Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Llibertats
  • Mobilització a Manresa en solidaritat amb dues anarquistes acusades d'assaltar un banc a Alemanya

Mobilització a Manresa en solidaritat amb dues anarquistes acusades d'assaltar un banc a Alemanya

 

REDACCIÓ BAGES
21/01/2017


Una trentena de persones s'han manifestat avui pels carrers de Manresa en solidaritat amb les anarquistes detingudes a Barcelona acusades d'assaltar un banc a Alemanya. La manifestació, emmarcada en la campanya antirepressiva Solidaritat Rebel, s'ha convocat paral·lelament a la plaça Sant Domènec de Manresa i a la plaça del Diamant del barri de Gràcia de Barcelona.

Durant la manifestació s'ha repartit un manifest que portava per títol la popular frase del dramaturg i poeta alemany Bertolt Brecht "què és robar un banc, en comparació amb fundar-lo?". En consonància amb aquesta cèlebre cita el manifest defensa les acusades afirmant que "Ni sabem, ni tampoc ens importa, si les nostres companyes són responsables o no dels fets que se'ls acusa, ja que més mesquí i dèspota que el capitalisme no hi ha res ni quelcom que li faci ombra". Les manifestants han cridat diferents consignes exigint la llibertat de les anarquistes empresonades.

La marxa ha finalitzat a la plaça Major amb la lectura d'una carta escrita per una presa en règim d'aïllament a Soto del Real.

Dues detencions a Barcelona

El passat 13 d'abril els Mossos d'Esquadra llançaven una operació policial contra el moviment llibertari a la ciutat de Barcelona. De nou, ho van fer de la mà de l'Audiència Nacional (AN) espanyola, amb la qual la policia catalana ja s'havia associat en almenys tres ocasions en un any i mig per actuar contra l'anarquisme: des de la irrupció a la centre social okupat Kasa de la Muntanya el 16 de desembre de 2014, passant per l'Operació Piñata el 30 de març de 2015, fins a la segona part de l'Operació Pandora consumada l'octubre del 2015.
Els Mossos d'Esquadra van irrompre al centre social Blokes Fantasma i van escorcollar dos domicilis particulars a Gràcia i el Carmel, on va ser detinguda una dona de 35 anys
En aquella ocasió, un nombrós contingent de la Brigada Mòbil dels Mossos va aprofitar la cobertura judicial de l'alt tribunal per irrompre de matinada a l'històric Centre Social Okupat Blokes Fantasma del barri de la Salut, on els agents van esbotzar la porta, van causar desperfectes al mobiliari i van retenir al seu interior durant dotze hores la vintena de veïnes que hi viuen. Paral·lelament, la policia també va escorcollar dos domicilis particulars, un a la vila de Gràcia i l'altre al barri del Carmel, habitatge on va ser detinguda una dona de 35 anys.
L'operatiu estava coordinat pel magistrat Eloi Velasco des del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'AN i responia a una ordre de detenció europea derivada d'una comissió rogatòria tramitada des d'un jutjat alemany, arran de les investigacions de la Polizei Landeskriminalamt Nordrhein-Westfalen (policia criminal de l'Estat de Renània del Nord-Westfalia) per localitzar les presumptes autores de diversos atracaments a entitats bancàries consumats en territori alemany.

El segon processat va ser detingut també a la ciutat de Barcelona mesos més tard. El passat 21 de juny, els Mossos d'Esquadra esbotzaven la porta del seu domicili del barri de l'Eixample, on residia juntament amb la seva parella i diverses persones. En aquesta ocasió, la policia va prescindir de l'escenificació mediàtica i no va emetre cap nota de premsa ni va avisar els mitjans de comunicació. Tanmateix, les companyes de pis del detingut van denunciar haver estat despertats encanonats amb armes de foc i emmanillats durant hores, mentre els Mossos registraven l'immoble.
D'acord amb una Ordre Europea de Detenció i Entrega, les dues activistes van ser extradides i empresonades a Alemanya a l'espera de judici, acusades d'haver participat en el mateix atracament
Després de sengles detencions, les dues activistes van passar pel mateix procediment. En primer lloc, van ser traslladades a Madrid, on l'AN va dictar el seu empresonament preventiu a Soto del Real. Posteriorment, d'acord amb una Ordre Europea de Detenció i Entrega emesa des de la Fiscalia d'Aachen, van ser extradides a Alemanya, que les manté empresonades sota l'acusació d'haver participat en el mateix atracament a una sucursal bancària del Pax Bank, el mes de novembre de l'any 2014.
Durant tots aquests mesos de captiveri, la dona detinguda al Carmel ha estat en règim d'aïllament a una cel·la individual, sortint una hora al pati i amb les comunicacions amb l'exterior fortament restringides. Ha esperat data de judici a la presó de JVA Köln, mentre que l'home arrestat a l'Eixample ho ha fet en condicions similars, però al centre penitenciari d'Aachen, tots dos ubicats a l'oest del país.

Part d'aquesta notícia ha estat extreta del següent article de La Directa.