Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Llibertats
  • Agafar aigua de les fonts públiques deixa de ser incívic a Manresa

Agafar aigua de les fonts públiques deixa de ser incívic a Manresa

La retirada de la sanció no acontenta els agents socials, que demanen que s’aturi la política de sancions.

Font del Parc Bruc de Manresa / JORDI BORDES
Font del Parc del Bruc de Manresa / JORDI BORDES

JORDI BORDES 12-12-2014

Una sensació agredolça recorre alguns agents socials de Manresa després de conèixer l’anunci de l’Ajuntament de deixar de sancionar les persones que agafin aigua de les fonts públiques. En declaracions a l’APUNT, el president de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Manresa (FAVM), Enric Martí, creu que “calia fer-ho” i que “és positiu millorar l’ordenança”. Martí afegeix que l’aigua és un dret que malauradament les persones més vulnerables sovint perden i que “sembla mentida però és així, a Manresa tenim persones sense aigua corrent”. Sobre la situació que s’havia generat amb aquesta sanció afirma que negar el dret a disposar d’aigua de les fonts públiques “era una aberració”. Un membre de la Campanya Stop 101, que aposta per la retirada completa de l’ordenança, valora el pas enrere en la sanció de l’aigua com un “intent de rentat de cara de l'ordenança després de les critiques rebudes” i creu que “la modificació és insubstancial perquè l'ordenança continua sent igual de discriminatòria”.

La polèmica sanció

El dia 4 de gener de 2013 la polèmica esclatava a Manresa quan el portal digital de notícies Manresainfo publicava una notícia amb el titular “multa de 600€ per omplir bidons d'aigua d'una font”. La sanció va comportar fortes crítiques per part de diversos agents socials de la ciutat. Alguns d’ells, fins i tot, van crear la Plataforma per un Civisme Popular de Manresa, que en el Ple de l’Ajuntament de Manresa va presentar una moció a través del grup municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) per tal “d’eliminar les sancions per utilitzar les fonts publiques”. La moció, que va ser esmenada pel grup municipal de Convergència i Unió, va acordar convocar una comissió amb la finalitat de valorar l’aplicació dels articles 36.2 apartats C i D i 79 apartats E i F de l’Ordenança de Civisme i Convivència Ciutadana de l’Ajuntament de Manresa. CiU va acordar també obrir un procés de debat públic i plantejar “en el cas que s’escaiés” la possible modificació del text de l’ordenança. La moció va ser aprovada finalment amb els vots favorables CiU, PSC, ERC i PP i amb l’abstenció de la CUP i Plataforma per Catalunya (PxC). El redactat final de la moció feia afirmacions tan rotundes com: “atès que l’accés a l’aigua és un dret humà fonamental” o “atès que l’aigua potable és un bé bàsic de primera necessitat, essencial per a la salut, l’alimentació, la prevenció de malalties, la higiene personal, la neteja domèstica i el bon desenvolupament de les persones en tots el àmbits”.
A la pàgina 58 del següent enllaç es pot trobar el text íntegre de la moció proposada inicialment, així com de l’esmena realitzada per CiU així com també la transcripció de les intervencions dels grups municipals en aquell ple.

Com s’explica unes línies més amunt, fa poques setmanes, passats un any i nou mesos de la presentació de la moció i de l’aprovació d’una comissió d’estudi, l’Ajuntament transmetia la resolució de la comissió. El text comunicava que l’ordenança no serà modificada però se li adjuntarà un annex amb concrecions sobre la seva aplicació, concretament es modificarà el punt sancionador a aquelles persones que agafin aigua de les fonts públiques. La pena no s’aplicarà “quan s’acrediti o bé resulti evident que existeix una situació de pobresa, exclusió social o altra situació de risc social”. Quan els agents de la Policia Local tinguin constància que hi ha persones que agafen aigua de les fonts, es posaran en contacte amb els serveis socials per tal de valorar si la situació d’aquella persona és de precarietat.

Font carrer del Bruc de Manresa / JORDI BORDES
Font al carrer del Bruc de Manresa / JORDI BORDES

Una situació insostenible

Segons un membre de la Campanya Stop 101, l’article 36 del text, el qual sancionava la retirada d’aigua de les fonts públiques, “era una mesura antipopular per la pressió rebuda per part de l’opinió pública” i afegeix  que “la crítica s’ha estès de forma ràpida entre la població”.
Per la seva banda, el president de la FAVM, Enric Martí, afirma que ha estat clau la pressió de les entitats com la PAHC, l’APE, la PACD, la Creu Roja, Càritas, Ampans i Associacions de Veïns i dels partits polítics, així com també la pressió interna dels serveis socials del propi ajuntament. Martí conclou que davant d’aquesta situació “ ha estat de savis rectificar”. Segons Martí, amb aquestes sancions es busca “voler donar la impressió que tens gent sota control, amagar la realitat” però avui en dia afirma que “amagar la pobresa és impossible”.

Estigmatització de la pobresa

L’ordenança ha estat titllada de ser una forma d’estigmatització de la pobresa, ja que sanciona algunes accions a les que acostumen a haver de recórrer les persones amb pocs recursos. Segons Martí és equivocada l’actitud de fer prevaldre la sanció, enlloc d’imaginar “fórmules per minimitzar els problemes de les persones”. De fet el president veïnal assegura que “sancionar perquè la gent renunciï als seus drets és un recurs que sempre porta cua”. Sobre aquest tipus d’ordenances afirma que “només tenen sentit, si serveixen per conviure millor, si respecten els drets individuals i protegeixen els col·lectius”.

Segons el membre de Stop 101, la sanció, que ha estat retirada juntament amb el conjunt de l’ordenança, busca “invisibilitzar” greus problemes de desigualtats social que conviuen a la nostra ciutat. Aquest tipus d’ordenança busca “un model de ciutat aparador en el qual la pobresa no hi té cabuda” i afegeix que té un doble objectiu: “un clar afany recaptatori i un augment del control social a la població”

Etiquetes: notícia