Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

Què voten els rics del Bages?

La classe social segueix determinant el sentit del vot de l’electorat principalment a les zones més adinerades

Imatge aèrea Pineda de Bages / GOOGLE MAPS
Imatge aèria Pineda de Bages / GOOGLE MAPS

JORDI BORDES  23/12/2014

Warren Buffet, empresari dels EUA que posseeix una de les majors fortunes del món, ho deixava clar en un article al diari The New York Times l’any 2011. Buffet afirmava que “per suposat que existeix la lluita de classes, i la meva classe l’ha guanyada”. Fa pocs mesos, el diputat al Parlament Europeu i membre de l’executiva del PSOE, Juan Moscoso del Prado, afirmava, en una entrevista al diari El País, que “l’esquerra s’ha d’oblidar del discurs de classe”.

Sembla que la tendència és clara i aclaparadora. Els rics segueixen tenint la consciència de pertinença a una classe social totalment intacta i, en canvi, la classe treballadora, el 99%, la majoria o els de baix, diguem-ne com a cadascú li plagui, perd dia rere dia aquella vella consciència de pertànyer a una classe social.
Una classe que pateix unes injustícies que no li permeten ni per una banda tenir unes condicions de vida dignes, ni per l’altra, tenir garantida aquella hipotètica igualtat d’oportunitats que el liberalisme econòmic, en boca dels seus grans teòrics i defensors, té com a justificació omnipresent.

Pineda de Bages

En aquest sentit, al Bages no hi trobem una concentració destacable de directius de grans multinacionals, banquers o empresaris vivint en zones residencials concretes, com sí que ho trobem en d’altres zones de Catalunya com per exemple el districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona, o els pobles de Matadepera o Teià, primer i tercer termes municipals amb més renda mitjana per habitant de Catalunya. El que sí que pot identificar la saviesa popular són certes zones de la comarca on hi viuen les fortunes locals. Aquest saber "vox populi" ens porta directament a la urbanització de Pineda de Bages, una urbanització situada a la carretera que uneix Manresa i Santpedor però que pertany al terme municipal de Sant Fruitós de Bages. No és casual, doncs, que a través de l’estudi de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (FEDEA) de l’any 2007, Sant Fruitós de Bages sigui un dels termes municipals de la comarca del Bages on la mitjana de la renda per declarant sigui més elevada. Concretament 25.581,94€ anuals, lluny dels 22.403,05€ anuals de Manresa, els 17.722,89€ de Navàs o dels 18.790,97€ de Sallent. A aquestes dades, que no deixen de ser una mitjana on s’obvien les desigualtats, cal sumar-li que, segons indica el mateix estudi, en les mans de l’1% més ric de Sant Fruitós s’hi concentra el 13,5% de la riquesa. Aquesta dada denota una major desigualtat que, per exemple, a Manresa on l’1% concentra un 7’82%, a Navàs un 7,92% o a Sallent un 5,39%.

Resultats electorals a Pineda de Bages

A ningú se li escapa, i les dades ho corroboren, que al districte de Sarrià-Sant Gervasi o als municipis de Matadepera o Teià, no solament es concentren les grans fortunes de Catalunya, sinó que també són feus dels partits de dretes que defensen el lliure mercat, la desregulació i la no-intervenció de l’Estat en l’economia. I és que CiU i PP arrasen, electoralment parlant, en aquestes zones. És per això que l’APUNT ha consultat, a través de dades facilitades pel Departament de Governació, els resultats electorals a la mesa ubicada a la urbanització de Pineda de Bages en les eleccions al Parlament de Catalunya de l’any 2012, que és concretament la mesa 4U de Sant Fruitós de Bages. Contraposant els resultats d’aquesta urbanització bagenca amb els de les zones amb més renda de Catalunya, s’observa que a Pineda de Bages el vot a CiU i PP supera fins i tot el d’aquestes zones on hi viuen els multimilionaris catalans.

Font: Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya
Font: Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya

La comparativa amb municipis del seu entorn com ara Manresa, Navàs o Sallent també posa en relleu el pes dels partits de dretes a Pineda de Bages.

Font: Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya
Font: Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya

La participació electoral

Un altre dels elements que és comú en els barris amb rendes altes és l’alta participació. El diari Ara publicava un article on s’analitzava la participació a Barcelona i altres municipis en funció de la renda, i quedava demostrada la relació directa entre l’alta participació i l’alt nivell de renda. En aquest cas veiem també com Pineda de Bages té uns nivells de participació molt superiors als municipis del seu voltant, només comparable a municipis com el de Matadepera.

Font: Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya
Font: Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya

Etiquetes: reportatge