Portal de comunicació del Bages, Berguedà i Solsonès
  • APUNT
  • SECCIONS
  • Lluites i drets
  • Bertran Cazorla: “Els feixistes amb corbata són més perillosos. No s’ha d’abaixar la guàrdia”

Bertran Cazorla: “Els feixistes amb corbata són més perillosos. No s’ha d’abaixar la guàrdia”

Bertran Cazorla defensa que la ultradreta només s’aturarà amb la lluita al carrer i remarca l’èxit que va suposar l’acció contra l’acapte racista organitzat per PxC a la Font dels Capellans.

NINA FERBUIX   09/02/2015

El passat divendres, Bertran Cazorla va ser el protagonista de l’acte de presentació d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme al Bages, a l’Ateneu Popular la Sèquia, plataforma nascuda fa poc més d’un mes amb l’objectiu d’impulsar tant un treball de sensibilització com de mobilització, per tal de denunciar i frenar les manifestacions feixistes i xenòfobes. 

En els últims anys, Europa ha vist créixer amb força les organitzacions polítiques feixistes. Les darreres eleccions al parlament europeu van deixar un paisatge alarmant, amb una elevada representació de partits ultradretans. Però la divisió entre ells va impedir que formessin un grup tot i disposar de suficients escons. Les causes d’aquesta desunió cal buscar-les, segons va destacar el periodista, en les diferents fórmules que han adoptat aquestes formacions; d’una banda les neofeixistes (com els grecs d’Alba Daurada o els alemanys d’NDP) i de l’altra, les que “han entès que calia disfressar el seu discurs i estètica” per guanyar vots (com el francès Front Nacional o el britànic UKIP). En la mateixa línia d’aquests darrers partits es troba Plataforma per Catalunya (PxC), que amb un discurs xenòfob arriba a capes de la població que no abraçarien postulats ultradretans. Però per Cazorla, aquests “feixistes amb corbata” són “més perillosos” que les formacions més obertament nazis i per aquest motiu va alertar que “no s’ha d’abaixar la guàrdia”.

L’expert en extrema dreta també va destacar el perill que suposa que PxC s’hagi construït des dels municipis, gràcies a una feina feta als barris, i per aquest motiu es va mostrar convençut que ignorar-lo “pot fer-li mal però no l’atura”. En canvi, les accions a peu de carrer sí que poden combatre aquests posicionaments i va citar com a exemple la reacció que hi va haver des de la societat civil a l’acapte racista organitzat per aquest partit al mercat de la Font dels Capellans de Manresa. Un altre espai que creu que pot jugar un rol important és la PAH, que té la possibilitat d’esdevenir una “vacuna contra PxC”. Perquè Cazorla considera que un dels factors que ha portat al creixement de l’extrema dreta, a banda de la crisi, és la desmobilització de la societat des de la caiguda del mur de Berlín.

En tot cas, el que cal evitar és caure en la banalització d’aquestes formacions tal i com ha passat a França, en què el Front Nacional ha vist augmentar l’electorat al mateix temps que es debilitava la resposta en contra. En aquest sentit va recordar que tot i que el seu discurs adopta les idees democràtiques, allà on ha aconseguit tenir responsabilitats de govern (com ara en certs ajuntaments) ha implementat polítiques que han suposat un atac a les llibertats.

Cazorla va explicar que els partits neofeixistes van començar a assolir llocs de centralitat política a partir dels anys noranta i que ha estat aquest viratge cap al nacional-populisme el que els ha permès guanyar cada vegada més vots. Tot i així, segueixen mantenint les mateixes característiques que les formacions nazis, liderades per un cabdill, defensores de la mà dura, ultranacionalistes, xenòfobes, islamòfobes i contràries a la globalització econòmica.

Etiquetes: notícia