Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Llibertats
  • Rodrigo Lanza explicarà avui el cas del 4F a Solsona

Rodrigo Lanza explicarà avui el cas del 4F a Solsona

Amnistia Internacional de Solsona projectarà el documental Ciutat Morta avui a les sis de la tarda a la Sala d’actes del Casal de Cultura de Solsona

REDACCIÓ SOLSONÈS  13-12-2014

El grup local d’Amnistia Internacional de Solsona projectarà el documental Ciutat Morta avui a les sis de la tarda a la Sala d’actes del Casal de Cultura de Solsona. L’acte comptarà amb la presència de Rodrigo Lanza, que explicarà en primera persona tot el que va passar la nit del 4 de febrer de 2006 i el malson que han viscut des de llavors, les persones detingudes aquella nit.

Amb aquest acte, Amnistia Internacional vol mostrar la seva preocupació perquè en el cas “es va vulnerar el dret de tota persona imputada a ser jutjada per un tribunal imparcial”, així com tampoc es va garantir el dret de les acusades “a un judici amb garanties”, a més de que “no es va respectar el dret de les persones acusades a ser assistides per un defensor”. Durant el procés tampoc es va respectar “el dret a obtenir testimonis de descàrrec” els quals són citats per la defensa, per tal de “ser interrogats en les mateixes condicions que els testimonis de càrrec” que són les persones citades per l’acusació. 

Ciutat Morta és un documental dirigit per Xavier Artigas i Xapo Ortega i produït durant el 2013 que vol treure a la llum tota la veritat del cas del 4F.

El cas del 4F

La nit el 4 de febrer de 2006, la festa que es celebrava en un antic teatre okupat de Barcelona va finalitzar amb una càrrega policial, cops de porra i objectes que queien des del terrat de l’edifici. Segons va relatar per ràdio el llavors alcalde de Barcelona poques hores després, un dels policies va quedar en coma per l’impacte d’una torreta que va caure des de dalt de l’edifici. Seguidament van ser detinguts (a peu de carrer) i traslladats a una comissaria dels Mossos d’Esquadra el Rodrigo Lanza, l’Álex Cisterna i el Juan Daniel Pintos. Tots tres han negat sempre qualsevol implicació en els fets i han assegurat que van patir tortures, amenaces i insults racistes per part dels agents de l’autoritat.

Els tres detinguts van presentar denúncies per maltractaments contra els agents del Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana de Barcelona. La instrucció d’aquestes denúncies estava a càrrec de la mateixa jutgessa que investigava els càrrecs formulats contra ells. La investigació d’aquest fets finalitza al juny de 2006 i al juliol del mateix any, després d’una investigació mínima, s’arxiven les denúncies. Aquesta decisió es recorre davant l’Audiència Provincial de Barcelona, que finalment posa fi a les investigacions al·legant que els agents havien fet ús de la mínima força necessària i per tant havien obrat de manera totalment legítima.

La mateixa nit del 4 de febrer de 2006, en un hospital de Barcelona, resultant sospitoses per la seva forma de vestir, van ser detingudes dues persones més: la Patrícia Heras i l’Alfredo Pestana, que ni tan sols estaven presents al lloc dels fets.

Tots els detinguts són ingressats de forma provisional a la presó a l’espera de judici, que no serà fins l’any 2008. Finalment, el dia 15 de gener de 2008, la Sala 8 de l’Audiència Provincial de Barcelona, la mateixa que arxiva la denúncia per maltractaments, declara culpables als cinc imputats. El Rodrigo és condemnat a la pena de presó de quatre anys i sis mesos per un delicte d’atemptat, falta de lesions doloses i delicte de lesions imprudents, i alhora és condemnat a indemnitzar el policia ferit i la seva família amb 1.070.000 €. L’Àlex i el Juan també van ser declarats culpables de delicte d’atemptat i falta de lesions doloses i se’ls van imposar penes de tres anys i tres mesos de presó i una multa de 240 €, però no van haver de tornar a ingressar a la presó perquè ja havien complert més de la meitat de la condemna. A l’Alfredo i la Patrícia se’ls va imposar una pena de tres anys i tres mesos i tres anys de presó, respectivament, per declarar-los culpables de delicte d’atemptat.

Al judici hi van ser presents vàries organitzacions en qualitat d’observadors: l’Observatori del Sistema Penal i de Drets Humans (OSPDH) de la Universitat de Barcelona, la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona (CDDP) del Col·legi d’Advocats de Barcelona, la ONG Justícia i Pau, el President de la Comissió de Drets Humans del Senat de Xile i representants diplomàtics de Xile i Argentina a Espanya. Finalitzat el procés, l’OSPDH i la CDDP van expressar una profunda preocupació per les nombroses violacions del dret a un judici just.

Les cinc persones condemnades van presentar un recurs davant el Tribunal Suprem però aquest va confirmar les condemnes i va augmentar la pena de presó del Rodrigo, l’Àlex i el Juan.

La Patrícia es suïcida durant una sortida de la presó, l’abril de 2011.

Etiquetes: notícia