Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Llibertats
  • Una persona detinguda a Manresa en el marc d'una operació contra el moviment llibertari

Una persona detinguda a Manresa en el marc d'una operació contra el moviment llibertari

Prop de 200 persones a Manresa i una cinquantena a Berga es mobilitzen per exigir la llibertat de les onze anarquistes detingudes

Concentració a la Plaça Sant Domènec en suport a les detingudes / M. B.
Concentració a la plaça Sant Domènec de Manresa en suport a les detingudes / M. B.

MERITXELL BRUN 16-12-14

L'Audiència Nacional espanyola ordena una operació contra el moviment llibertari i els Mossos d'Esquadra l'executen. Durant l'operació, dirigida pel jutge Javier Gómez Bermúdez, la policia ha dut a terme catorze escorcolls –onze a Barcelona, un a Manresa, un a Sabadell i un a Madrid– i ha detingut onze persones, una d'elles a Manresa segons han confirmat fonts properes al moviment llibertari del Bages. L'operatiu ha finalitzat al vespre i tot apunta que dimecres al migdia es prendrà declaració a les detingudes a la comissaria dels Mossos de Sabadell. Després seran traslladades a les dependències de l'Audiència Nacional espanyola, a Madrid. 

L'Operació Pandora, que ha mobilitzat 700 agents dels Mossos, ha començat a un quart de sis del matí amb l'assalt a la Kasa de la Muntanya situada al barri de Gràcia de Barcelona. Segons ha informat la Directa, els agents han confiscat documentació i eines del taller elèctric de la casa okupada. Altres escorcolls s'han confirmat en espais okupats de la ciutat, com l'Ateneu Llibertari de Sant Andreu i l'Ateneu Anarquista del Poble Sec, i en domicilis de diversos barris com Gràcia, Nou Barris i Sant Andreu. La resta de registres s'han dut a terme a Manresa, Sabadell i Madrid, segons un comunicat emès pels Mossos d'Esquadra. 

Concentracions solidàries arreu del territori

Des de primera hora del matí s'han dut a terme algunes accions de suport a les detingudes i en solidaritat amb la Kasa de la Muntanya. Els moviments socials han anunciat concentracions solidàries als barris, pobles i ciutats exigint la llibertat de les detingudes i mostrant el rebuig a la persecució judicial i policial del moviment llibertari.  

A Berga s'ha convocat una concentració a les vuit del vespre a la plaça Sant Pere, i a Manresa a les set de la tarda a la plaça Sant Domènec. En el cas de Manresa, la Coordinadora per la Transformació Social s'ha sumat a la convocatòria i ha manifestat, en un comunicat de suport, que "les detencions responen a una nova caça de bruixes cap al moviment anticapitalista". La Coordinadora també ha denunciat "la manipulació mediàtica" dels mitjans de comunicació que han titllat l'operació de "terrorisme anarquista", recordant que "qui promou el terror és la patronal (…), la banca (…) o les polítiques de CiU i del PP".

Les manifestants de Manresa i Berga clamen per la llibertat de les anarquistes detingudes

La concentració de Manresa ha aplegat prop de 200 persones que han iniciat una manifestació pels carrers del centre i del Barri Antic de la ciutat. La mobilització ha estat marcada per proclames contundents contra l'Estat capitalista, els mitjans de comunicació que han legitimat l'Operació Pandora, els cossos policials i la legislació que empara i pretén justificar les seves pràctiques repressives. Durant el transcurs de la mobilització algunes manifestants han fet pintades reivindicatives en els aparadors d'entitats bancàries i multinacionals exigint la retirada de la llei antiterrorista i la llibertat de les anarquistes detingudes. 

La manifestació ha finalitzat a la plaça Major amb la lectura d'un manifest, remarcant que “estem patint un agreujament de l'estat d'excepció cada com més evident” i que “el circ mediàtic que criminalitza la gent que lluita (...) serveix per preparar l'aplicació de mesures repressives com la llei mordassa”. Les organitzadores han conclòs la lectura expressant la seva solidaritat amb les persones detingudes i reafrimant el seu compromís de continuar lluitant.

Manifestació en suport a les detingudes a la Plaça de Major / M.B.Manifestació en suport a les detingudes a la plaça de Major de Manresa / M.B.

Una cinquantena de persones s'han concentrat a les vuit del vespre a la plaça Sant Pere de Berga, sota la vigilància de Mossos de paisà i seguits per un dispositiu més ampli d'agents uniformats. Després de la lectura d'un comunicat en solidaritat amb les anarquistes detingudes, la gent congregada a la plaça ha començat una manifestació avançant pel carrer Major amb crits de “l'únic terrorista, l'Estat capitalista”, “llibertat detingudes” o “no hi som totes falten les preses”. La mobilització ha finalitzat a la plaça Sant Joan on s'ha penjat una pancarta solidària.

Manifestació en suport a les detingudes a Berga
Manifestació en suport a les detingudes a Berga / Redacció Berga

La marxa graciencia: la més multitudinària del territori

A Barcelona, la concentració ha començat a la plaça del Diamant a les set de la tarda, gairebé una hora després que s'acabés l'escorcoll a la Kasa de la Muntanya. Segons la Directa, més de 3.000 persones s'han mobilitzat direcció Fontana al cap de mitja hora. La marxa ha sigut tranquil·la amb alguns crits de les manifestants com "llibertat detingudes" o "si ens toquen a una, ens toquen a totes". Segons ha informat la Directa, la protesta ha desembocat al carrer Còrsega, a tocar de la seu central de CDC, on hi havia un cordó policial dels Mossos d'Esquadra i la manifestació ha acabat amb alguns incidents al barri gracienc.

Etiquetes: notícia