Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Llibertats
  • Dues detingudes més per negar-se a declarar a l'Audiència Nacional sobre la crema de fotos del Rei

Dues detingudes més per negar-se a declarar a l'Audiència Nacional sobre la crema de fotos del Rei

 


Roger Santacana rodejat dels sus companys a l'ESMUC durant la tarda d'ahir / Arran Països Catalans

BEGOÑA DOMÍNGUEZ 12/11/2016

Roger Santacana, militant de l'assemblea de joves Arran Manresa, i Nora Miralles, membre de la CUP que fa pocs mesos que resideix al Bages, han estat detingudes a les nou d'aquest matí per la Policia Nacional. Ambdues es trobaven viatjant a Madrid en un bus solidari per donar suport a les encausades per la crema de fotos del Rei Felip VI el passat Onze de Setembre. Després de les tres detencions efectuades ahir, amb aquests nous dos arrestos es completa la detenció de les cinc militants que, acusades d'un delicte d'injúries a la corona, s'han negat a declarar davant l'Audiència Nacional.

El bus en què es dirigien a Madrid Santacana i Miralles, muntat per l'Esquerra Independentista, va ser desviat a l'alçada d'Alcalá de Henares i obligat a aturar-se en una benzinera. Totes les persones del seu interior van ser obligades a baixar una per una per identificar-se, i van haver de romandre una bona estona a l'exterior malgrat les fredes temperatures. La policia va registrar el bus i, finalment, va efectuar la detenció de Santacana i Miralles. El vehicle va poder continuar seguit per furgones policials.

Les dues militants passaran ara a disposició de l'Audiència Nacional, i està previst que declarin avui a mig matí amb la resta de detingudes. Entre elles s'hi troba el navassenc i militant d'Endavant Bages Jordi Almiñana, tal com va informar l'Apunt ahir al matí, així com Aitor Blanc i Ivan Altimira. Tots tres van ser detinguts pels Mossos d'Esquadra, que en van fer entrega a la Guàrdia Civil a la caserna de Sant Andreu de la Barca. Aquesta s'ha fet càrrec del seu trasllat i reclusió a Madrid fins que siguin portats a declarar davant l'Audiència.

En el dia d'ahir ja s'havien fet intents infructuosos de detenir Roger Santacana. Els Mossos d'Esquadra es van presentar de bon matí a casa seva, on no el van trobar. Unes hores més tard, van accedir a l'ESMUC, el centre superior de música on estudia el jove, però es van haver de retirar, ja que l'actuació no comptava amb l'autorització del director de la institució. El moviment estudiantil va protegir Santacana mitjançant un mur humà i, més tard, el militant va sortir de l'interior del recinte i va agafar el metro per unir-se a la concentració de solidaritat amb les encausades, on es van tornar a cremar fotos del Rei. Anava rodejat de companyes que corejaven càntics com "la solidaritat, la nostra millor arma" o "independència, socialisme i feminisme". En arribar a la Plaça Orfila, on es realitzava la convocatòria, va exclamar sobre els Mossos: "són bastant ineptes. No han aconseguit detenir-me". Finalment, el cos policial va optar per no efectuar la detenció durant la concentració.

Davant les detencions, l'Esquerra Independentista ha fet públic un comunicat conjunt on expressa el seu suport a les cinc encausades i n'exigeix el seu alliberament immediat. "No perquè creguem", aclareixen, "que l'Estat hagi de reconèixer que la crema de fotografies del rei és un acte de llibertat d'expressió. No és el nostre problema que l'Estat espanyol sigui patològicament antidemocràtic i repressor i actuï des del seu fonament franquista. Exigim la llibertat de les nostres companyes perquè ho hem fet sempre que l'Estat invasor opera en contra de les que lluiten per la llibertat de la nostra terra". S'ha exigit també el cessament del conseller d'interior Jordi Jané a causa de l'actuació dels Mossos d'Esquadra, que van obrir diligències d'ofici, van proporcionar els noms de les encausades a l'Audiència Nacional i posteriorment van detenir i entregar tres d'elles a la Guàrdia Civil. En el comunicat s'afirma que el cos policial actua "sota un acord tàcit entre els governs català i espanyol per a reprimir l'independentisme català, ja que ambdós conflueixen en un interès comú de frenar "els qui assenyalem la feblesa del procés i dels qui, en definitiva, estem fent real la independència amb les nostres accions".

L'Esquerra Independentista de Manresa ha convocat avui a les 20.00 h a la Plaça Major una manifestació per la llibertat de les detingudes. "Que quedi clar que la repressió no ens aturarà", ha declarat Arran Manresa, "nosaltres no tenim ni Rei, ni por"