Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

Berga viu un cap de setmana de doble reivindicació

Les jornades antirepresives van posar sobre la taula alguns dels casos represius del moment

 
Concentració davant del Parlament 15 de juny de 2011/ La Directa

CLARA BERTRAN 20/10/2015

El passat cap de setmana l'Ateneu llibertari del Berguedà juntament amb la CNT de Berga van organitzar unes jornades antirrepresives. El punt central va ser una taula rodona on es van exposar alguns dels casos repressius que s'estan vivint en aquest moment.
En aquesta taula hi van participar gent provinent dels casos Pandora i Pinyata. Aquestes operacions policials van suposar l'arrest de més de deu persones en el cas de Pandora i de  més de 30 en el cas Pinyata. Se'ls acusa des de resistència i desobediència a l'autoritat fins a pertinença a banda terrorista.
Les ponents van destacar la importància de ser conscients de “l’estratègia repressiva de l’Estat”, per tal de tenir present que tan els seus casos, com els de la resta de companys, tenen la necessitat de “crear l’enemic intern”. Van afirmar que aquest espai “era ocupat per ETA” però que des de la seva dissolució ha calgut buscar-li un “substitut” per tal de poder justificar la repressió “contra qualsevol dissidència sense massa problemes”.

També formava part d'aquesta taula en Sergi, l'antifeixista condemnat a tres anys de presó per participar en una manifestació en contra d'un concert feixista. Aquesta campanya té sobretot dues potes, per una banda fer difusió del cas i buscar la solidaritat amb el Sergi, i per l'altra, no deixar de denunciar el feixisme i la impunitat amb què gaudeix davant la justícia.

A continuació va parlar el  jove berguedà, en Teti, al qual li demanen quatre anys i nou mesos de presó per un suposat calbot a l'exregidor del PP a Berga durant les festes de Patum. En Teti va explicar que “aquesta pena desproporcionada és aplicable en tant que l'exregidor va utilitzar la seva posició institucional per argumentar que estava en exercici de les seves funcions”, va senyalar que la utilització d’aquest posició provoca que “la pena passi d'una simple pena multa a una possible entrada a presó”.

En aquesta taula també hi va participar gent provinent d'Aturem el Parlament. Van senyalar que el seu cas ha sigut “una mica de pandereta”, ja que per començar la gent que van detenir estaven “fitxats en fitxers il·legals”. En la xerrada van explicar que els 19 activistes acusats van ser absolts per l’Audiència Nacional(AN) però les parts demandants, Manos Limpias i el govern de la Generalitat, van recórrer la sentència al Tribunal Constitucional(TC). Aquest sense repetir el judici va sentenciar a vuit dels activistes a tres anys de presó, els quals van tornar a recórrer la sentència al  TC i aquest finalment va ratificar la sentencia condemnatòria. Un cop van conèixer aquesta decisió van demanar l’indult, i en virtut d’això, els magistrats de l’AN van acordar suspendre l’ingrés a presó fins que el govern espanyol doni una resposta a la petició d’indult.
Van recordar també que Artur Mas i el seu partit que fa pocs dies es queixaven de la “politització de la justícia”, és acusació personal en aquest cas mediatitzat “on la justícia ha sigut polititzada fins l'extrem”.

Per últim, va tancar la taula la presentació del llibre Veus davant la repressió. Un llibre d'entrevistes i vivències de diferents persones que han viscut la repressió de primera mà, entrevistes sinceres i profundes on s'entreveuen les diferents cares d'una mateixa moneda l'alegria i el dolor, l'amor i l'odi, la solidaritat i la repressió.
El llibre ha estat editat per la Directa conjuntament amb l'editorial Aldarull i els beneficis aniran destinats a causes antirepressives.
Una de les coses en què tots els ponents van posar èmfasi és en ser molt crítics amb la manera com es venen les notícies, com es venen els culpables i les culpes. Alhora van senyalar com el poder busca i necessita aquest perfil de “terrorista o antisistema”, per reprimir no només la dissidència sinó qualsevol capa marginada de la societat. Van recordar que ara com ara s'està endurint la persecució cap a l’immigrant d'origen àrab, i que en la majoria de casos no se’ls jutja per els seus actes sinó per la seva suposada pertinença a Daesh (Estat Islàmic), amb tot el que això comporta.

Les jornades van continuar amb una arrosada per dinar, on van menjar unes trenta persones. Un cop feta la sobretaula van tocar els Red Bruts, un grup de punk rock del Baix Llobregat, encarregats de posar punt final a les jornades.

Paral·lelament el Casal Panxo celebrava el seu 16è aniversari

La celebració va començar oficialment el divendres amb la inauguració de l'exposició de fotos dels 16 anys del Casal i l'estrena del joc Berga o Barbàrie II, joc similar al Savi però només de la ciutat de Berga.
Dissabte al matí, com no podia ser d'altra manera, va començar amb un esmorzar popular i  les II Olimpíades per la Terra, on es van poder tornar  a veure vàries proves (arrancar cebes, saltar a corda, cursa de sacs per equips...) on els cops i les empentes hi van ser molt presents, però van guanyar de tros les rialles i bromes.
Després del dinar es va fer la ruta històrica per Berga sobre el maqui berguedà Marceli Massana, conegut popularment com el Panxo.
La celebració va continuar amb un concert al carrer del Casal, on hi van participar la Berguedana de Folklore Total amenitzant la festa i fent ballar la gent a ritme de folklore.
Les van seguir Roba Estesa, grup de Tarragona amb una base també de folk però amb punts de salsa, kumbia... I per acabar la festa es va tornar a dins al Casal per ballar amb el PD Urri xic.

Etiquetes: notícia