta proposta suposaria una inversió de 9.500 euros.

Les propostes núm. 28 i 29, referents al barri de Can Miquel, proposen dur a terme un seguit de reformes per evitar que, en cas de pluja important, l'aigua procedent de la carretera del Mujal entri dins les cases i garatges del veïnat.  També proposen la pavimentació de la plaça del barri, que, segons sembla, s'ha anat aixecant i fent sots a causa de les fortes arrels d'un pi. La proposta núm. 28 té un cost d'uns 12.600 euros i la núm. 29 en costaria 40.000.

La proposta núm. 19, impulsada des del Club d'Avis, consisteix en posar un ascensor al Club d'Avis, per facilitar l'accés a les plantes superiors on sovint es fan activitats. Aquesta és una demanda de fa temps per part d'aquest col·lectiu i de la gent del poble en general. Aquesta proposta tindria un cost de 40.000 euros.

Segons Jaume Casals, alcalde de Navàs, el procés de pressupostos participatius és una manera “d'empoderar el poble i fer que prengui decisions fora dels períodes estrictament electorals”, així com de “conscienciar el veïnat sobre el funcionament de l'Ajuntament i, així, promoure la transparència i la seva participació en els assumptes de política municipal”. Tanmateix considera que les propostes que s'han fet “no quedaran oblidades: pot ser que apareguin en els nous programes electorals dels partits o que es tinguin en compte més endavant”. A la vegada, valora força positivament la implicació dels navassencs i navassenques, sobretot en el procés de presentació de propostes, ja que 31 propostes és un número bastant elevat en un municipi on resideixen unes 6.000 persones. Malgrat això, lamenta que de moment no hagi anat més gent a votar recordant que es necessitarien 2.500 vots per arribar al 50% de participació, cosa que seria “força desitjable i positiva”.
Casals també ha expressat que aquest procés, tot i ser útil, és insuficient per aconseguir una democràcia realment directa i participativa, i que “seria bo que la gent del poble pogués decidir més, sobre més aspectes, això es podria portar a terme, fent processos de pressupostos participatius semblants, però enfocats a cada una de les àrees per separat, i que decidissin les persones a qui afecta cada una d'aquestes àrees” com poden ser joventut, urbanisme, serveis socials, etc. En darrer terme, insisteix en que es podria haver fet abans el projecte de pressupostos participatius a Navàs, però que no ha estat possible fins ara per falta de suport d'alguns regidors.

Aquesta no és la primera experiència de procés participatiu que promou l’equip de govern de l’Ajuntament de Navàs, ja que en els últims mesos s’estan duent a terme iniciatives com els Consells de Barri, que segons ha explicat Casals, “volen servir per a crear un espai de trobada del veïnat on puguin expressar les problemàtiques que els afecten o emprendre iniciatives, a la vegada que serveixi de canal de comunicació amb l'Ajuntament i amb la resta de barris del poble”, i que en aquest cas han servit per “dinamitzar el procés dels pressupostos participatius i incentivar-ne la participació en aquests”. També s'han promogut altres formes de participació com les xerrades organitzades per a explicar el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), o les comissions totalment obertes per a preparar la Festa Major i el Carnestoltes. En la mateixa direcció, cada cop que hi ha hagut aprovació de noves ordenances o pressupostos s'ha fet, a posteriori, una reunió informativa totalment oberta. En paraules de l'alcalde del municipi “es tracta d'empoderar a la gent, de fer que se senti escoltada, consultada i d'incentivar una consciència col·lectiva sobre la necessitat de participar, de no deixar que ens facin la feina, sinó ser part de les decisions que es prenen, i encara més en un àmbit tan proper com és el municipal".

Etiquetes: notícia