Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès

La PAHC Bages okupa una oficina de CatalunyaCaixa

El director i el personal de l'oficina es neguen a negociar i abandonen l'oficina deixant 9 persones de la PAHC a dins, sense opció de sortir-ne sense avisar els Mossos d'Esquadra, ni d'anar al lavabo ni d'entrar-hi menjar

  

Okupació per part de la PAHC Bages de l'oficina de CX situada al Passeig de Pere III, 95 / ROGER SANTACANA

ROGER SANTACANA 29/01/2015

Al voltant de les 10 del matí una quarantena de membres de la PAHC Bages s'han desplaçat fins a la oficina de CatalunyaCaixa de la plaça de la Bonavista (Ben Plantada) de Manresa. Allà han fet efectiva l'okupació de l'oficina per tal de reclamar la dació en pagament de l'habitatge d'una família amb dos fills menors. La seva intenció és negociar amb el banc i romandre a l'oficina fins aconseguir la seva demanda.

El cas de la família afectada

Es tracta d'una família formada per Mohamed (a l'atur des de fa 4 anys) i Sanae (a l'atur des de fa 5 anys) amb dos fills menors, de 5 i 8 anys respectivament.

Degut a la precarietat d'estar a l'atur des de fa tant de temps, la família no pot assumir els costos de la hipoteca del seu pis que tenen contraguda amb CatalunyaCaixa. Des de fa aproximadament dos anys hi han hagut negociacions entre la família i l'entitat bancària.

La família, amb el suport de la PAHC Bages, demana la dació a 0, és a dir la dació del seu habitatge a canvi de l'anul·lament del seu deute amb el banc. Des de bon principi CX (CatalunyaCaixa) s'hi va negar i els va oferir la possibilitat d'acollir-se a un Reial Decret pel qual l'hipoteca quedava congelada durant un temps pagant per això uns interessos. La família que no veia la solució en això, ja que el deute quedaria encara més gros al cap d'un temps, va decidir continuar amb la seva demanda de la dació en pagament.

El juliol de 2014 CX els va taxar l'habitatge i els va oferir un acord d'espera amb el que oferien la condonació del deute fins el dia 30 de març de 2015 a canvi de que la família i la PAHC no fessin cap acció reivindicativa pel seu cas.

Ara bé, justament el dia 30 de març és el dia en què entra en vigor la compra de l'empresa multinacional estatunidenca Blackstone Real Estate, que és l'empresa gestora d'inversió de béns immobles més gran del món, de part dels actius hipotecaris de CX, i la hipoteca d'aquesta família es troba en aquest paquet d'actius. És a dir que a partir d'aquest dia Blackstone serà qui gestionarà aquest cas, i farà impossible qualsevol tipus de negociació.

És per això que la PAHC Bages ha decidit aconseguir aquesta dació abans del 30 de març i ha decidit okupar indefinidament una oficina de CX a Manresa.

 

L'okupació de l'oficina

Prop de les 10 del matí una quarantena de membres de la PAHC Bages han entrat dins l'oficina, i han penjat diverses pancartes al carrer i enganxat adhesius per fora i per dins de l'oficina. Durant tota l'estona hi ha hagut molt de soroll amb botzines i crits reivindicatius i s'han repartit octavetes a la gent que passava per la plaça explicant el cas de la família afectada.

Des de bon principi el personal de l'oficina s'ha negat a negociar basant-se en què "aquestes no són maneres de negociar" i dient que dirien una data i una hora per negociar, però que en cap cas seria aquell mateix dia. La PAHC ha decidit que no marxarien d'allà sense aconseguir la dació. Al cap de poc s'ha personat una patrulla dels Mossos d'Esquadra que ha procedit a la identificació de dues de les persones que participaven de l'acció de protesta.

La negociació ha continuat sense arribar a cap acord, i al voltant de les 12 del migdia, s'han personat tres patrulles més dels Mossos d'Esquadra i personal de seguretat privada de l'oficina.

El director de l'oficina i part del personal han decidit tancar l'oficina i marxar. Els Mossos i el guàrdia de seguretat privada han procedit a tancar les portes de l'oficina deixant a fora la major part de la gent concentrada i amenaçant que la gent que es quedés a dintre rebria les conseqüències d'un delicte penal. Això ha provocat que finalment només 9 persones de la PAHC romanguessin dins l'oficina. Han prohibit que la gent de fora pogués entrar i han tancat la porta de l'oficina amb clau. Al cap d'una estona les quatre patrulles dels Mossos han marxat.

La concentració ha seguit amb força a fora de l'oficina on hi ha més d'una trentena de persones continuant amb la protesta.

Segons fonts de la gent que és a dintre, el guàrdia de seguretat els ha prohibit anar al lavabo i que gent de fora els entri menjar. També els ha dit que per marxar d'allà hauran d'avisar els Mossos d'Esquadra.

Cap a les 2 del migdia més Mossos d'Esquadra han aparegut a l'oficina per impedir que s'hi entri menjar i aigua.


Desallotjament imminent

Els Mossos d'Esquadra als volts de les 4 de la tarda, han arribat per advertir a les activistes de la PAHC que tenen una ordre judicial per desallotjar l'oficina. En cas de no marxar voluntàriament han afirmat que les activistes estarien incorrent en un "delicte de desobediència a l'autoritat". La PAHC per la seva banda, fa una crida a la ciutadania manresana a acostar-se a l'oficina en mostra de suport.

Durant tota la tarda hi va haver una contínua afluència al carrer per part de gent propera a la PAHC, i de vianants que es quedaven sorpresos del que estava passant, esperant el desallotjament per parts dels Mossos d'Esquadra.

Al veure que anaven passant les hores i la policia no venia, una setantena de persones congregades en assemblea davant l'oficina cap a quarts d'una de la nit van decidir deixar l'acció per avui i evitar el desgast d'estar-se fins a altes hores de la matinada amb la gent tancada a dins sense menjar des de primera hora del matí.

Els activistes que estaven tancats van sortir pel seu propi peu després que tres patrulles dels Mossos d'Esquadra vinguessin a obrir-los la porta.

Etiquetes: notícia