Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • La Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme del Bages recupera un quart edifici de la Sareb

La Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme del Bages recupera un quart edifici de la Sareb

Des de que van iniciar la campanya, l'Obra Social de la PAHC Bages ha allotjat 100 persones, 41 de les quals són menors d'edat.

Bloc recuperat al Carrer Sobrerroca / Nil Saladich
Bloc recuperat al Carrer de Sobrerroca / Nil Saladich

GEMMA GARCIA  06/02/2015

Manresa, la ciutat de Catalunya amb més proporció de pisos buits, també és la ciutat amb més obra social de la PAH. Aquest matí han fet pública una nova okupació, que se suma als tres blocs d'habitatges alliberats a Manresa. L'edifici, que es troba al carrer de Sobrerroca, al bell mig del casc antic de la ciutat, és de la Sareb i des de fa uns mesos als quatre habitatges hi viuen quatre famílies, tres amb criatures.

L'Estela Harmida, el seu company i una nena de dos anys ja viuen al quart bloc de Manresa. Es troben a l'atur i perceben, únicament, 140 euros cada sis mesos per tenir una criatura a càrrec. Des de Serveis Socials, assegura Harmida, no li han ofert cap alternativa, i abans de veure's abocada al carrer i exposar-se a perdre la custòdia de la seva filla, ha decidit okupar amb la PAHC. Amb la darrera okupació, ja són tres de quatre els blocs alliberats a la ciutat propietat de la Sareb. En aquest cas, es tracta d'un edifici originàriament de Caixa Manresa que va passar a formar part de CatalunyaCaixa amb la fusió i posteriorment, amb la fallida de l'entitat, va anar a parar a mans de la Sareb. Manresa és un dels 72 municipis catalans on l'anomenat “banc dolent” es va comprometre, el passat mes de juliol, a cedir pisos a la Generalitat per destinar-los a lloguer social, de moment, i segons la Direcció de Programes Socials d'Habitatge, la Sareb n'ha traspassat 26 que encara no s'han lliurat a ningú.

Des de 2008, ja són més de 110.000 execucions hipotecàries a Catalunya, uns 50 desnonaments al dia, i actualment més de 320.000 famílies pateixen pobresa energètica, segons un estudi de la fundació Acció, Benestar i Desenvolupament (ABD) i el Fuel Poverty Group. Per fer front a l'emergència social, la PAH, juntament amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica i l'Observatori DESC, tira endavant una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) perquè el Parlament aprovi mesures urgents d'habitatge i pobresa energètica, i la PAHC Bages l'ha presentat en roda de premsa. Un dels punts de la ILP és la reconversió temporal dels pisos buits propietat d'entitats financeres i grans propietaris per allotjar famílies que ja han estat desnonades. El Consistori de Manresa, tot i ser un dels més de cent en aprovar la moció per multar els pisos buits en mans d'entitats bancàries, ha incomplert l'acord.

Segons el cens elaborat per l'Ajuntament, hi ha 7.933 pisos buits a la ciutat, una xifra a la baixa respecte el 9.434 comptabilitzats per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), vora una quarta part del total de pisos de la ciutat, corresponents a 2011. La PAHC Bages denuncia que en dos anys, l'Ajuntament ha estat incapaç d'aturar els desnonaments per hipoteques o impagament del lloguer i d'oferir habitatge digne a les persones que s'han de quedar al carrer.

A nivell de Catalunya, un recent informe de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, posa en evidència la contradicció actual entre emergència habitacional i pisos desocupats. D'un total de 450.000 habitatges buits, 100.000 estan en mans de les entitats bancàries, incloent els de la Sareb, i alhora, només el 2% del parc d'habitatges de Catalunya és de lloguer assequible. Segons dades del Departament d'Habitatge, l'any 2014 va haver-hi 76.000 sol·licituds d'habitatge de protecció oficial, però només es van lliurar 934 pisos, en queden 1.180 buits.

*Article publicat originalment a La Directa

Etiquetes: notícia