Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

El cos de bombers, sota mínims

La manca de personal provoca el tancament temporal de parcs de bombers

Protesta dels Bombers de la Generalitat davant del Parlament / directa.cat

REDACCIÓ BAGES 15/01/15 

La mancança de personal que pateix el Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya provoca que diàriament es produeixin tancaments temporals de parcs de bombers i que es vulnerin sistemàticament els mínims de personal establerts per parc. Aquesta falta d’efectius es deu tant a les retallades que han patit els bombers -segons dades d’UGT el pressupost del 2010 era de 192,5 milions d’euros i el del 2014 de 161 milions- com a una ‘falta de model de Cos de Bombers que volem’, segons declaracions de membres del Cos. Des de l’any 2010 no hi ha hagut cap convocatòria d’oposicions per a bombers i de moment les places que queden buides per jubilacions, accidents o malalties s’han intentat cobrir obligant la plantilla a treballar 102 hores anuals més des de l’any 2013. 

Parcs tancats i per sota la dotació mínima

A la Regió d’Emergències Centre, la majoria de parcs de bombers són petits i tenen la dotació mínima, que és de 3 efectius. En cas que la dotació sigui de menys de 3 efectius, el parc s’ha de tancar i els bombers són enviats a un altre parc. Perquè això no passi hi ha 5 bombers assignats a cada torn, però a causa d'un excés d’hores implícit en l’horari dels bombers, cada 3 guàrdies els bombers han de fer-ne una d'extra de festa ("guàrdia d’ajust"), per la qual cosa dels 5 bombers que, en teoria tenen guàrdia, sempre n’hi ha un o dos que tindran el dia lliure. A més, no tots els parcs tenen 5 bombers assignats per torn. A Cardona, per exemple, hi ha un torn amb només 3 bombers, de manera que sempre ha de venir personal d’un parc veí a cobrir aquest parc ja que, a causa de la "guàrdia d’ajust", aquest torn sempre està sota mínims. Hi ha parcs, però, que sí que obren per sota la dotació mínima. És el cas de Manresa on el mínim està fixat en 8 bombers per torn però, segons fonts del mateix parc, sistemàticament s’incompleix el mínim. Aquests ‘tripijocs’ que cal fer perquè tots els parcs tinguin el personal mínim establert, suposa que bona part dels parcs de la Regió d’Emergències Centre estiguin fregant el mínim diàriament i que, a vegades, alguns d’ells s’hagin de tancar per manca de personal. 

A això cal sumar-hi que quan un parc situat en una zona d’alta concentració de població es queda buit, perquè els bombers han sortit a atendre un accident, es tanquen parcs petits del voltant i s’envien els bombers que hi hagi a cobrir el parc gran.   

Precarització del Cos i malestar

La manca de personal sumada a la manca d’inversió ha provocat que els serveis prestats pel cos de bombers tendeixin a ser cada cop més precaris. Segons fonts sindicals, s’ha passat dels 2,57 milions d’euros d’inversions reals l’any 2010 als 712.837 euros el 2014 (una reducció del 72,27% en 4 anys) i la reducció del personal en aquest període ha estat de 103 bombers. La reducció de personal, però, no només s’ha donat entre els bombers professionals, sinó també en el personal interí. Durant la campanya d’incendis (juny-setembre) el cos de bombers es reforça de personal a causa del gran nombre d’incendis que hi ha a l’estiu. El nombre de persones contractades durant aquest període s’ha reduït dràsticament, passant de les 985 places l’any 2010 amb una durada mitjana del contracte d’uns 3 mesos i mig a les 650 de l’any 2014, amb una durada mitjana d’uns 2 mesos i mig.

Aquesta manca personal i d’inversió provoca situacions com ara que els Bombers de Barcelona destinen un mínim de 15 efectius en un incendi d’habitatge, mentre que els Bombers de la Generalitat en destinen un mínim de 7. O com la que va passar a Calaf, ara fa un any i mig, quan va produir-se un foc en una cuina del poble i com que el parc de bombers de Calaf es trobava tancat per manca d’efectius van haver d’esperar 28 minuts fins que no van arribar els bombers de Manresa per apagar l’incendi (el tems màxim d’arribada en entorns urbans està estipulat per sota dels 20 minuts).

 

Etiquetes: notícia