Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Llibertats
  • Un activista manresà sancionat en una protesta antifeixista porta a judici als Mossos per identificació irregular

Un activista manresà sancionat en una protesta antifeixista porta a judici als Mossos per identificació irregular

 4 persones s'enfronten a una sanció de 1500 euros per la protesta antifeixista

Alguns antifeixistes es van concentrar davant l'acte de PxC, custodiat pels Mossos d'Esquadra Foto: Adrià Costa/ Osona.com
Alguns antifeixistes es van concentrar davant l'acte de PxC, custodiat pels Mossos d'Esquadra. Foto: Adrià Costa/ Osona.com

JORDI BORDES 22/09/2015

Demà dimecres 23 de setembre es celebra a Barcelona un judici en el que els 4 activistes sancionats per una protesta contra Plataforma per Catalunya(PxC) a Vic l'any 2012, pretenen tombar la sanció de 1500 euros que se'ls va imposar. Se'ls acusa d'haver organitzat una manifestació sense permís i d'haver causat problemes de trànsit. Les persones sancionades denuncien haver estat identificades de forma irregular per part dels Mossos d'Esquadra i, fins i tot, de que una de les sancionades no va assitir a la protesta.

Els fets

El 22 d'abril de 2012 es va realitzar un acte antifeixista a Vic per protestar contra la "festa de la família" de PxC.  Els sis col·lectius convocants de la protesta -el Casal Independentista Manel Viusà de Vic, Maulets Osona, Casal Boira Baixa de Manlleu, SI, UCFR Osona i la Coordinadora Antifeixista d’Osona- van aplegar un centenar d'assistents a la rambla del Passeig, mentre que uns 200 militants de PxC van dinar sense problemes al parc dels Germans Maristes. Uns i altres van coincidir una estona cap a la una del migdia, però sense cap incident remarcable.

A la rambla del Passeig  s'hi van succeir tres parlaments, un dels quals va servir també per denunciar l'agressió neonazi que va tenir lloc als voltants de la sala Stroika de Manresa.
Acabats els parlaments, la concentració antifeixista es va donar per acabada, però alguns dels seus assistents es van dirigir al parc dels Germans Maristes, on una unitat antiavalots dels Mossos d'Esquadra protegia l'acte de PxC. Antifeixistes i membres del partit feixista es van intercanviar retrets, sense que la tensió anés més enllà.

Anglada va concentrar aquell dia el seu discurs en els antifeixistes, als que va qualificar com a "xusma, perroflautes violents i rates de claveguera".

La sanció

12 dies després de la protesta els Mossos d'Esquadra van obrir un acta de sanció acusant a les 4 persones d'haver organitza't la manifestació sense permís i d'haver causat problemes de trànsit. En l'acta se'ls acusa concretament d'haver encapçalat la manifestació i a un dels activistes de portar el megàfon. Aquestes accions són negades rotundament per les persones sancionades i denuncien que es sustenten solament per la declaració d'un Mossos d'Esquadra.

Alhora les sancionades denuncien que no van ser identificades en cap moment i que, fins i tot, una de les persones sancionades no havia assistit a l'acte antifeixista. Per aquest motiu van emetre un recurs demanant explicacions pel tipus d'identificacions produïdes i si aquestes eren fruit de fitxers policials.
Pel que fa les identificacions, segons els Mossos d'Esquadra “no es van identificar durant la concentració/manifestació cap de les persones que consta com a responsables a l’acta, ja que operativament i per tal d’evitar possibles enfrontaments, tenint en compte pel principi d’oportunitat no es va creure adient fer-ho”. Afegeixen pel que fa la participació de les persones sancionades en la protesta "van ser reconegudes sense dubtes en els fets i comportaments exposats a l’acta. Aquestes persones, han estat identificades anteriorment en actes similars de concentració i manifestació de col•lectius antifeixistes. És per aquesta raó que es coneixen d’anteriors actes de protesta”.

A través de les declaracions dels Mossos,  el departament judicial considera que “les dades personals de les persones identificades han estat obtingudes correctament, a partir del coneixement dels agents i d’anteriors identificacions formals efectuades a aquestes persones per la policia”. I per tant, denega el recurs. Un cop denegat el recurs les persones sancionades decideixen portar la qüestió a judici.

El judici

En el judici en què els activistes multats denunciaven les identificacions irregulars realitzades pels Mossos d'Esquadra, es van observar incongruències entre la versió inicial donada pels Mossos i la testificació del Mosso responsable de les identificacions.
El Mosso va testificar que durant tota la jornada va estar a l'acte de PxC i que, per tant, no havia pogut veure les persones que participaven en l'acte antifeixista ni al transcurs de la posterior manifestació, de la qual s'acusa als multats de ser-ne organitzadors. Els diferents testimonis que van participar en el judici van assegurar que les multades no van participar de la manifestació de després de l'acte antifeixista.
Per altra banda el Mosso va declarar que les identificacions havien estat fetes a partir d'imatges seves, malgrat això en el judici no es va aportar cap imatge com a prova. Al ser preguntat per l'advocat dels activistes sobre com una persona de Manresa, que mai havia estat identificada a Vic, va poder ser identificada, el Mosso va respondre que es van posar en contacte amb la comissaria de Manresa per identificar-la i que des d'allà es va dur a terme la seva identificació.

El fet que en el mateix procés, s'hagués d'excloure una de les 4 multades, al demostrar que aquell dia no era a Vic, mostra segons les multades que aquest mètode d'identificació és poc rigorós i que les identificacions van ser fetes amb algun tipus de fitxer amb activistes polítics.

S'espera que la sentència del judici es conegui el mes de desembre.

Etiquetes: notícia